L'església de Santiga es va omplir dissabte per celebrar la festivitat de Santa Prisca organitzada per l'Associació d'Amics de Santiga, amb la col·laboració del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) i el Cineclub Cisco Mosenya. Totes les famílies van rebre el panet beneït que és el protagonista d'aquesta tradició que diu que si es conserva a casa lliura de malalties als seus residents.
Aquesta és una evolució actual de la donació de farina per fer pa per a les persones més vulnerables a canvi de la protecció de les collites i dels animals per part de Santa Prisca. Després de la celebració litúrgica, el arqueòleg d'Arqueologia i Patrimoni Arrago S.L., Jordi Roig, va explicar la importància de les troballes que s'han fet al llarg del temps en les excavacions a Santiga.
Roig ha afirmat que el jaciment principal és una vila romana.Es tracta d'un jaciment molt destacat pel gran estat de conservació de la vila romana amb unes restes de dos metres, però Jordi Roig, apunta que només s'ha excavat un 20 per cent i caldria continuar molt més.L'arqueòleg Jordi Roig apunta que pel poc que s'ha excavat, la vila romana de Santiga és una de les més importants de la zona perquè se'n conserven més estructures que en d'altres iaciments.Jordi Roig aspira a que es continui fent excavacions per tenir parts museitzades, rehabilitades i a disposició de la ciutadania.
Durant la festivitat de Santa Prisca, Amics de Santiga va esgotar tots els calendaris 2023 de Santiga que va editar per aconseguir finançament per a les obres de rehabilitació del complex arquitectònic. L'entitat va fer una tirada de 50 calendaris i va recollir la demanda d'alguns exemplars més.
Foto: Benedicció dels panets a l'església de Santiga / L'Informatiu