Raquel Tomàs Tutusaus és metgessa de família amb una dècada d’experiència en diversos ambulatoris del Servei Català de la Salut. Des de fa dos anys es dedica a la divulgació mèdica impartint xerrades en centres cívics, casals de gent gran i aules d’extensió universitària amb l’objectiu d’augmentar el coneixement mèdic de la població. Aquesta decisió respon a la necessitat de complementar l’educació sanitària que els centres d’atenció primària (CAP), sovint desbordats, no poden abordar completament. Amb la seva tasca, moltes persones han adquirit eines per millorar la seva qualitat de vida i gestionar millor les seves condicions de salut. Tomàs ha realitzat a Santa Perpètua de Mogoda xerrades sobre envelliment saludable i endometriosi amb una bona acollida per part del públic assistent. En aquesta entrevista ens parla, entre d’altres coses, de com mantenir-nos sans i ens apunta recomanacions per a la prevenció d’algunes de les malalties més freqüents.
Quins són els principals desafiaments que has trobat en la divulgació de la salut pública en general?
Jo em dedico bàsicament a fer xerrades de divulgació en centres cívics, casals de gent gran i a aules d’extensió universitària. El meu públic és majoritàriament gent gran, i el desafiament principal és la manca d’educació en salut que té aquesta població. La medicina és un tema de conversa comú, però molts conceptes assimilats no es corresponen amb la realitat, i desfer aquests mites pot ser molt difícil. Aquesta manca d’educació no és culpa de la població, sinó dels professionals sanitaris que no hem sabut transmetre els nostres coneixements de manera senzilla a la població en general.
Quins són els errors més comuns que veus que la gent gran fa pel que fa a la cura de la seva salut?
Sobretot en temes de medicacions que no són efectives. Molta gent gran pren medicacions que no els serveixen per res. També hi ha molta desinformació sobre alimentació. La gent gran prioritza molt aquestes coses, però sovint segueixen consells erronis. També tenen més problemes de salut, i això els fa més susceptibles a aquests errors. L’alimentació ha de ser saludables, ha de cuidar, però circulen també moltes coses sobre l’alimentació que no es corresponen amb la realitat i pot afectar molt a la salut.
I en aquest sentit, les xarxes socials i internet no ajuden a difondre missatges adequats...
Efectivament. Les xarxes socials amplifiquen la desinformació que abans es transmetia persona a persona. Avui en dia, hi ha persones que es dediquen específicament a desinformar amb altaveus extraordinaris. Això fa que sigui difícil per a la població diferenciar entre informació real i falsa, especialment si no tenen una bona educació sanitària. El xarlatà que abans passava de poble en poble desinformant amb les seves teories al final només arribava als quatre del poble però ara, els xarlatans d'avui en dia tenen uns altaveus extraordinaris. Les xerrades presencials són importants per combatre aquesta desinformació.
Quines són les principals recomanacions per a un envelliment saludable?
La Generalitat fa unes recomanacions que inclouen prevenir malalties amb vacunacions i diagnòstic precoç de malalties com el càncer i malalties cardiovasculars. També es donen consells per millorar la salut, com no fumar, no beure alcohol, fer exercici i mantenir una alimentació saludable. També és important cuidar la salut mental, evitant la solitud i fomentant la relació social i les activitats cognitives. En aquest sentit, és positiu participar dels programes d'estimulació cognitiva que es fan a tot arreu, o agafar un llibre, tenir el cap actiu... i després hi ha tota una vessant molt social on s'incideix sobretot amb la solitud, amb la mesura del possible evitar la solitud no volguda, amb convidar-los a sortir a relacionar-se amb gent, a relacionar-se amb gent d'altres generacions, a fer activitats formatives, a fer esports en comunitat, és a dir, cuidar molt tots aquests aspectes.
Com podem abordar com a societat temes com la solitud de la gent gran o el maltractament?
Aquesta és una pregunta difícil perquè surt del meu àmbit. Som una societat que evita els problemes difícils de resoldre. Cal conscienciar i educar la població sobre aquests problemes. Tot i que es presta atenció a la gent gran, sovint és més en paraules que en fets. Necessitem educació i conscienciació contínua perquè aquests problemes no es resolen per si sols. Encara que no agradi sentir-ho, aquests problemes existeixen i cada vegada n’hi haurà més, perquè cada vegada hi ha més gent gran però no en som conscients que hi ha molta gent gran sola que pensa que és el que li toca i s’ho pren amb resignació. Cal poder donar un gir i, potser, aquesta senyora algun dia sent que hi ha activitats per a ella o programes d’acompanyament i això, si ho aconseguim, ja serà important.
Fa poc hem commemorat el mes dea salut de les dones amb activitats de promoció de la salut. Quins són els problemes de salut més comuns que afecten les dones? l
En dones grans, trobem l’osteoporosi i l’artrosi. En dones joves, els problemes de salut reproductiva són comuns, com les dificultats per concebre i l’endometriosi. També hi ha tot el tema de la menopausa, que preocupa moltes dones quan arriben a aquesta edat.
Quin és el paper de les revisions mèdiques regulars en la prevenció de malalties?
Les revisions mèdiques regulars són essencials per a la prevenció de malalties. Ajuden a detectar precoçment afeccions que poden no presentar símptomes evidents en les primeres etapes. Això inclou diagnòstics precoços de càncers com el de mama, el de còlon i el del coll de la matriu. Aquestes revisions permeten actuar ràpidament, cosa que pot marcar una gran diferència en el tractament i la gestió de la malaltia.
Quines mesures de prevenció recomanes per evitar l’aparició de malalties cardiovasculars?
És important començar amb revisions regulars a partir dels 40 anys. Això inclou prendre la pressió arterial almenys una vegada a l’any i controlar el sucre a partir dels 45 anys una vegada cada tres anys. També és recomanable monitorar el colesterol a partir dels 35 anys en homes i dels 45 anys en dones, cada cinc anys. A més, per millorar la salut cardiovascular, cal evitar fumar, reduir el consum d’alcohol, seguir una alimentació saludable i mantenir una activitat física regular.
Podries explicar com s’estan adaptant els protocols de detecció del càncer de coll de matriu a Catalunya?
Fins ara, la detecció del càncer de coll de matriu a Catalunya es feia amb citologies cada tres anys per a dones d’entre 35 i 65 anys. Actualment, s’està canviant aquest protocol per una detecció del virus del papil·loma humà (VPH) cada cinc anys. Estem en un procés de transició on les dones més joves començaran amb la detecció del VPH, mentre que les més grans dins de la franja d’edat seguiran amb les citologies fins que s’implementi completament el nou sistema. El VPH és pràcticament l’única causa d’aquest càncer, per tant, la seva detecció precoç és clau per a la prevenció.
Quins són els principals consells que donaries a les dones per mantenir una bona salut al llarg de les diferents etapes de la seva vida?
Els consells de salut no haurien de diferenciar entre homes i dones. Portar una vida saludable amb bona alimentació, exercici físic i mantenir una vida social activa són claus per a tothom. També és important fer revisions mèdiques regulars per prevenir malalties i detectar-les precoçment. I sobretot per millorar la salut: no fumar, aquesta seria la fonamental, no beure alcohol, també hauria de dir zero encara que la recomanació és una mica més laxa, l’alimentació i l’exercici.
Perfil
Nom: Raquel Tomàs Tutusaus
Any i lloc de naixement: 1970, Barcelona
Professió: Metgessa de família
Raquel Tomàs és una metgessa de família amb una destacada trajectòria en el camp de la salut. Amb una experiència de deu anys treballant en diversos ambulatoris del Servei Català de la Salut, ha dedicat la seva vida a la cura i a l’atenció de pacients en l’àmbit de l’atenció primària. La seva experiència li ha permès adquirir un profund coneixement de les necessitats i desafiaments de la salut pública i el contacte directe amb el pacient li ha proporcionat eines per comunicar aspectes referents a la salut.
Fa aproximadament dos anys, va decidir fer un canvi significatiu en la seva carrera professional i va deixar l’assistència clínica per dedicar-se exclusivament a la divulgació mèdica, una decisió que reflecteix el seu compromís amb l’educació i el benestar de la comunitat. Actualment, es dedica a impartir xerrades de divulgació en centres cívics, casals de gent gran i aules d’extensió universitària.
Foto: La metgessa Raquel Tomàs / Josep Cano