Els DIMO és un projecte que impulsa l’Ajuntament de Santa Perpètua a través de la Regidoria de Joventut per treballar la prevenció i la intervenció davant de les conductes de risc entre joves i adolescents. L’equip està format per quatre dinamitzadors i funciona des de fa gairebé dos anys. Els dinamitzadors realitzen prospecció del territori i detecten comportaments de risc entre els joves i adolescents que fan de l’espai públic el seu espai de relació. L’objectiu del programa és establir plans de treball i intervenir i prevenir a través de diferents projectes socioeducatius i activitats en el temps de lleure. Ja han realitzat moltes activitats, que ens expliquen en aquesta entrevista.
El projecte DIMO està a punt de complir dos anys. Amb quines sensacions arribeu a aquest aniversari?
Marc Casamiquela (M.C.): Estem molt contents i molt motivats perquè la primera etapa del projecte la vam dedicar a fer prospecció al carrer. Ara encara en fem però comencem a treballar amb projectes i activitats com les que havíem planificat i tot just comencem a materialitzar aspectes fruit d’aquest treball de camp.
Com van ser els inicis?
Miriam Enciso (M.E.): va començar com un projecte una mica abstracte però de seguida vam enganxar-nos i l’experiència està sent molt enriquidora a tots els nivells. El contacte amb els joves és de les millor coses d’aquest projecte.
Amb quins objectius va néixer el DIMO?
Jesús Tejada (J.T.): Amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats dels joves que es relacionaven especialment al carrer i per detectar quines eren les seves necessitats, motivacions i interessos. A partir d’aquí, crear projectes on treballar transversalment valors, cohesió de grup i les conductes de risc que poguessin aparèixer en el desenvolupament dels projectes.
Quina rebuda vau tenir dels joves?
M.C.: Bastant positiva tot i que molts joves no sabien exactament què era el que volíem d’ells. Inicialment ens vèien una mica com a policies de secret perquè estàvem a tots els racons i ens trobaven dia sí i dia també. A mesura que ha passat el temps i coneixen les nostres intencions ens sentim ben acollits.
Quina és la visió que tenen els joves dels DIMO?
Gemma Banús (G.B.): Depèn dels joves però pensem que ens veuen com a un referent, com un recurs al qual dirigir-se quan tenen una demanda o una necessitat. Hi ha joves que saben que existim i fan ús del servei i d’altres que no. En general, ens sentim ben rebuts pels grups que hi ha.
Com és un dia en l’equip DIMO?
J.T.: Va canviant perquè és molt dinàmic però tenim diferents barris assignats i fem preparació de projectes, prospecció al terreny i intentem detectar nous grups de joves. El que pretenem és fer-nos visibles i no només amb els joves, també entre els veïns, comerços i entitats per tal de tenir una visió del barri àmplia.
M.C.: Els DIMO és un projecte relativament nou i encara falta que molts agents del poble ens coneguin. El nostre paper també és sortir i anar explicant la nostra tasca, també a altres departaments municipals perquè creiem molt en el treball en xarxa.
De la prospecció de carrer, amb què us quedeu?
M.E.: Amb l’observació i l’aprenentatge que ens dóna i les dinàmiques que es desenvolupen entre els joves.
M.C.: Els espais i la manera en com està construïda la ciutat també ens dóna pistes en relació als joves i les seves actituds. El mobiliari, les lluminàries, els espais oberts... tot això és fruit de la prospecció i ens dóna moltes pistes de com són i què poden fer els joves. A més, com que passem moltes hores junts fent aquesta prospecció també acabem enfortint la relació personal amb el company.
Com són les actuacions que feu?
G.B.: Actuem molt a través de les demandes dels joves. Els escoltem i després els hi presentem projectes que els puguin enganxar. La nostra intenció és arribar a molts més joves. Ara el nostre públic és bàsicament joves de famílies amb pocs recursos però voldríem arrossegar també altres joves però és una feina que hem d’anar fent poc a poc.
Parlem de les activitats. Una de les primeres i de més èxit ha estat el Xuta les tardes. Per què?
J.T.: Perquè va ser una demanda directa dels joves fruit d’una manca d’espai on jugar al futbol. Al Xuta les tardes, equips formats per nois practiquen l’esport del futbol i els dinamitzadors podem treballar aspectes com la salut, la relació entre els joves, detectar conductes de risc, treballar valors, comportament... Hem arribat a la quarta edició i ara incorporarem, a part de partits, entrenaments.
Què heu aconseguit amb el Xuta les tardes?
M.C.: Hem començat a notar més la vinculació entre dinamitzadors i joves i ara el vincle és més fort. A més hem treballat aspectes com la cohesió de grup i equip i mica en mica hi ha alguns canvis. El Xuta les tardes té lloc al pati de l’escola Els Aigüerols i hem col·laborat amb la comissió del Pati d’aquest centre en l’elaboració de materials per al seu projecte amb un resultat molt positiu. La intenció és que es facin seu l’espai i que el cuidin evitant accions incíviques.
El Xuta les tardes no és l’únic projecte dels DIMO.
J.T.: No. Ara estem molt engrescats amb un nou projecte de difusió de les arts urbanes perquè hi ha molts joves que es relacionen a l’Skate parc de Santa Perpètua. Hem recollit moltes demandes de millora d’aquest espai i de més activitats i per això hem iniciat un formulari on line on recollim propostes d’activitats, entre d’altres.
M.E.: El que volem fer és donar visibilitat a aquest col·lectiu de joves perquè realitzen un oci molt saludable però marxen fora de Santa Perpètua per fer-lo. El Salta Perpètua de la Festa Major d’Estiu va anar molt bé, en relació a aquestes activitats i volem potenciar-ho més tot comptant amb els joves implicats. A més, vam trobar que omplíem la programació de la Festa Major d’Estiu per a la franja 12-15 anys.
També teniu l’Entre Noies. De què és tracta i per què un grup exclusiu de noies?
G.B.: També va ser una demanda de les noies que integraven alguns dels grups de joves. Elles volien trobar-se entre noies per parlar aspectes que els preocupaven com a noies i per tractar algunes inquietuds. Tenir aquest grup també ens permet detectar algunes necessitats i veure els seus interessos.
J.T.: Una altra activitat que també va tenir molt bona acollida va ser el Menja’t els divendres, adherida a una campanya de Salut de la Regidoria de Joventut. Es van treballar hàbits saludables i molts joves van poder anar al servei d’esports a realitzar activitats físiques dirigides. Per a ells va ser una activitat molt interessant i divertida que també els va permetre conèixer altres instal·lacions municipals.
Com voldríeu que fos el DIMO en un futur?
J.T.: Ens agradaria que els DIMO donem veu als joves i adolescents i necessitem que aquest moviment de joves compti amb nosaltres per oferir-los propostes i recollir les seves demandes.
Foto: L’equip DIMO està format per Jesús Tejada (primer terme a la dreta), Marc Casamiquela, Gemma Banús (segon terme a l’esquerra) i Miriam Enciso / Josep Cano