El Club Esportiu Mogoda Trail, que presideix Emili Muñoz, és una de les entitats més joves de Santa Perpètua. La idea de constituir-la va sorgir durant la pandèmia de la Covid-19 i, poc després, ja era una realitat. Actualment, unes cinquanta persones formen part d’aquest club. El Mogoda Trail obre les seves portes a qualsevol persona que vulgui córrer, ja sigui en asfalt o per la muntanya. L’entitat ha organitzat aquest any una activitat solidària, el Challenge Santa Perpètua-Madrid, i, el 9 de juny, va portar a terme el primer Plogging Santa Perpètua, una jornada durant la qual unes 150 persones, mentre feien una passejada, van recollir residus abocats a prop de la riera Caldes. Els responsables del Mogoda Trail ja treballen per fer realitat nous projectes.
Quan i per què vau crear Mogoda Trail?
L’entitat va néixer oficialment el 2022, però ja portàvem uns anys que funcionàvem oficiosament. Tot va començar, malauradament, en època de pandèmia. Una manera de projectar el futur per sortir d’aquesta època que estàvem vivint era realitzar una idea de club, d’ajuntar-nos tota la gent que viviem aquí a prop. En un primer moment, érem quatre, cinc o sis persones. Bé, en realitat vam començar dos, Cristian Cruz i jo. Després, a la gent li va agradar aquest projecte, aquesta il·lusió, aquest somni i va anar de boca en boca i, en poc temps, va tenir moltíssima acceptació. A la junta directiva som quatre persones, jo com a president; Cristian Cruz, com a secretari; i les nostres dones, Neus Navarro i Montse Núñez, que també van ser fundadores del club. Estic com a president des del primer moment. El Cristian i jo som els que portem l’entitat, formant equip perquè tot funcioni i tiri endavant.
En quin moment es troba l’entitat?
Ara, som 50 persones, 35 homes i 15 dones. Ens trobem en un bon moment. Portem dos anys. Hem fet molta feina per donar-nos a conèixer. Hem projectat també el que seria l’embrió del futur del club amb una direcció d’entrenador professional. És molt important per a nosaltres tenir un entrenador que ens planifiqui i que ens aporti aquest punt de qualitat per continuar endavant.
A quin tipus d’activitats esportives es dediquen els vostre socis i sòcies?
Tenim moltes disciplines. Hi ha molta gent que ve del triatló, d’esports de muntanya, trail, ultratrail, de la bici. Tenim molta varietat d’esportistes que els agrada està en moviment i practicar esport.
Ara esteu treballant en un altre projecte, que és crear una branca juvenil de l’entitat.
Estem treballant en el projecte d’incloure joves al club. Les curses de muntanya abans eren per a esportistes d’edat mitjana. Ara, cada vegada hi ha més corredors joves que aposten pel trail running. Molts clubs amics del nostre voltant tenen joves. Nosaltres també volem potenciar això. Tenir un futur. Volem crear grups reduïts de molta qualitat perquè els joves aprenguin i gaudeixin d’aquest esport i garantir el futur de l’entitat.
Aquest any, vau organitzar el primer Challenge Santa Perpètua-Madrid. Com vas viure l’experiència?
Va ser una experiència de vida. Les condicions climàtiques no van ajudar gens, va ploure molt. Va ser una experiència única que tornarem a repetir. La gent va quedar encantada. Va ser una història de superació. Anàvem preparats, però ens vam haver d’adaptar a tot allò que va passar. Vam haver de buscar a l’últim moment alternatives perquè les rutes que havien previst estaven impracticables. La imatge que tinc dels corredors quan estaven a la caravana i es vestien i estava caient una tempesta i encara així volien sortir... Això és admirable i una experiència inoblidable.
El 9 de juny, vau fer el primer Plogging de Santa Perpètua. Tindrà continuïtat aquesta activitat?
Intentem que tots els projectes que fem a Santa Perpètua tinguin continuïtat. El plogging ve del nord d’Europa. Hi ha gent del club que va proposar fer aquesta activitat aquí. És la conscienciació de la cura del medi ambient amb la pràctica esportiva.
Com està anant la temporada?
La veritat és que bé. Tenim moltíssima activitat cada any. El 2024 està sent molt bo. Cada cap de setmana, tenim molta participació en curses. Anem a tot arreu, fins i tot a països del nostre voltant, a Portugal, a França. Tenim una dinàmica molt positiva en quant a activitat de club de tots els integrants. És una de les claus, no parar, fer sempre activitat esportiva i gaudir d’ella. I compartir amb tothom, amics, familiars, aquesta pràctica esportiva, ja sigui córrer o anar en bici.
Des de fa uns anys, col·laboreu amb l’Ajuntament en l’organització de la Cursa de Festa Major. També serà així el proper mes de setembre?
Sí, aquest any també. Tenim com a projecte important intentar que la cursa de 5 quilòmetres sigui més atractiva de cara a la gent. Millorar i que sigui més visual. A veure si arribem al màxim de participants com l’any passat i que surti tot bé. Volem que sigui més atractiva de cara al corredor, però també per a les persones que vinguin a veure-la, sobretot perquè forma part de la Festa Major d’estiu de Santa Perpètua. Això és un alicient. Crec que cada vegada estem aconseguint que millori.
Qui pot formar part de la vostra entitat?
Qualsevol persona que tingui predisposició a córrer, a participar en entrenaments dinàmics en grups de companys de tots els nivells. En definitiva qualsevol persona interessada en les disciplines esportives que nosaltres tractem. Que tingui ganes de passar-ho bé amb un bon ambient i desconnectar del dia a dia. Gaudir de l’entrenament i de la pràctica esportiva. Nosaltres som un grup que tenim tots els nivells. La gent que vingui nova s’adaptarà sense cap problema. Qualsevol persona que vulgui córrer en asfalt o en muntanya. Les persones interessades, adults i, ara com a novetat, joves de 14 a 18 anys, poden contactar amb nosaltres pel nostre perfil d’Instagram o a la nostra pàgina web. Poden provar amb nosaltres sense cap mena de compromís.
És un fet que cada vegada teniu més dones a la vostra entitat.
Per a nosaltres, és molt important tenir corredores que els agradin els esports de resistència. Tenim les portes de l’entitat totalment obertes. Les dones són molt disciplinades. No fallen mai. Sempre venen a entrenar i a competir.
Com és la vostra relació amb la resta d’entitats esportives del municipi?
La veritat és que és bona. Intentem que sempre hi hagi un feedback. No sempre és possible, perquè cadascú té la seva activitat, el seu dia a dia. La relació entre les entitats és un aspecte important de cara al present, però també el futur. Hem de tenir aquesta comunicació amb les entitats esportives i no esportives. Intentem estar al dia i que hi hagi bona sintonia. Al final, l’esport es mou i tot el que fem és per la ciutat de Santa Perpètua i entre tots ens hem d’ajudar com no pot ser d’una altra manera.
Quines modalitats esportives practiques personalment?
Estic enquadrat en la llarga distància. En el trail. Ara mateix és el que em ve de gust. És una manera de gaudir de l’esport, de tot el que siguin hores i siguin quilòmetres és el que em ve de gust ara. Vaig començar amb els esports de resistència l’any 2014. Vaig començar amb el triatló en totes les seves modalitats. Després, amb l’explosió del trail, vaig començar a fer tot el que són curses de muntanya.
Perfil
Nom: Emili Muñoz García
Any i lloc de naixement: 1981, Tarragona
Professió: Funcionari
Emili Muñoz és el president del Club Esportiu Mogoda Trail des del primer moment, però vol deixar molt clar que porta les regnes de l’entitat juntament amb Neus Navarro, Montse Núñez i, especiament, Cristian Cruz. Els quatre van fundar el club. Sempre ha estat vinculat amb l’esport. Va començar de petit a jugar a bàsquet. Després, va fer arts marcials, va fer jiu-jitsu fins que al 2014 va començar a córrer. Viu a Santa Perpètua des del 2006.
El Mogoda Trail és una entitat relativament jove, però amb molta activitat. Cada cap de setmana, els seus esportistes participen en un gran nombre de competicions a tot arreu. El club és molt actiu a les xarxes socials, on dona a conèixer de forma instantània les seves dinàmiques. A més, participa en l’organització de la Cursa de la Festa Major de Santa Perpètua.
Emili Muñoz, president del Club Esportiu Mogoda Trail / Josep Cano