hola

Unes 160 persones van assistir dissabte a la missa en honor a Santa Prisca que van organitzar l’Associació d’Amics de Santiga, el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) i el Cineclub Cisco Mosenya. Aquest va ser el primer acte de la Festa de Santa Prisca que va incloure la benedicció dels tradicionals panets.

Després, una cinquantena de persones van assistir a la xerrada Campanes per Santa Prisca que va dur a terme el president de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, Ramon Gené. Ambdós actes van tenir lloc a l'església de Santiga.

Ramon Gené va explicar que arreu hi ha tocs de campana religiosos, civils i singulars i que hi ha quatre formes de tocar: l'alemanya, l'anglesa, la italo-espanyola i la catalana. I com a dada curiosa que hi ha ciutats amb una quinzena de tocs diferents de morts.

El president de la Confraria de Campaners i Carillonistes ha assegurat que la campana és un instrument musical, objecte sagrat de les esglésies i el primer mitjà de comunicació de masses. També ha recordat que abans existia l'ofici de campaner, tot i que ara s'ha quedat en una afició. La Generalitat ha declarat les campanes element festiu patrimonial d'interès nacional i això ajuda la Confraria a vetllar pel manteniment de les actuals campanes, segons ha dit.

Ramon Gené va conèixer en la seva visita a Santiga que a Santa Perpètua hi havia un toc singular d'ajuda per quan una vídua recent la necessitava per recollir la collita.

Tot i que la majoria d'esglésies tenen els campaners mecanitzats i electrificats hi ha a pobles petits que es toquen manualment i algunes ciutats de referència com Tarragona, Cervera o Les Borges. Ramon Gené ha comentat que hi ha a ciutats on hi ha cursets de campaners i que ara amb la Confraria hi ha un marc de treball que pot ajudar a motivar a nois i noies a fer de campaners.


Foto: Un moment de la benedicció dels panets de Santa Prisca / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Darrers dies per completar el repte lector de la Biblioteca
22 Mar 2024 15:10 - RedaccióDarrers dies per completar el repte lector de la Biblioteca

Aquesta setmana serà la darrera del repte lector de la Biblioteca Josep Jardí: La Biblioaventura. [ ... ]

El CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua
22 Mar 2024 13:38 - RedaccióEl CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua

La secció Memòria Audiovisual del CREM oferirà el dimarts 26 de març, a les 19.30 h., a la Sala [ ... ]

El Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí
22 Mar 2024 09:08 - RedaccióEl Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí

Aquest dissabte 23 de març es podrà veure a Santa Perpètua dins del Cicle Gaudí El mestre que va [ ... ]