hola

El Xavi davant d'algunes de les obres exposades a l'Espai 1.

El Xavi davant d'algunes de les obres exposades a l'Espai 1.

Una vintena d'obres de mig i gran format conformen l'exposició Transformació cap al color que es pot visitar fins al 12 de desembre a l'Espai 1 de la Granja, espai cultural. He quedat amb el seu autor, l'artista Xavi Mira, just el dia que les descarrega a la sala d'exposicions i, en primícia, puc observar-les i gaudir-les. Em crida l'atenció la representació de la figura humana i entenc el títol de l'exposició, aquesta transformació cap al color, quan el Xavi em respon a la primera pregunta de l'entrevista. M'explica que uns dies abans de que ens confinessin va anar a una galeria de Barcelona a la inauguració d'una exposició on hi havia més de 50 artistes. “Jo fins aquell moment feia dibuixos en rotulador, en blanc i negre, mida foli. Vaig pensar que la meva obra encaixaria però canviant el format”, diu el Xavi i afegeix que “dos dies després ens van confinari vaig pensar: ara és el moment, tinc temps”. No només va canviar el format sinó que també es va atrevir amb el color i especialment amb dos colors. “El vermell sempre m'ha agradat molt, l'utilitzo molt, i ara he trobat el blau turquesa que combina amb gairebé tots els colors” ens explica. De fet, és una de les coses que crida l'atenció en visitar l'exposició. Aquesta línia cromàtica envaeix l'espai i convida l'espectador a apropar-se a gaudir dels petits detalls de cada obra. El Xavi reconeix que en aquest pas del blanc i negre al color ha de trobar l'equilibri, però ens confessa que “si no el trobo no passa res perquè m'agrada aquesta explosivitat de color, que es vegi alegre i viu”.

El Xavi Mira va aprofitar el confinament per reinventar-se com artista i crear noves obres

Sens dubte el confinament va ser un punt d'inflexió en la trajectòria artística i laboral del Xavi. La Covid-19 va canviar les seves rutines fins al punt que reconeix que “sense el confinament no estaria pintant els quadres que estic fent actualment”. El Xavi dibuixa des de molt petit. Amb 8 anys els seus pares el van apuntar a classes de dibuix; als 11, anava sol a Granollers en tren a estudiar els caps de setmana i amb 12 anys tenia un professor particular de dibuix amb perspectiva. No ha parat de fer cursos i ha estudiat a escoles com la Llotja o la Massana, tot i que confessa que mai ha acabat els estudis. “M'hagués anat bé acabar els estudis? Segur! Perquè s'aprèn molt. No ha sigut el meu cas, però no he parat mai de dibuixar”, ens explica el Xavi que diu que sempre ha sigut un extra, mentre treballava d'altres coses. Durant el confinament va perdre la seva feina però “ara em dedico exclusivament a pintar”, afirma satisfet i torna a veure en aquesta crisi sanitària mundial, una oportunitat per a la seva obra.

JO CREC QUE A DIBUIXAR S'APRÈN DIBUIXANT. I JO MAI HE DEIXAT DE FER-HO

Quan li pregunto pel seu procés creatiu m'explica que busca per internet (a Instagram, a Google...) i a llibres i revistes, quelcom que li agrada i després ho transforma totalment. “Li poso la cara d'un altre personatge, li canvio les cames de posició, el fons...”, diu el Xavi i m'explica que altres obres, com Amor perdido, sorgeixen de converses profundes amb amics. També treballa amb models que posen (és el cas de l'obra Mireia). Ell fa la foto o pren apunts a llapis i després a casa fa tranquil·lament el quadre.

Totes les obres de Transformació cap al color estan a la venda. La mostra es pot visitar de dimecres a divendres de 17 a 20 hores i els dissabtes d'11 a 14 hores.

Podeu descarregar l'entrevista des del podcast de Ràdio Santa Perpètua.

Fotografia: El Xavi davant d'algunes de les obres exposades a l'Espai 1 / l'Informatiu

Des que ens vam tancar es publica quinzenalment a la contraportada de l'Informatiu i es pot escoltar a Ràdio Santa Perpètua 107.0FM els dijous després de l'Informatiu migdia. Si vols compartir la teva història, escriu-nos a linformatiu@staperpetua.cat i t'explicarem què has de fer.

0
0
0
s2sdefault

Altres la Contra

Albert Clos:
23 Des 2022 11:11 - AdministratorAlbert Clos: "El meu major somni seria continuar com ara, però viure més relaxat"

L'Albert diu que és una persona d'extrems i molt inquieta. Parlant amb ell descobreixes ràpidament [ ... ]

Chris Thwaite:
28 Nov 2022 14:24 - AdministratorChris Thwaite: "Tinc moltes ganes de que la meva família d'aquí conegui Austràlia"

La Núria fa més de divuit anys que va venir a Santa Perpètua des de Badalona per amor i diu que l'únic [ ... ]

Núria Pons:
08 Nov 2022 13:55 - AdministratorNúria Pons: "Jo penso que només es mor una vegada i es viu tots els dies"

La Núria fa més de divuit anys que va venir a Santa Perpètua des de Badalona per amor i diu que l'únic [ ... ]