La pluja de dissabte 20 de setembre va deslluir la festa per celebrar els 40 anys del Grup de Ball de Gitanes però els actes es van poder fer a la plaça del 8 de març amb la participació d'una desena d'entitats i de públic que va haver d'obrir paraigües però que no va marxar de lloc.
Les colles de gitanes, nom que se li dona popularment, van renéixer a Santa Perpètua el 1985 i des d'aleshores han continuat creixent i innovant en les seves danses fins complir aquest any el seu 40è aniversari. Amb motiu d'aquesta efemèride, des de la junta han començat a fer entrevistes a veterans per mirar de fer un llibre històric. En la seva festa van voler comptar amb altres entitats locals de cultura popular com són Bandolers perpetuencs, Joves Diables, Grup de Gegants, Agrupació Sardanista, CREM, Cineclub Cisco Mosenya, Amics de Santiga, Ferradura Rovellada, Societat de Carreters de Sant Antoni Abat i Grup de Teatre Tàndem, que es va encarregar de la presentació de l'acte amb entrevistes a les entitats, balladors i públic.
Entre els moments més especials, el ball conjunt amb els Gegants i el ball amb els diables i amb la seva fera. També el recuperat Cobos ballat amb alguns exballadors de la colla que no van voler perdre's l'acte central. Lectura de poemes i la projecció d'antigues imatges van ser altres atractius d'un acte que va finalitzar amb una sardana i un esclat de color.
La presidenta del grup de Ball de Gitanes, Àngels Torra, molt emocionada, va expressar que "el ball de gitanes ha mantingut el seu esperit festiu gràcies a la dedicació de moltes generacions" i va agrair a tothom que ha fet possible la festa. Torra va afirmar que el ball de gitanes "és una expressió viva de la nostra història i cultura".
Àngels Torra va reafirmar el compromís de les colles amb la cultura i les tradicions de Santa Perpètua "amb l'esperança que el ball de gitanes continuï vibrant molts anys més".
El president de l'Agrupació de Colles del Ball de Gitanes del Vallès, Josep Martí, va voler recordar totes les persones que al llarg d'aquests anys han treballat per mantenir aquestes colles.
El regidor de Cultura, Marçal Solà, va subratllar la importància dels 40 anys de les colles perpetuenques i la feina de transmissió del missatge que la cultura s'ha de viure per mantenir les tradicions.
L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va destacar que "el Ball de Gitanes és un dels signes d'identitat de Santa Perpètua en l'àmbit artístic i cultural" i va posar de relleu que ha sigut capaç de sembrar la llavor per anar aconseguint relleus generacionals.Isabel Garcia va voler recordar el Ball d'Homenatge que va interpretar el Ball de Gitanes per primera vegada aquesta Diada i va voler posar de relleu "la gran capacitat d'innovació aportant noves mirades" que ha tingut el Ball de Gitanes.
La festa dels 40 anys del Ball de Gitanes va finalitzar amb un sopar al qual van assistir 110 persones.
Foto: La festa es va celebrar a la plaça del 8 de març / L'Informatiu