El Teatre del Centre va ser escenari el divendres 12 d'abril d'una nova edició de la Nit de la Cultura on es van viure moments destacats com el lliurament dels premis Treballant per la cultura al perpetuenc Joan Soley o a l'activitat Festa de l'arbre i homenatge als poetes, d'Amics de Santiga.
L'Ajuntament de Santa Perpètua va distingir Joan Soley per la seva activa participació en la cultura del municipi. Aquest perpetuenc de 85 anys va ser fundador de la revista La Rambla, ex-membre de la junta Agrupació Sardanista, membre fundador, l’any 1964, de l’Agrupació Familiar, impulsor de l’Escola Tabor i de l’Escola Bressol La Mainada, cronista i autor de pel·lícules locals, secretari del Centre Parroquial, ex-regidor de Cultura, impulsor i membre actiu del Pa amb tomàquet, coordinador dels ajuts municipals a l'obra social de Mossèn Buxarrais al Marroc i promotor de la campanya per la donació de sang a Santa Perpètua, entre d’altres. Durant l'homenatge es va destacar la seva predisposició al servei de la cultura i del voluntariat. Joan Soley, que va rebre emocionat el premi Treballant per la cultura, va manifestar no esperar el premi perquè «quan fas serveis voluntaris no esperes reconeixements» i va afegir que «sempre he tingut amb afany de servei i sempre he volgut donar valor a la vida».
El president d'Amics de Santiga, Jaume Vinyals, va recollir el premi Treballant per la cultura per l'activitat Festa de l'arbre i homenatge als poetes que enguany també ha estat declarada d'interès local. Vinyals va recordar els impulsors d'aquesta activitat, ara fa trenta anys i va agrair el consistori la distinció. «És una festa que ha sabut encaixar l'homenatge al poeta amb l'estimació a la natura, incloent aquest sentiment profund de caire poètic amb el reconeixement a la natura, que hem d'estimar més del que fem» va indicar Jaume Vinyals.
A part dels premis Treballant per la Cultura es van lliurar dos reconeixements. El primer, a Ràdio Santa Perpètua pels seus trenta anys de vida. L'alcaldessa de Santa Perpètua va posar en valor aquest mitjà de comunicació com a servei a la ciutadania i va voler recordar totes les persones que al llarg d'aquest temps han passat per l'emissora municipal. Professionals del mitjà van pujar a l'escenari a recollir el guardó, consistent a una Dona d'aigua.
El segon reconeixement va ser per la Biblioteca Josep Jardí pels seus vint anys de vida. D'aquest equipament es va destacar el seu creixement i valor cultural al municipi promocionant l'hàbit de llegir, de documentar-se, de reflexionar i d'investigar, entre d'altres. La directora de la Biblioteca, Miriam Gàsquez, acompanyada de treballadors de l'equipament, va rebre el guardó de mans de l'alcaldessa Isabel Garcia i del regidor de Cultura, Marçal Solà. Gàsquez va refermar el compromís de la Biblioteca per seguir aportant cultura i novetats bibliogràfiques, a part d'activitats vinculades al món de la literatura i de la cultura.
Un altre moment destacat de la nit va ser el de lliurament dels Premis Primavera 2019, que s’organitzen en el marc de la Programació Estable a les escoles. Enguany 697 alumnes des de tercer de Primària fins a Batxillerat de tots els centres educatius han participat en el certamen literari. Els centres educatius, a més, van rebre també, com és ja habitual durant la Nit de la Cultura, un lot de llibres per ampliar les seves biblioteques.
La Nit de la Cultura també va desvetllar la imatge representativa de la propera edició de la Festa Major d’estiu que se celebrarà entre el 30 d’agost i el 2 de setembre. Aquest any s’ha optat per encarregar a un professional local el cartell i no s’ha convocat el concurs. La persona triada per la Comissió de festes ha estat el perpetuenc Pep Capdevila que va expressar sentir molt d'orgull haver dissenyat el cartell de la Festa Major. De la imatge va destacar haver volgut reflectir la diversitat de la festa i de les persones que hi participen i va explicar que havia fet dues versions del cartell una nocturna i una altra de dia. «La festa es viu de moltes maneres però especialment es divideix en les persones que participen més a la festa pel matí i les que ho fan per la nit», va explicar Capdevila. El cartell de nit te també, segons va explicar, un toc feminista pel color morat emprat.
Finalment, l'Ajuntament de Santa Perpètua va convocar durant la Nit de la Cultura la setena Beca de Recerca. La temàtica és oberta i tots aquells interessats en participar-hi podran presentar les seves propostes del 23 d’abril a l’11 de novembre de 2019. La Beca estarà regulada per unes bases que ja es poden trobar al web municipal.
En la seva intervenció l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va expressar que els premis i reconeixements lliurats «indiquen que la cultura està molt present i viva a Santa Perpètua, que la creativitat artística, literària, cultural i intel·lectual forma part de la nostra vida quotidiana i de l’agenda de la ciutat». De la mateixa manera, Isabel Garcia va refermar el compromís municipal de «continuar invertint i destinant recursos a les polítiques culturals. Aquest compromís i l’actitud, molt activa i compromesa, del teixit associatiu és el que aconsegueix que disposem d’una bona agenda cultural».
La Nit de la Cultura va comptar amb les actuacions d'alumnat de l'Escola Municipal de les Arts.
Foto: Joan Soley recull el premi Treballant per la cultura / Josep Cano