Santiga dins del Museu del Treball i la Indústria Viva ha estat el tema de la conferència de la festivitat de Santa Prisca que dissabte va organitzar l'Associació d'Amics de Santiga en col·laboració amb el CREM i el Cineclub Cisco Mosenya. La xerrada va anar a càrrec de la directora del MTIV, Nuria Traveset, i la directora de Territori de l'Ajuntament de Santa Perpètua, Teresa Mira.
Durant la conferència es va recordar que Santiga serà una de les seus radial del Museu del Treball i la Indústria Viva i, per això, es dissenyarà una programació i unes activitats determinades a Santiga. De moment, però, només hi ha un documental sobre el treball rural a l'Edat Mitjana que s'anirà projectant coincidint amb les activitats que dinamitza l'Associació d'Amics de Santiga i altres entitats.
La subvenció del Fons FEDER per al MTIV no va permetre dissenyar aquesta seu radial perquè, com ha explicat Núria Traveset, primer calia fer la rehabilitació de la teulada i el sistema estructural per mantenir l'edifici de la rectoria.
Les col·leccions de peces i de troballes que durant anys han anat recopilant entitats i ciutadania formarà part del futur espai museístic. Traveset ha avançat que cal fer més prospeccions arqueològiques a la zona de Santiga per poder conèixer més del passat en l'època romana, descoberta a les excavacions de 2022, que permeti dissenyar un projecte museístic d'acord amb la realitat històrica del paratge.
La directora del MTIV ha expressat que el documental, que ja està realitzat i que dissabte es va projectar, explica com era el treball a l'època medieval perquè diu molt sobre la vida en aquesta zona.
Durant aquest any des del MTIV es farà un treball de portes endins per poder dissenyar els recursos i la programació d'aquesta seu radial, segons ha avançat Nuria Traveset. Pel que fa a les noves excavacions, a la xerrada es va exposar que és un compromís de l'Ajuntament durant aquest mandat.Traveset ha avançat que l'Ajuntament de Santa Perpètua està estudiant la possibilitat de demanar que tot el conjunt d'elements patrimonials i naturals de Santiga aconsegueixi la categoria de Bé cultural d'interès local (BCIL) per mirar de preservar-lo.
L'Associació d'Amics de Santiga va organitzar un any més la celebració de Santa Prisca. Més d'un centenar de persones van prendre part de la missa en la qual es van beneir els tradicionals panets.
Foto: Traveset i Mira durant la conferència en el marc de la festivitat de Santa Prisca / L'Informatiu