hola

Toni Albà

El pregó de Festa Major de Santa Perpètua estarà protagonitzat per diversos personatges famosos i coneguts per les seves professions encarnats per l’actor Toni Albà, que repassarà el programa d’actes amb un to d’humor. Això és el que ens ha volgut desvetllar en aquesta entrevista a través de la qual també hem sabut que és un amant de les festes majors i de l’arqueologia i la paleontologia i que considera que les festes populars són una reafirmació de la consciència de pertinença a un poble o a un altre i que per això i, tot i tenint en compte que a vegades els programes de festa són molt similars, cada festa és diferent.


Què et fa gràcia de Santa Perpètua?
Em fa gràcia el tema recurrent del nom. Santa Perpètua de Mogoda, no pas de Moguda. Estant tan a prop de la capital, sembla mentida que no sàpiga tothom quin és el nom correcte i que s’hagi d’estar corregint. Al nom de Santa Perpètua no hi ha cap moguda, sí que hi ha una moguda cultural molt interessant, però el nom és de Mogoda. I llavors sents la gent que diu i d’on deu venir. També m’agrada molt el nucli antic, que és molt de poble encara, la zona on hi ha el teatre. És maco que s’hagi conservat la part antiga arquitectònicament, no tant com ens agradaria però està bastant conservada.

Sense desvetllar res que no puguem saber, per on anirà el pregó?
Serà una barreja de personatges, alguns que imito a la televisió i altres que no perquè els fan altres actors, que aniran explicant el programa de festa major amb un toc d’humor. Jo vinc a fer riure. Em centraré en l’originalitat del programa de Festa Major de Santa Perpètua i si l’any vinent tornés hauria de ser diferent. El primer cop que em van demanar fer un pregó vaig cometre l’error d’explicar la història del poble i després em vaig adonar de la ximpleria que és que algú de fora et vingui a explicar la teva pròpia història.

Quins personatges no fallaran en el pregó perpetuenc?
Sa Majestat l’exrei Joan Carles I ha d’aparèixer sempre en les meves actuacions o pregons. A la televisió estic limitat a fer certs personatges perquè altres els fan altres actors que ho fan molt millor que jo, però us puc dir que sortiran molts com Eduard Punset, Xavier Trias, el Papa Ratzinger, Mourinho. Serà molt personalitzat.

Si la vida és teatre, què seria un pregó?
Un pregó seria el lloc on donés començament a un festa de diversió, de pau, de molta alegria i tota la societat i el poble ha de sentir-la com a pròpia i, per tant, siguis del pensament que sigui dels blaus, dels vermells, dels taronges, de la creu o de la lluna ha de servir per a tots i ha de ser molt integrador i molt festiu.

Fer pregons hauria de ser un muntatge obligatori per als actors i actrius?
No ho sé. Jo m’ho prenc com un acte d’agraïment. Perquè quan et demanen de ser pregoner vol dir que hi ha una certa admiració pel meu treball, o la meva manera de ser i per tant, jo m’ho prenc molt lúdicament i, amb molt d’humor i de sentiment d’agraïment. Penses: ostres que xulo! La gent que et convida sempre és molt agradable, et donen un record i et fan signar en el llibre d’honor. És molt maco veure com la gent de cada poble i ciutat s’estima la seva festa major. És el moment de l’any en el qual se senten més vinculats al poble en el sentit lúdic, de germanor. Per exemple, jo, a vegades, penso que sempre els balls populars són els mateixos però que sempre hi anem. És com la reafirmació de que som d’aquest poble i no d’un altre. Fem festa per celebrar que som una comunitat i que som aquesta i no una altra. És tan ancestral com a altres pobles o tribus de l’Amazones o de l’Àfrica.

Què fa ara Toni Albà, actor, director i autor?
Ara mateix, com a director, estem assajant a Gràcia amb els actors Lluís Altés, premiat aquest any amb un Goya pel curmetratge El Corredor, Manel Piñero, a qui es coneix per ser l’HomoAPM, i l’actriu Anna Bertrán, coneguda també pels papers a Polònia i Crackòvia així com d’infanta Elena a La família irreal. L’obra és Desesperant Godot i s’estrenarà aquesta tardor. Com a actor, amb el Fermí Fernández estic assajant una obra, Els òssos de Cervantes, que és superdivertida. I tot l’estiu hem estat de gira amb tots els espectacles de la companyia Toni Albà.

Tens un personatge preferit de tots els que has interpretat?
En tinc molts, perquè, a més dels que interpreto a la televisió, hi ha de molts desconeguts que són papers de teatre. No obstant això, el Rei Joan Carles I es porta la palma perquè fa catorze anys que l’interpreto. Un altre de molt entranyable per a mi és el Papa Ratzinger perquè n’he fet molts casaments reals interpretant-lo i el portugués Mourinho completaria la tripleta.

Qui et fa més riure?
Molta gent. En general, tots els polítics. Els veus que es passen el dia desmentint allò que havien dit. Desmenteixen que jo no vaig dir allò que vaig dir o no vaig fer allò que diuen que he fet. Per a tots aquests casos l’hemeroteca és glòria. Els veus contradient-se del que havien dit un mes enrere. Crec que els polítics són molt amateurs, molt de pacotilla. També hi ha d’altres personatges que en comptes de riure, em fan plorar. Com la Leticia Sabater, que va dir en un programa televisiu contestant a una altra concursant que Kuala Lumpur lo serás tú. Tenim una fauna.

Amb quin personatge estàs més incòmode?
Hi ha personatges que per ser més semblants a tu físicament, fisiològicament, pel to de veu, no acabes de treure-li l’entrellat i l’essència. Però no passa sempre. El primer cop que vaig fer de Mourinho jo no el coneixia em van ensenyar una foto i em van dir parla amb castellà amb accent portuguès, posa cara d’enfadat aixecant les celles i quan em van sentir em van dir així així clavat. I és un dels personatges que més he imitat i més fàcil va ser per a mi.

Hi ha alguna personalitat que encara no tingui el seu personatge, el seu imitador?
Sí, hi ha moltes. I alguns ens demanen quan els imitarem. Nosaltres els diem que la facin de grossa. Quan et pregunten, per exemple, perquè no surt a la televisió algun conseller doncs li diem que potser és perquè està fent la seva feina en silenci. Aquells que caricaturitzem han de ser de tots els colors polítics i que el programa estigui equilibrat però a l’hora d’escollir està clar que qui fa unes declaracions fora de lloc o pren una decisió polèmica o fins i tot esbojarrada té tots els números per ser un dels escollits.

Si Toni Albà està de festa major què és el que no et perdries?
Hi ha imprescindibles que quan pots gaudir de la festa major, sobretot del teu poble, no et perds. A mi m’encanta la cercavila amb tots els entremesos, el ball de cinta, els gegants, i una cosa que ens agrada molt als de Vilanova i la Geltrú i del Garraf i el Penedès són els castells. M’agrada veure balls de saló clàssics i evidentment el teatre i si és teatre a l’aire lliure resulta molt agradable.


Foto: L’actor Toni Albà serà el pregoner de la Festa Major d’Estiu 2016 / Companyia Toni Albà

 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“Les bones intencions és un espectacle de bon rotllo, amb dos personatges molt purs”
“Les bones intencions és un espectacle de bon rotllo, amb dos personatges molt purs”

El grup de teatre Tàndem presenta una nova edició del cicle TEATRE de temporada, un projecte d’arts [ ... ]

"Si tens una idea, et mous una miqueta i hi poses ganes, pots aportar moltes coses"

Hardcore Hits Cancer va néixer el 2015 d’una idea que es va gestar al cap del perpetuenc Daniel Sadurní [ ... ]

''L'objectiu del PEC és fer de Santa Perpètua una ciutat educadora''
''L'objectiu del PEC és fer de Santa Perpètua una ciutat educadora''

Laia Monterde és consultora de L2m, Estratègies per al món públic i l'empresa i és una de les dinamitzadores [ ... ]