El jove esportista de Santa Perpètua iniciarà en poques setmanes la seva segona etapa als Estats Units d’Amèrica. Ja va estudiar allà el primer any de Batxillerat. Va tornar per acabar aquí el Batxillerat i, quan semblava que faria aquí els estudis d’Enginyeria Informàtica, li va sortir la possibilitat d’anar a Virginia amb una beca esportiva. Allà els entrenaments són diferents, però ell ja ho té tot planificat amb el seu preparador del Club Atlètic Mollet, Rogelio Vega. Tot i fitxar pel Barça la temporada passada, continua entrenant a les pistes d’atletisme de Mollet amb el seu tècnic de tota la vida amb el qual confia per continuar tenint èxits al més alt nivell de l’atletisme.
Quan marxaràs als Estats Units?
Tinc previst anar-hi el 3 o 4 de gener per iniciar els estudis universitaris i també per participar a la lliga d’universitats americanes. He aconseguit una beca esportiva i començaré les classes al segon semestre. El curs passat vaig visitar tres universitats nord-americanes, però vaig decidir quedar-me aquí. En principi, tenia previst estudiar a la Universitat Autònoma de Bellaterra, però en el darrer moment em va sortir l’opció de Virgina Tech, em va convèncer i vaig canviar d’opinió.
Què estudiaràs?
Enginyeria Informàtica. Sempre m’han interessat les Matemàtiques, se m’han donat molt bé. A més, pots abarcar diversos camps a nivell laboral. La Universitat de Virginia Tech té molt de prestigi en quant a enginyeries i aquest és un dels motius pels quals hi aniré. A nivell de l’atletisme també és de les millors, sobretot en la meva disciplina, que és el fons i mig fons. Per entrenar és ideal. Tenen de tot, pista coberta, pista a l’aire lliure, un gimnàs espectacular. Però sobretot hi vaig perquè a nivell d’estudis és molt bona. Allà han estudiat sis atletes olímpics. A veure si jo puc ser el setè, seria un somni.
Ja vas estar estudiant anteriorment als Estats Units. Com va anar l’experiència aleshores?
El primer de Batxillerat el vaig estudiar allà amb una beca d’Amancio Ortega. Va ser una experiència molt enriquidora, perquè la cultura i el sistema educatiu són molt diferents. A més, vaig poder competir a les curses dels instituts, on hi ha un gran nivell. Va ser molt interessant competir també allà. Gairebé tothom fa esport i, com que hi ha molta població, hi ha molta competència i l’atletisme té més pes que a Espanya. Vaig millorar competint amb atletes de molt de nivell. Ara vull acabar allà els meus estudis universitaris.
Com serà allà la teva activitat esportiva?
Quan hi arribi, em centraré en primer lloc totalment en la pista coberta. Faré els campionats de les universitats i després, competicions en aire lliure. I quan torni a l’estiu, el meu objectiu principal és el Campionat d’Espanya a l’aire lliure de categoria sub-20 i, si és possible, el Campionat d’Europa. La meva prova principal és el 1.500. Sempre ha estat la prova que se m’ha donat millor, juntament amb el 1.000. Tinc velocitat de 800, però no m’arriba per ser dels millors, i a més tinc fons, és una prova que em va molt bé. Ara la meva millor marca és de 3 minuts i 45 segons, és un dels millors registres a nivell espanyol de la categoria sub-20. L’any passat, els millors temps dels atletes absoluts estaven entorn als 3 minuts i 38 segons. Jo crec que en tres o quatre anys estaré competint amb els millors d’Espanya. Aquest és el meu darrer any sub-20. Espero guanyar el Campionat d’Espanya. Després estaré tres anys en la categoria Promesa.
A on vols arribar en el món de l’atletisme?
Si mantinc la meva progressió, crec que puc arribar a competir a nivell espanyol i, fins i tot, europeu o a les Olimpíades. Alguna possibilitat tinc, però s’ha de treballar molt dur i no tenir cap lesió important. Sempre he destacat en categories inferiors, però això no significa res. En categoria juvenil ja ens vam adonar que puc arribar lluny. En cadets, vaig ser campió d’Espanya, en sub-20 vaig ser subcampió i he competit a nivell internacional amb Espanya en dues ocasions.
Quan vas començar a córrer i per què?
Vaig començar a córrer amb nou anys. Estava fent bàsquet al Club Bàsquet Santa Perpètua. Vaig començar a fer curses populars, m’agradava, quedava entre els primers. A tot nen li agrada guanyar les copes. Em va agradar i vaig decidir canviar de bàsquet a atletisme i des d’aleshores estic encantat de practicar aquest esport. Sempre he estat al Club Atlètic Mollet.
Sempre has estat entrenat per Rogelio Vega, del Club Atlètic Mollet. De fet, ara continues amb ell, tot i que oficialment ets atleta del Barça. Què significa per a tu?
L’atletisme és un esport diferent. Siguis del club que siguis, tu pots decidir on entrenes en la majoria dels casos. Que sigui del Barça o no no canvia res. Jo segueixo entrenant amb el mateix equip, que és el Mollet, amb el mateix entrenador i amb els mateixos companys. Rogelio Vega sempre ha estat un gran suport per a mi. Ens entenem molt bé. Ell sempre sap quan no haig d’apretar per si em fa mal res, parlem sempre. Si cal modificar calendari o algun entrenament, ho fem. Ens portem molt bé i sobretot som amics, que és el més important.
Quants dies a la setmana entrenes a les pistes de Mollet?
Entreno cinc dies a la setmana o quatre, si hi ha competició el cap de setmana. Els entrenaments tenen una durada aproximada de dues hores. Dediquem una hora o una hora i mitja a escalfament, estiraments i exercicis. El que és l’entrenament fort sol ser una mitja hora.
Com està sent la temporada? Fa poc vas guanyar el Cros Internacional de Granollers en categoria sub-20. Com va anar la prova?
Estic molt content amb els resultats que estic obtenint aquesta temporada, especialment amb la victòria, per primera vegada al Cros Internacional de Granollers. Portava molt anys intentant guanyar-la i per fi ho he aconseguit abans de marxar.
Són molt diferents els entrenaments i les competicions als Estats Units?
Sí, els entrenaments són diferents. Allà es basen més a ficar més volum i no són tan ràpids. Fan més rodatge a ritmes lents. Jo amb Rogelio faig menys volum, però amb més intensitat. El que estic fent ara és adaptar-me als entrenaments que tindré allà. Ja he parlat amb la Universitat que no vull entrenar excesivament. Moltes vegades els atletes s’acaben lesionant amb tant d’entrenament. Hem buscat un punt intermig. Allà tindré un altre entrenador, però amb la supervisió de Rogelio.
Per què recomanaries als infants de la nostra localitat practicar atletisme?
És l’esport base de tots els esports. És un esport molt noble i molt maco.
Perfil
Nom: Antonio López Segura
Any i lloc de naixement: 2000, Sabadell
Professió: estudiant
L’atleta perpetuenc continua amb la seva brillant progressió amb l’objectiu de lluitar a curt termini per pujar al podi a la prova dels 1.500 metres del Campionat d’Espanya absolut. Va començar a practicar atletisme amb només nou anys. Des d’aleshores, ha aconseguit importants fites en aquest esport tan exigent. Ja s’ha penjat diverses medalles en campionats estatals en diferents categories. Ara afronta la seva segona temporada com a atleta sub-20. Al gener, marxarà als Estats Units a estudiar una carrera universitària, que compaginarà amb els seus entrenaments. A l’estiu tornarà per córrer al Campionat d’Espanya i amb la il·lusió de poder participar també en el Campionat d’Europa sub-20. És conscient que per triomfar cal esforçar-se en cada entrenament i així ho fa cada setmana.
Foto: El perpetuenc Antonio López a les pistes d’atletisme de Mollet del Vallès / Txema Gerardo