Vuit persones en situació d’atur han rebut entre els mesos de febrer i abril formació sobre jardineria per tal d’optar a un lloc de treball en el marc de plans d’ocupació municipals. Toni Segura ha estat l’encarregat, no només de fer una tasca formativa teòrica sinó de mostrar a aquests alumnes el comportament de la natura per tal de saber interpretar-la i imitar-la en el seu acompanyament. Per això ha de servir un jardiner, segons aquest especialista en gestió d’espais verds. Toni Segura també ha treballat la motivació en el grup i ha donat les eines necessàries per tal que els seus alumnes puguin iniciar-se en una nova professió.
Durant alguns mesos, has format en jardineria persones a l’atur. Quina ha estat la teva experiència?
Ha estat positiva. Els participants al programa són gent molt agraïda, simpàtica i et contagien el seu somriure, malgrat que alguns viuen situacions difícils. Mantenen la il·lusió i m’han aportat molt.
Què han après?
Han après a observar la natura, a saber interpretar-la i a aprofitar els recursos que ella mateixa dóna per resoldre problemes a parcs i jardins. Hem d’apartar la idea que la jardineria és recollir les fulles i dedicars-hi a vessar productes fitosanitaris i aprendre a observar més. Com a formador, m’agrada donar eines diferents a les convencionals per tal que els alumnes siguin coneixedors que les plantes tenen una funció més enllà de ser boniques o ornamentals. Les plantes tenen altres usos i funcionalitats que cal aprofitar. Apartar el concepte de jardí francès dels parcs i centrar-nos més en el concepte de pradera.
Per observar cal una formació molt pràctica.
La part teòrica és important per tenir una base sobre un tema, però el principal coneixement s’adquireix amb la pràctica, amb l’observació. És el concepte d’aprenent d’ofici, una mica desvirtuat actualment, però que nosaltres hem intentat recuperar.
Així, quina ha estat la metodologia emprada durant la formació?
La de desobeir d’allò que t’ensenyen sobre jardineria i plantes. Desobeir conceptes. Desobeir aquells que per desconeixement no deixen observar i actuar conforme la natura. Hem treballat molt al parc Central fent servir l’observació i els recursos que ell mateix ens ha donat per solucionar, per exemple la mal olor i el problema d’algues a la bassa. Els patrons naturals funcionen i, anant de la mà de la natura, tot va bé. Els alumnes han sigut un agent molt important i han participat molt de tota aquesta formació, el que els ha permès motivar-se.
Un dels aspectes més importants en l’aprenentatge és la motivació.
És la part principal del curs, no només formar-los per ser treballadors del parc. Motivar-los i que vegin que les eines de les quals disposen els permetrà cercar feines relacionades amb la jardineria i aportar una visió diferent. Si se n’adonen que per si sols poden aconseguir fites, haurà pagat la pena.
Quines han estat les accions concretes al parc Central?
Identificar les plantes de l’entorn per descobrir un món nou i endreçar el parc en aquest sentit. Si sabem què tenim, podrem recuperar millor les plantes i la fauna. Al parc Central, hi ha praderes amb plantes medicinals, fauna que intervé en el medi i fauna auxiliar beneficiosa. Hem fet un bon tractament al llac solucionant els problemes d’algues i hem recuperat plantes que ja han començat a florir. Hem intentat explicar que la poda és un concepte humà que l’arbre no necessita. Se’ns ha quedat molt curt...
No us heu quedat al parc i heu conegut també els horts de la Plana del Molí i els boscos propers a la zona.
És important conèixer l’entorn en el qual treballes perquè tot s’interrelaciona. Moltes de les sortides fetes durant el curs han estat al bosc Soldevila i als horts. Al bosc hem pogut veure les espècies que hi ha i quina és la seva interacció. Aquesta observació ens ha ensenyat que, sense cap consum d’aigua i cap intervenció humana, elles funcionen molt bé. El bosc ens ha mostrat que per si sola, la natura fa les seves funcions, sense necessitat de despeses i modificacions d’entorn.
I els horts?
Els horts de la Plana del Molí ens va servir per ensenyar als alumnes l’experiència dels hortolans. Aquesta gent, quan va començar, no en sabia de conrear i l’experiència i constància els ha ensenyat molt de la terra. Que s’adonessin que el coneixement no està només en la docència sinó també en la saviesa popular també han estat conceptes que jo els he plantejat.
Durant la formació, també heu fet un projecte davant del CREVE que ha servit per millorar l’espai exterior. En què ha consistit?
Ells sols es van animar a fer-ho. Van detectar que hi havia un problema d’estancament d’aigües davant del CREVE i van mostrar interès per solucionar-ho. L’actuació va consistir a cobrir l’espai amb pedres i incorporar un element natural. És el que es pretén amb aquest curs, que per ells sols resolguin problemes.
Com hauria de ser un jardiner?
Hauria de ser conscient que no cal modificar tant l’entorn sinó aplicar el comportament que observa de la natura. Sovint volem canviar espais incorporant especies que no corresponen al seu hàbitat i que, a més, comporten moltes despeses. Estem acostumats a podar tot el poble i això és malbaratar diners i fer molt mal a l’arbre. Un jardiner ha d’abandonar els coneixements obsolets i cercar altres tècniques des d’una vessant ecològica i que requereix formació constant.
Un canvi a nivell global, potser.
Sí. El parc Central, per exemple, és un espai molt obert en el qual s’han invertit molts diners, però hauria de comptar amb més vegetació i amb arbres de ribera. No reprodueix la natura i trobem arbres alineats i d’una única espècie que poden perillar si hi hagués una plaga, per exemple. S’han de canviar conceptes, ens hauria permès haver pensat, per exemple, en una illa central a la bassa del parc des d’on poder observar la fauna i la flora. En comptes d’això s’ha prioritzat un esport que interromp l’ecosistema i no l’afavoreix. Poc a poc, hem d’anar introduint canvis.
de perfil
Nom: Toni Segura
Professió: Jardiner
Any i lloc de naixement: 1978, Sant Just Desvern
Dedicat al món de la jardineria des de l’any 1995, Toni Segura és propietari de Jardiners.cat, una empresa dedicada a la gestió d’espais verds, salut ambiental dels ecosistemes i les persones que hi interactuen. Implicat en la divulgació de la “ciència ciutadana” aplicada a l’ecologia mitjançant la formació tant pràctica com teòrica, Segura ha impartit classe a vuit persones aturades de Santa Perpètua en el marc del programa Treball als barris del Servei d’Ocupació de Catalunya. La seva voluntat, que comptin amb experiència i formació adequada per iniciar-se en una nova professió, que, segons considera, “ha de trencar els convencionalismes i centrar-se més en l’observació de la natura per tal d’imitar el seu comportament”.
Actualment, treballa per a empreses privades i ajuntaments intentant difondre la seva filosofia: aplicar tècniques de conscienciació beneficioses per als ecosistemes amb un retorn a les persones de caire alimentari, medicinal, saludable i educacional. Durant la formació a Santa Perpètua, ha treballat al parc Central, entre d’altres.