hola

El Consell Comarcal del Vallès Occidental, de la mà de l’Ajuntament de Santa Perpètua, està oferint suport a propietaris i a comunitats per poder accedir a les ajudes per a la rehabilitació energètica dels edificis d’habitatges gràcies al fons europeus Next Generation. Per oferir aquest assessorament en el marc del projecte Impuls per a la rehabilitació energètica de l’habitatge es compta amb un grup de persones mediadores. Al nostre municipi són l’Ariadna Soler i l’Aida Morros, que destaquen que ara és un bon moment per rehabilitar energèticament els edificis i aconseguir unes llars més sostenibles i més eficients. La presentació de sol·licituds, s’ha prorrogat fins al 30 de juny i s’ha incorporat la possibilitat de sol·licitar dues bestretes per al programa 3 d’ajuts.

En què consisteix el programa Impuls per a la rehabilitació energètica de l’habitatge?
Ariadna Soler (AS): Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental, oferim assessorament a les comunitats i expliquem al veïnat què són els programes 3 i 5 dels fons Next Generation, que consisteixen bàsicament en rehabilitar energèticament els blocs de pisos i ajudar les comunitats de propietaris a posar al dia la documentació que necessiten pel seu edifici. Els ensenyem que han de cuidar els seus edificis i fem mediació a les comunitats per ajudar-les a que el veïnat s’hi posi d’acord. A banda, posem a disposició de les comunitats un servei d’arquitectes, si ho necessiten, per demanar pressupostos al programa 5.

Quina és la vostra tasca en aquest servei?
Aida Morros (AM): Estem presents als Ajuntaments de Santa Perpètua, Castellar del Vallès, Sant Quirze, Palau-solità i Plegamans, Sant Llorenç Savall i Ullastrell. A través de cita prèvia, resolem tots els dubtes que la població pugui tenir pel que fa a la rehabilitació energètica, informem de les subvencions i l’acompanyem en tot el que està a les nostres mans. També hem fet una identificació dels edificis plurifamiliars anteriors a l’any 2000. Un cop fet això, intentem parlar amb algun membre de la comunitat per traslladar-li la informació, perquè ens hem adonat que hi ha molta gent que no sap de l’existència d’aquestes subvencions. Fem un recull d’aquesta informació per poder estar alerta sobre si hi ha alguna comunitat que té necessitats concretes i com a ajudar-la de la millor manera.

Quantes persones o comunitats de veïns heu assessorat fins ara?
AM: A Santa Perpètua, hem resolt 201 consultes fins al dia d’avui a través d’atencions telefòniques, per correu electrònic, de forma presencial i per mitjà dels quatre punts itinerants que hem instal·lat arreu de Santa Perpètua.

Quin tipus d’ajuts s’ofereix a través d’aquests fons?
AS: El programa 5 està relacionat amb la documentació que necessita l’immoble, com ara el llibre de l’edifici, que ens explica una mica com hem de mantenir-lo i tot el seu historial. També cal disposar de la Inspecció Tècnica, que és molt important, i és obligatòria si té 45 anys d’antiguitat. També cal el Certificat d’Eficiència Energètica, que molta gent encara no sap ben bé què és, i seria com l’etiqueta que tenim als electrodomèstics. D’altra banda, el programa 3 està relacionat amb tot el que té a veure amb la rehabilitació, com obres de tractament a les façanes, a l’envolupant tèrmic, canvi de fusteries i energies renovables com la instal·lació de plaques solars.
A.M: Aquest projecte és d’impuls a la rehabilitació energètica i parlem d’impuls perquè la gent no tirarà endavant una rehabilitació d’aquest tipus si no entén de què es tracta. Les persones normalment creuen que només parlem de plaques solars. I sí, una part té a veure amb això, però es contemplen altres actuacions, com ara, canviar les finestres de casa nostra per d’altres més eficients. Conscienciem també sobre el deure de conservació quan vivim en un edifici plurifamiliar; hem de tenir clar que ens hem de responsabilitzar no només del nostre pis, sinó de tot l’immoble, que comença pel portal. També es poden millorar altres aspectes, com són la conservació, despreniments de la façana, esquerdes, l’accessibilitat o la seguretat de l’edifici.

Aquest assessorament que heu fet ja s’ha materialitzat en la concessió d’algun ajut a Santa Perpètua?
AM: Sí, de moment hi ha hagut diverses comunitats que han arribat a sol·licitar el programa 5 i d’altres, el programa 3. I de totes les que ho estan sol·licitant, sis han passat directament pel Consell Comarcal. També n’hi ha que ho fan pel seu compte. Al final, la majoria de les comunitats tenen el seu administrador de finques i si és proactiu, els ajuda amb el programa 5, per posar al dia la documentació que l’edifici ha de tenir per llei. Si es juguen les cartes correctament, estem aprofitant per posar al dia el nostre edifici, segons la legislació, a un cost més reduït del que seria fer-ho des de zero.

Quins són els principals neguits o dubtes que tenen els propietaris?
AS: Principalment, el tema econòmic. Unes obres de rehabilitació, de qualsevol tipus, tenen un cost elevat. Aquestes subvencions no tributen a la renda, tenen desgravacions fiscals, i a part, ara, hi ha hagut una renovació d’aquestes subvencions i al Programa 3 n’hi ha la possibilitat de sol·licitar bestretes, és a dir, que es dona un avançament dels diners. Per tant, les comunitats ja no han d’avançar una quantitat de diners molt elevada si s’acullen a aquesta oportunitat. Posar d’acord a la comunitat també és difícil. Hi ha dubtes, pors, i molta gent que no pot costejar aquestes obres tan elevades. Nosaltres anem i fem aquesta explicació i ajudem a fer aquesta mediació perquè es puguin posar d’acord.
AM: Un altre punt important és que aquestes subvencions, en casos de vulnerabilitat econòmica, subvencionen el 100% de la intervenció. I això, molta gent, d’entrada, no ho sap o no s’ho imagina. És important que ho sàpiguen perquè, al final, normalment, qui diu que no a aquest tipus de rehabilitacions és qui, en aquell moment, no ho pot pagar. Quan se sap que existeix la possibilitat que la subvenció sigui del 100%, es canvia la forma de veure aquest tipus d’actuacions.

Per què els propietaris s’han d’animar a fer aquesta transició energètica?
AS: Primer, perquè milloren el confort tèrmic dels habitatges. A l’hivern no es passa tant de fred i a l’estiu no fa tanta calor. A més, també, des d’Europa ja s’estan començant a establir restriccions en referència a l’eficiència energètica. Per tant, el que fem és avançar-nos i ajudar a posar al dia els edificis, perquè dins d’uns anys, no complir amb els requisits serà motiu de restriccions i sancions. Cal aprofitar els ajuts europeus dels fons Next Generation i posar al dia els habitatges.
AM: És important esmentar l’augment del valor patrimonial. Quan tu estàs fent una rehabilitació al teu habitatge, el seu valor creix. També suposa un estalvi en les factures. Al final, si casa meva no perd l’energia tan fàcilment, l’estalvi energètic és molt més gran. El que busquem és millorar la salut dels nostres habitatges. Ens estem trobant molta gent que està normalitzant viure amb entorns amb humitat i això pot comportar problemes a les vies respiratòries. Doncs, quan tu estàs aïllant casa teva, estàs beneficiant la teva pròpia salut.

Quins són els requisits per poder acollir-se als ajuts?
AM: Pel que fa al programa 5 (documentació), els edificis han de ser anteriors a l’any 2000. S’entén que els posteriors la documentació ja la tenen feta de manera diferent. I en el cas del programa 3, funciona per objectius, ja que del que es tracta és d’aconseguir un mínim del 30% de reducció d’energia primària no renovable, la que col·loquialment s’entén com energia que contamina. I després, una reducció de la demanda de calefacció i refrigeració, que aquí a Santa Perpètua és d’un 25%. Si aconseguim una major reducció, la subvenció també augmenta i pot arribar a cobrir el 80% del cost de l’obra, uns 18.800 euros per habitatge, és a dir, per a un bloc de deu pisos la subvenció seria de més de 180.000 euros.

Aquest programa finalitzava el novembre, però s’ha ampliat.
A.M: Fins a finals de juny. A més, amb la possibilitat de disposar de bestretes. Els veïns abans havien d’avançar la totalitat del cost de l’obra, i ara no. En un primer moment poden rebre el 50% de la subvenció, i després una segona bestreta del 30% acreditant l’execució del 80% de les obres i justificar que s’ha abonat el 50%.
A.S: És una novetat molt important, perquè al final sabem que el que dificulta més ficar-se en un tipus de rehabilitació així és el cost econòmic.

Com és el parc d’habitatge de Santa Perpètua?
AS: Relativament està bastant bé, però hi ha edificis que haurien de millorar tot el que són les façanes, ja que alguns presenten esquerdes, despreniments, i manca d’accessibilitat. És important que els veïns coneguin aquest assessorament del Consell Comarcal, i aprofitar les subvencions per millorar el seu edifici.
AM: Ens estem trobant que molts propietaris desconeixen l’ obligatorietat que els edificis de més 45 anys han de disposar de l’informe d’inspecció tècnica, i és una oportunitat enorme adherir-se a aquests programes. A més amb aquest document i amb el llibre de l’edifici saps en quines condicions es troba on estàs vivint i quines necessitats té.

Perfil

Nom: Aida Morros / Ariadna Soler
Any i lloc de naixement: 1995 El Vendrell / 1999 El Salvador
Professió: Sociòloga / Antropòloga


L’Aida i l’Ariadna fan un balanç positiu d’aquesta experiència en el programa del Consell Comarcal que acabarà a finals de març encara que les comunitats i propietaris podran demanar aquests ajuts dels Next Generation fins al juny. Afirmen que han intentat al màxim poder encaminar cada comunitat de manera personalitzada i es mostren satisfetes de poder ajudar la gent a que vegi les possibilitats que té de millorar el seu edifici amb aquestes subvencions. Cada dijous, amb cità prèvia, atenen a l’Ajuntament.

Aida Morros (esquerra) i Ariadna Soler són les mediadores del Consell Comarcal del Vallès Occidental a Santa Perpètua / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Volem oferir una visió diferent de la caça, massa influenciada pels lobbys"

Raúl Bastida, membre de la plataforma S.O.S. Delta del Llobregat, va presentar fa uns mesos la campanya [ ... ]

“The Perfect Fool va néixer de la necessitat de fer música i de la complicitat de dos desconeguts”
“The Perfect Fool va néixer de la necessitat de fer música i de la complicitat de dos desconeguts”

El tercer disc de The Perfect Fool va arribar a la Ràdio i ràpidament va seduir tothom. Simply therapeutic [ ... ]

''Hi ha moments a la vida que has de decidir fer el que t’agrada o deixar passar les oportunitats''
''Hi ha moments a la vida que has de decidir fer el que t’agrada o deixar passar les oportunitats''

Volia trobar literatura juvenil i d’aventures per als seus nebots, però, en no cercar el que buscava, [ ... ]