hola

“El vehicle elèctric forma part del nostre present només cal impulsar la seva acceleració per a la implantació d’un nou model de mobilitat, l’elèctrica”. És una de les afirmacions més contundents del director tècnic de l’Associació empresarial per al Desenvolupament i impuls del vehicle elèctric (AEDIVE), Rafael del Río. Des de l’ens del qual en forma part, es treballa per a què tots els agents implicats en un nou model de mobilitat es moguin en la mateixa direcció. El 14 de desembre, del Río va visitar Santa Perpètua convidat per l’Ajuntament per conèixer el què es fa al municipi pel que fa a la promoció d’aquest sector. Reconeix que desconeixia aquesta experiència però afirma que el què es fa a la ciutat és “molt avançat” i que “no és fàcil trobar-se amb projectes de desenvolupament similars”.

Hi ha molts àmbits que treballen per la promoció del vehicle elèctric. És el cas de l’Associació empresarial per al desenvolupament i l’impuls del vehicle elèctric del quan n’és director tècnic. A què es dedica aquest ens?
L’Associació empresarial per al desenvolupament i l’impuls del vehicle elèctric incorpora tota la cadena de valor del vehicle elèctric; des de les elèctriques, gestors de recàrrega, fabricants d’equipaments, consultores, fabricants de vehicle elèctric, grans consumidors... amb un objectiu clar: promocionar la mobilitat elèctrica. Per a què aquesta funcioni fa falta que tots ens hi posem d’acord. Sovint els interessos de tots aquest agents no coincideixen i nosaltres procurem que tots els socis hi estiguin d’acord per l’interès comú.

Perquè penseu que el vehicle elèctric és una alternativa real a l’actual model de mobilitat.
I perquè volem accelerar, en la mida del possible, el que serà, necessàriament, la mobilitat del futur: l’elèctrica.

La mobilitat elèctrica és ja una realitat que només manca accelerar?
Efectivament. El futur de la mobilitat en cotxe és un cotxe elèctric, autònom, connectat i basat en serveis de mobilitat més que no pas en qüestions de propietat.

Una de les reticències més evidents del vehicle elèctric és, precisament, l’autonomia d’aquests vehicles.
És veritat que aquesta és una limitació, però ho és amb matisos. El 90% dels ciutadans europeus ens movem menys de 40 quilòmetres al dia i, amb això hi hauria prou amb qualsevol dels cotxes elèctrics que es comercialitzen actualment. Però, anem més enllà, i que només volem disposar d’un vehicle per a tots els nostres desplaçaments... Hi ha dues solucions possibles i les dues estan en marxa. Una són els programes de corredors que contenen punts de recàrrega entre ciutats i que ja està en funcionament; l’altra és que el vehicle elèctric evoluciona cap a una autonomia major. L’any que ve es presentaran nous cotxes amb autonomies de 400 quilòmetres.

El vehicle elèctric ja no és cosa del futur.
Comença a ser el present i, de fet, els fabricants de cotxes ho veuen de la mateixa manera.

Hem de pensar únicament en el vehicle elèctric per a desplaçaments privats i urbans?
No hi ha un únic perfil d’usuari de vehicle elèctric. Hi ha empreses que ja incorporen a la seva flota vehicles d’aquest tipus i hi ha també usuaris potencials que es troben amb moltes barreres de desplaçament i un vehicle elèctric els facilitaria molt la seva activitat, per exemple, comercial. La diferència és molt gran i el manteniment del cotxe és molt baix. Cada vegada més les ciutats se n’adonen que els cotxes elèctrics són beneficiosos i es guanya en qualitat de vida.

Quin paper han de tenir les administracions en el foment del vehicle elèctric?
Les administracions haurien de treballar sent conscients que el model de mobilitat ha de canviar cap a una mobilitat elèctrica. Cal incentivar aquest model a través de subvencions o ajudes de discriminació positiva, en la mesura de les possibilitats. També cal valorar els desplaçaments que es fan des de i a la ciutat per anar a treballar. Si entre els municipis i les ciutats hi hagués acords per afavorir els desplaçaments en vehicle elèctric seria un gran progrés.

Ha pogut conèixer el que es fa a Santa Perpètua en la promoció del vehicle elèctric. Com a coneixedor d’aquest sector, què li sembla l’especialització d’aquest municipi en aquest àmbit?
Tot el que feu em sembla molt avançat, sincerament. No és fàcil veure aquest tipus d’especialització i que abasti tants àmbits en únic municipi. Era una experiència que no coneixíem i és sorprenent. Fer formació, reciclatge professional, preparació de noves generacions en mobilitat elèctrica... Santa Perpètua està fent coses a nivell de vehicle elèctric i de la seva promoció que es fan a països com Noruega, és fantàstic.

Un dels programes més populars ha estat el 5.000 km Electric Experiences, que dóna la possibilitat de provar la conducció d’un vehicle elèctric. És una bona manera d’aconseguir potencials consumidors de mobilitat elèctrica?
Jo vinc d’una experiència multidisciplinar similar en el sector de la mobilitat elèctrica com a director del projecte ZEM 2ALL. Aquest ha estat un projecte de mobilitat elèctrica molt important desenvolupat a la ciutat de Màlaga i, de tots els usuaris participants, uns 200, el 85% volia adquirir un vehicle elèctric. Està comprovat que quan algú condueix un vehicle elèctric se n’adona que és com anar en AVE en carretera.

Als municipis de l’Eix de la Riera de Caldes unes 200 persones provaran l’experiència de conduir-ne un.
La immensa majoria, en voldrà tenir-lo després de fer-ho.Rafael del Rio, director tècnic de l’Associació empresarial per al desenvolupament i impuls del vehicle elèctric a les portes de l’edifici de Desenvolupament local / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

Rubén Díaz: “Amb esforç i tenint un somni qualsevol persona pot aconseguir tot allò que es proposi”
Rubén Díaz: “Amb esforç i tenint un somni qualsevol persona pot aconseguir tot allò que es proposi”

  El 7 de novembre, es va celebrar una nova edició de la Marató de Barcelona. Aquell dia, Rubén [ ... ]

"Mirem al futur amb il·lusió, però alhora amb preocupació perquè arribin relleus"

La Jove Orquestra de Santa Perpètua de Mogoda (JOSPeM) celebra aquest any el seu desè aniversari. [ ... ]

Joan Humet: ''La gran feina ara serà captar joves per continuar amb la festa i amb l’entitat''
Joan Humet: ''La gran feina ara serà captar joves per continuar amb la festa i amb l’entitat''

La Societat de Carreters de Sant Antoni Abat celebra aquest any el seu centenari amb l’eslògan 100 [ ... ]