hola

L'Ajuntament de Santa Perpètua va commemorar ahir a la tarda el Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya. Va ser un acte institucional amb la participació de tots els grups municipals al Consistori perpetuenc i el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM). Una setantena de persones van voler presenciar aquesta commemoració.

L'acte va comptar amb una ofrena floral per part de l'alcaldessa i els portaveus dels grups municipals mentre s'escoltava l'Himne dels deportats, una cançó que cantaven els presoners i que s'ha convertit en himne.

L'alcaldessa va dir en el seu parlament que amb aquest acte institucional l'Ajuntament se sumava a la petició de l'Amical de Mauthausen amb la intenció de "contribuir a mantenir viva la memòria històrica democràtica". Isabel Garcia va destacar que no és només un acte de record i d’homenatge a les víctimes, sinó, sobre tot, "un acte per reivindicar els valors democràtics, la solidaritat, la convivència i el respecte dels drets humans ... en definitiva, de la vida".La primera edil va subratllar la situació que es viu actualment amb una guerra a Ucraïna amb milers de morts i milions de refugiats i va fer una crida a cercar la pau i a "posar fi a aquest drama humà".

El regidor de Cultura, Marçal Solà, va apuntar a l'acte institucional que des de Santa Perpètua és contribueix d'aquesta manera a mantenir la memòria històrica, per no oblidar mai i per a que no torni a passar.Solà ha recordat que va haver tres perpetuencs assassinats als camps d'extermini nazi i que l'Ajuntament va col·locar el 2020 una llamborda Stolperstein en memòria de Projecte Forns, perquè les altres dos víctimes disposen de llamborda pròpia als municipis de Castellar del Vallès i Sabadell.

El representant del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) Rafael Martín va fer un parlament recordant que a Espanya s'han fet "pocs avenços en la recuperació de la memòria històrica". Martín va afirmar que a Espanya mai s'ha fet una dignificació de les víctimes, com sí s'ha fet a Europa.

El CREM ha destacat que gràcies a treballs d'estudiants interessats en la memòria històrica es va conèixer al perpetuenc Francisco Sabatés com a una de les víctimes dels camps d'extermini nazi que s'ha sumat a Projecte Forns i Josep Rovira com les víctimes perpetuenques del nazisme.


Foto: Els portaveus dels quatre grups municipals amb el regidor de Cultura, l'alcaldessa i el representant del CREM / L'Informatiu 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

La Cartoixa de Montalegre, al curs d’història del CREM
11 Des 2024 10:49 - RedaccióLa Cartoixa de Montalegre, al curs d’història del CREM

El CREM organitza el 12 de desembre la conferència La vida quotidiana a la Cartoixa de Montalegre. [ ... ]

S’obren les inscripcions per participar als Clubs de lectura de la Biblioteca Municipal
03 Des 2024 08:42 - RedaccióS’obren les inscripcions per participar als Clubs de lectura de la Biblioteca Municipal

La Biblioteca Municipal Josep Jardí de Santa Perpètua de Mogoda obre avui 3 de desembre les inscripcions [ ... ]

Una seixantena de persones participen en el projecte del MTIV Treball i memòria en diàleg
28 Nov 2024 14:33 - RedaccióUna seixantena de persones participen en el projecte del MTIV Treball i memòria en diàleg

Una seixantena de persones han participat en el projecte Treball i memòria en diàleg: Converses sobre [ ... ]