hola

La celebració dels 20 anys de SPSolidària va tenir un moment especial, quan la presidenta de l’ONGD, Lídia Aymerich, va anunciar que l’entitat és un dels 27 casos pràctics que recull una publicació de Nacions Unides titulada Directrices para la integración de la migración en la cooperación descentralizada a fin de mejorar la gestión de la migración para el desarrollo local. Aquest reconeixement en un document de nivell de prestigi internacional dona una empenta més a l’entitat per continuar en la seva tasca centrada sobretot en el codesenvolupament.

SPSolidària ha estat elegida per l’ONU per les seves bones pràctiques sobre migració i cooperació. Com ho valoreu?
Per SPSolidària aquest reconeixement explícit significa un motiu més per continuar treballant en la línia de Codesenvolupament, alhora que posa en valor el treball de tots els membres de la nostra entitat i dels valors que compartim. Destaca de la nostra entitat que és una associació mixta, formada per membres de la població local i migrants de diferents orígens. Assenyala que ens encarreguem d'identificar possibles projectes en els països d'origen d'aquests migrants, sovint canalitzades pels propis migrants. Un cop l'ONG ha garantit que hi ha una contrapart fiable dos socis segueixen endavant amb el projecte i asseguren la seva viabilitat. La participació de dones en els projectes constitueix un principi transversal de l'ONG. En aquest reconeixement de l'ONU també destaca que som l'única ONGD que apareix en la publicació que no ha rebut subvenció ni cap participació de l'ONU ni de cap organisme vinculat amb la institució.


Acabeu de celebrar el 20è aniversari. Han canviat molt els objectius de SPSolidària en aquests 20 anys tenint en compte que el concepte de codesenvolupament és mes recent?
Quan van començar a SPSolidària eren molt ingenus. Teníem molt bona voluntat però sabíem molt poques coses. És veritat que en els primers estatuts volíem ajudar a tots els pobles del món. Després, al cap d'uns quants any de treball i de fer projectes, alguns de codesenvolupament i d'altres, no; ens van adonar que havíem d'afinar una mica els objectius de l'entitat i malgrat no ens tanquem a ajudar a qui faci falta, si triem allò que podem fer. Nosaltres no volem donar diners ni fer activitats sinó saber que hi ha retorn, que les coses es fan ben fetes, que hi ha viabilitat i transcendència en el temps i que les comunitats ho acolliran bé. Ara els projectes són una mica més acurats.

Quants projectes ha tirat endavant en aquest 20 anys SPSolidària?
No els he comptat. Hi han hagut colònies d'infants sahrauís tots els anys, a excepció d'un on el Front Polisari no va organitzar. Parlem de 20 anys de colònies. També vam estar onze anys al Perú amb el projecte de ludoteques i amb un de formació en lideratge de joves voluntaris. Fa poques setmanes ens ha arribat que el govern provincial de Piura s'ha fet càrrec de totes les ludoteques. Faran un llibre de com van començar les ludoteques i ens han demanat les dades ja que nosaltres som els culpables d'aquesta iniciativa. També hem estat deu anys a Jalanbereh (Gàmbia) amb el dispensari mèdic. Hem fet projectes a Cuba, a Senegal, a Mauritània, al nord del Marroc i al Sàhara Occidental. Potser portem una cinquantena.


I d'aquesta cinquantena de projectes quin destacaria la presidenta. O se'ls estima tots per igual?
M'estimo molts projectes perquè de tots tenim bons records. El de Perú amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Les colònies amb els infants sahrauís. Els projectes de Mauritània han sortit molt bé. Els de Gàmbia, que malgrat les dificultats, ens han ensenyat moltes coses. Tots donen satisfacció i no puc quedar-me amb un només.


Com valora el fet que al voltant de SPSolidària s'hagin creat noves entitats?
Jo crec que la xarxa social ha de ser amplia i activa sinó el país no funciona. Aleshores, el fet que en els darrers temps nosaltres hagim ajudat a crear o inspirat noves entitats és una aportació positiva a la nostra convivència. Crec que això és important per a tothom perquè quan més teixit social hi hagi i més divers, més enriquidora serà la societat en la que vius.


Foto: Lídia Aymerich, presidenta de SPSolidària / L'Informatiu 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Tornar-se vegetal és tornar al lloc vegetal i veure les potencialitats que tenen les plantes"

Ser planta és una forma de vida de la qual l’ésser humà té molt a aprendre. Aquest és el punt [ ... ]

Eiden Gael: “Es tracta d’entendre que les persones són persones i ja està. Falta formar en la diversitat”
Eiden Gael: “Es tracta d’entendre que les persones són persones i ja està. Falta formar en la diversitat”

  Dins de la programació de la campanya Estima com vulguis creada per visibilitzar el Dia Internacional [ ... ]

"El més difícil és arribar a la persona que no té consciència ambiental ni cap intenció de canviar"

La programació del mes de novembre de l’Aula del parc estarà dedica a la energia. L'Ajuntament va [ ... ]