hola

1 d'abril de 2019 //

Avui, dia mundial de la Educació i en ple període de preinscripcions a P3 i després d'assistir a les jornades de PPOO de tots els centres del poble (i alguns de fora), m’entristeix tenir la sensació que som un municipi endarrerit en termes d'educació.

Cal buscar fora (i per sort no gaire lluny), per trobar un projecte educatiu modern/innovador PÚBLIC que posi en pràctica els últims coneixements/descobriments en materia educativa i psicologia/psicomotricitat infantil que molts països ja han implantat desde fa anys, (i que tanta por sembla que fa a tants directors d’escola d’aquest país). Si truques a Educació et reconeixen que existeix una "tendència creixent a escolaritzar fora del poble".

Mentrestant, la Generalitat, assessorada per la comunitat educativa i els experts en la matèria, pressionen als centres perquè progressivament migrin cap a aquest mètode i abandonin el desactualitzat mètode vigent de la classe magistral (que encara impera al nostre poble).

Decep veure com per la majoria de centres de Santa Perpetua, els infants són vistos encara com a fulls en blanc que cal omplir de coneixements i competències i que en una mateixa xerrada se’t diu que "no eduquem robots" però alhora t’ensenyen un tríptic amb el "model de persona" que ells eduquen i que tindràs a 4rt d'ESO quan acabi els estudis. (?) Recorda a aquell videoclip de Pink Floyd "The Wall". Comprar BEE-Bots i pantalles digitals gegants no et converteix automàticament en una escola avançada. Per projectes diu que treballa tothom…Sí, 2h a la setmana i molts, amb projectes ja dirigits. Agafar una paret vella i pintar-la de blanc per a intentar que sembli nova no s’hi val.

En un municipi amb 26.000 habitants, cap infant té opció a una adaptació respectuosa. 4 dies (el que marca la Generalitat) i tant hi fa si en aquest curt temps el nen no està vinculat amb educador/a, alumnes i espai... li toca patir perquè "els pares ja no podran entrar". No tots podràn o voldràn.. Pero si els hi dónes opció, quants ho farien? I ningú parla de tenir els pares ficats a les aules tot l’any (a cap centre dels que ho fa, passa). Alguns centres ho maquillen canviant vilment el terme "adaptació" per "acollida" perquè sembli menys traumàtic del que saben que és per alguns infants. Paradoxalment, es diu fins a la sacietat que "les famílies són un element clau del funcionament de l'escola i de l'escolaritat dels seus fills" (?)

I no acaba aquí la cosa: tema bolquer tampoc. L'antiga (molt antiga) creença que "als 2 anys s'ha de treure el bolquer" i que els infants (a la força) s'hi adaptaran, xoca amb el que també molts centres diuen, de nou, mentint: que "es tindrà en compte la particularitat i necessitats específiques de cada infant". A Santa Perpetua NO: a P3 "es vé sense bolquer". A pobles veïns, per sort, això no passa en alguns centres. L'excusa que posen els coordinadors d'infantil és que "no tenen ni eines ni recursos suficients per canviar 25 infants". I les educadores de bressol si que els tenen? “P3 no és bressol i no tenim personal per anar canviant bolquers” et diuen, però...quants nens controlen esfinters a bressol i quants a P3?

Algú dirà que sóc un/a pare/mare sobre-protector/a per això últim, que sembla una tonteria però no ho és en absolut: https://www.creciendoycriando.com/control-de-esfinteres-y-escolarizacion/

Per si tot això no cala encara, o algú creu (segur) que estic dient ximpleries "hippies", tenim el flamant tema de la puntuació per zones. Per què Mollet, Polinyà, Granollers i altres municipis més grans no tenen puntuació per zones i Santa Perpetua sí? Se de moltes AMPAs i professors que ho demanen desde fa temps… No sería bonic poder triar quina escola t’agrada més pel teu fill, coneixent a pares d’altres barris?

De la regidoria d'Educació del municipi, què en sabem? Que "les enquestes de satisfacció de les escoles bressol del municipi els hi donen una nota molt alta" (quina nota ha de tenir un lloc que em cuida al fill mentre jo he de treballar?...) i que a sobre, el regidor repeteix a llistes perquè segons el seu partit "han demostrat gran treball al capdavant de les seves responsabilitats". Bravo. Canviaran cap a millor les coses, segur (noti's de nou, ironia).

Llegir aquest article vivint a Santa Perpetua, entristeix una mica senyor Egea:
https://cat.elpais.com/cat/2019/03/24/catalunya/1553451457_558768.html

El meu fill/a passarà a formar part d'aquesta "tendencia a escolaritzar fora del municipi", i potser acaba precipitant la meva marxa del mateix, a un lloc (per sort, a tocar del poble on he viscut tota la vida...) on l'educació dels seus habitants aparentment sembli més important i miri més cap al futur que cap al passat. Sort a tots els pares en la vostra decisió.

 

Albert Clos. Centre Vila

 

0
0
0
s2sdefault