Ara fa 100 anys, el 1914, va néixer el primer equip de futbol de la localitat, el Club de Futbol Santa Perpètua. Al llarg d'aquests anys, han passat moltes coses al voltant del futbol de casa nostra. L'hereva d'aquella entitat és l'actual Unificació Club de Futbol Santa Perpètua, nascuda el 2002 de la fusió dels tres equips de futbol que hi havia a la nostra població, el Santa Perpètua, la Mogoda i la Florida, i després de moltes hores de negociació. El 6 de setembre, serà l'acte oficial del centenari del futbol al Centre Municipal de Futbol Paco Navarro, coincidint amb la Festa Major i amb el primer partit de la temporada 2014-2015 del conjunt amateur contra el Lliçà d'Amunt. El futbol mou moltes persones al municipi i el cap visible de l'entitat és ara José Manuel Lamas.
Què se sap dels inicis del futbol a la nostra localitat?
D'aquests cent anys, que en destacaria?
El més destacable és que, fruit del gran sacrifici de totes les persones que han anat col·laborant durant aquests cent anys, el club segueix existint. Hi ha hagut diverses entitats i, gràcies a la fusió que es va fer l'any 2002, es va crear el club actual més adaptat a les necessitats del municipi.
Viu el futbol de Santa Perpètua el seu millor moment de la història?
Tots els moments són bons, però sí ara s'està vivint un moment bo. Dins de la nostra humilitat, creiem que tot està ben organitzat i, sincerament, ara hi ha una estabilitat esportiva amb un projecte raonable dins del que és el municipi i està bastant bé.
Què heu fet i què fareu per celebrar el centenari del futbol a Santa Perpètua?
Haig de dir que al llarg de l'any ens havíem proposat fer moltes coses que no s'han pogut concretar per diverses circumstàncies. La crisi ens ha obligat a aturar moltes de les iniciatives que teníem. Teníem previst fer un himne. Tenim la lletra, però la música, la gravació costa uns diners. Ara mateix, el club no veu necessari fer aquesta despesa. Volíem crear també una mascota per al futbol base, però no ha pogut ser. Els actes finalitzaran el 6 de setembre amb una activitat al Centre Municipal de Futbol Paco Navarro, coincidint amb la Festa Major, perquè en els orígens del futbol a Santa Perpètua quan més es gaudia d'aquest esport era durant la Festa Major. El cap de setmana organitzarem el torneig de futbol també amb la participació de quinze equips del club. També estrenarem les noves equipacions de la temporada i l'amateur disputarà el seu primer partit de la lliga. Al llarg de l'any, vam crear el logotip del centenari i el primer equip va portar durant tota la lliga 2013-2014 una samarreta commemorativa dels cent anys de futbol a Santa Perpètua.
L'any 2002 va néixer la Unificació Club de Futbol Santa Perpètua, què va suposar la fusió?
Va ser fruit d'un gran esforç per part dels tres clubs que hi havia aleshores i de l'Ajuntament. Va suposar un gran sacrifici crear el nou club. Gràcies a les voluntats de tots els que hi eren en aquell moment es va poder fer un gran club pel que significa el municipi.
Per què era necessària la unificació?
Era necessari unificar els recursos humans i econòmics en una única entitat que fos el referent per a tots aquells que volien practicar futbol a Santa Perpètua, acabar amb les guerres internes entre els clubs del municipi i col·laborar entre tots.
Han passat dotze anys, s'han complert els objectius que us vau marcar aleshores o queda alguna cosa pendent?
Sempre queda alguna cosa pendent, però, en línies generals, en complert els grans objectius que ens vam marcar. Quan jo vaig entrar el 2004 ja vaig voler començar des de la formació de base, arrencar des de l'escola amb els cinc anys, treballar des de sota i que fos pujant la base. Aquesta ha estat la nostra gran feina en els darrers anys. Consolidar això i tenir una programació esportiva estable.
Com està el futbol a Santa Perpètua?
Gaudeix de bona salut. Som dels clubs punters a Catalunya. Tenim 33 equips. Som dels 40 clubs que més equips tenim. A nivell d'esportistes, tenim uns quants que vam sorgir del club i que estan jugant en altres categories superiors. Els nois estan tots contents de com funcionen les coses. Sempre hi ha petits detalls a millorar amb els nens i els pares, però el funcionament és correcte. Demano això sí més confiança per part dels pares de cara a la feina que estem fem amb els nois.
Com ha anat la temporada del centenari per a la UCF Santa Perpètua?
Ha estat la temporada més difícil dels darrers anys a causa de l'increment d'equips i de jugadors en llistes d'espera. El club requereix cada dia més esforços personals. A nivell econòmic també ha estat un any difícil. S'ha fet el que s'ha pogut, però a nivell esportiu ha estat una bona temporada. S'ha aconseguit l'estabilitat dels equips a les millors categories que podem tenir, tal com ens havíem marcat. I hem acabat bastant bé.
Per què costa tant que Santa Perpètua tingui un primer equip jugant en una categoria destacada?
Costa retenir bons jugadors, perquè volen estar a categories superiors. No només són les instal·lacions. Es va donar una gran passa amb la posada en marxa dels nous camps de futbol, però és difícil tenir un equip competitiu, perquè els nois tenen ofertes i marxen. De totes formes, creiem que de cara al futur el primer equip es presenta bé i pot assolir en els propers anys una bona categoria.
Què va suposar per al club la inauguració dels nous camps?
Va ser fonamental per poder tenir una mica d'estabilitat esportiva i per poder fer la feina molt millor del que l'estàvem fent. Que els nens no haguessin de marxar fora a jugar a futbol en camps de gespa artificial. També ens ha permès retenir joves valors.
Les instal·lacions són les adequades o s'han quedat petites?
Tampoc no podem créixer més. És inviable a nivell econòmic, de recursos humans. És complicat. Fer una entitat més forta requereix majors sacrificis, tenir més persones. Cada vegada es demanen més titulacions per als entrenadors. Els entrenaments han de tenir qualitat. No podem tenir vuit o deu equips entrenant en cada franja horària
Quins reptes es marca la directiva de la UCF Santa Perpètua a curt termini?
Donar un salt al futbol base. Més exigència i preparació. Com a mínim, mantenir les categories en els equips A, intentar pujar alguna categoria sense obsessions, fruit de la feina. I en quant al primer equip, treball diari i el temps dirà si estarem en la millor posició per pujar de categoria.
Fa 100 anys no hi havia futbol femení. Vostès vau fer una aposta per la secció femenina del club. Com estan ara les coses?
Vam apostar perquè era una assignatura pendent recuperar el futbol femení i era un dels nostres objectius dins del projecte. Poder muntar d'un a tres equips, que és el que tenim ara. S'ha estabilitzat el futbol 11 amb el juvenil-cadet, que serà el futur amateur del femení. Seguim tenir la parcel·la de l'infantil-aleví i la del prebenjamí-benjamí-aleví. Hem aconseguit una estabilitat per treballar de cara al futur.
La junta directiva rep moltes crítiques?
És complicat que tothom estigui a gust. Més de 460 esportistes amb els seus pares. Però sí espero que tinguin paciència amb el que estem fent. La directiva i els col·laboradors fem esforços per fer les coses bé. Un projecte no es munta d'un any per un altre. El projecte no està acabat. Sempre hi ha crítiques. Per a nosaltres, és un orgull que al futur infantil A pràcticament tots els jugadors van començar a jugar aquí amb cinc anys.
El 2016, s'acaba el seu mandat, optarà a la reelecció?
Ara mateix no puc dir sí o no. El que ens vam proposar ho estem aconseguint, estabilitat, però no només fins que estiguem nosaltres, sinó per a un futur sigui qui sigui amb ganes de treballar. No es tracta de quedar-s'hi per sempre. Arribat el moment, ja m'ho plantejaré. Té un cost laboral i familiar que és difícil valorar ara mateix.
Foto: El president de la Unificació Club de Futbol Santa Perpètua al Camp de futbol municipal Paco Navarro amb el logo del centenari del futbol a Santa Perpètua / Josep Cano