hola

La Festa dels Tres Tombs és l’acte més important de la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat que afronta aquest 2023 amb il·lusions renovades després de dos anys sense poder celebrar-la per culpa de la situació sanitària. La nova junta que presideix Joan Mestres ha apostat per fer una obertura de l’entitat cap a la ciutadania amb la idea que cada cop sigui més coneguda per més persones i perquè cadascú trobi la seva manera de gaudir d’una festa històrica que arriba a la 107 edició i assegurar la seva continuïtat amb les noves generacions de perpetuencs.

L’any 2020 va ser el darrer a poder celebrar els Tres Tombs. Aquest any, després d’aquesta absència, la Festa a Santa Perpètua serà diferent?
Tenim tantes ganes de celebrar la festa. Hem passat dos anys fumuts sense poder fer el que realment ens agrada que és la passada per culpa de la pandèmia i no només per l’entitat i pels socis sinó per la gent i la visualització de la festa al carrer que és una de les que té un major seguiment de tot l’any. La passada és la part que més ens agrada d’aquesta festa tradicional i centenària plena de passat, present i futur que ens té enamorats.

Aquest cop Joan Mestres viurà aquesta festa d’una manera diferent perquè ara ocupa la presidència de la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat.
Em fa una mica de respecte. Perquè a més penso que durant aquests anys s’ha fet molt bona feina a l’entitat amb totes les juntes i col·laboradors que hi ha hagut. Jo recordo les festes de Sant Antoni Abat de la meva infantesa disfrutant i gaudint de com era, eviden­­t­ment amb pocs carros i pocs cavalls, però que ja era una festa social molt destacada que es feia al Coro (Coral Aurora Perpetuense), on hi havia el concert, el ball, el sorteig del porquet o el bé. I ara, de cop i volta estic aquí, soc el president. La sort que tinc és que tinc molts companys, alguns més veterans que jo a la junta i que entre tots farem una gran 107 Festa.

Aquest 2023 la festa es presenta amb novetats?
La meva aportació com a membre de la junta és buscar fórmules noves perquè es vegi que la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat és una entitat que està viva. L’any passat vam estar presents a la Mostra d’entitats, a Sant Jordi i estem preparant altres projectes per enguany per donar-nos a conèixer entre més ciutadania. Tot i que la Festa és la més important. I la novetat que es veurà més clara serà amb els abanderats d’aquest any que són cinc i tots molt joves. Són cinc cosins que han viscut la festa dels Tres Tombs des de ben petits gràcies a la seva àvia, la Carme Congost, i que ha seguit tota la família que cada any participa a la festa amb carro o carruatge. Per a ells aquest any també serà molt diferent perquè seran els protagonistes i a més es veurà que a l’entitat hi ha gent jove amb ganes i que no som tots adults a partir dels 60 anys. Ens fa molta il·lusió que siguin l’Àfrica, l’Anna i la Maria Uceda Calero i l’Enric i l’Albert Morales Calero, que siguin cinc i no tres com passa altres vegades i que a més siguin tan joves perquè ofereixen aquesta mirada de futur de la festa i de l’entitat.

Aquesta seria l’única innovació?
Ni molt menys. Durant tots els mesos de preparació hem aconseguit signar convenis amb diverses empreses i comerços que ens permeten fer la festa més gran. Gràcies a aquests convenis, que moltes empreses estan signant per tres anys i això també indica que tenim futur i que creuen en nosaltres. Els hem presentat projectes diversos als quals s’han adherit, però no es tracta només de tenir carros de lluïment i antics, que podem dir que tindrem més una vintena molt guapos sinó que també són carros posats al servei de persones. Seguint el concepte d’obrir l’entitat a la ciutadania, hem decidit posar a disposició de persones amb diversitat un carro per a vint persones. Ho farem a través de l’associació Espiral Catalunya. Després també endeguem uns torns rotatius a les escoles. Volem que els infants puguin viure la passada des de dalt d’un carro i en aquesta primera ronda s’ha donat l’oportunitat de pujar a deu alumnes de l’Escola Tabor i de l’Institut Escola Santiga i cada any aniran canviant els centres.

Heu convocat un concurs de dibuix infantil i un d’Instagram?
Sí. Els menors de fins a dotze anys podran fer un dibuix d’un carro, un cavall, un animal de companyia i si l’entreguen el dia 5 al Pa artesà del passeig de la Florida de 10 a 11 h rebran un xuixo. El guanyador del concurs rebrà un premi especial. I el certamen d’Instagram és que avui en dia que tothom va amb els mòbils fent fotografies ens hem de pujar al carro i demanem que les comparteixin amb l’etiqueta #carretersdesanta i ens segueixin @santantonisantaperpetua. El premi per al guanyador és un sopar per a dos a Can Perico on s’exposaran les deu imatges finalistes.

La resta de programació continua igual?
Encara tenim més novetats. Les persones que vulguin podran fer l‘esmorzar del carreter que és gratuït per als participants, que pel preu de quatre euros es pot gaudir i inclou botifarra blanca i negra, cansalada, pa torrat vi i cafè. A més tindrem per primer cop el Mercat3Tombs. Al passeig de la Florida a la zona del parc Central s’instal·laran durant tot el dia parades diverses per adquirir productes d’alimentació, artesans, ecològics i de proximitat. I a més comptem amb els Tabals del Grup de Joves Diables que faran una despertada a les 9 h. I també tenim Tot al cove. Normalment sortejàvem un porc o un be que a qui li tocava preferia el valor en metàl·lic. Aquest any amb una aportació de Bon Preu i Esclat que ens fa un lot de productes i que entre les dues suposa gairebé 700 euros que algú es pot emportar per la compra d’un tiquet de dos euros. Estem molt contents. Tot això ajuda a que la festa es faci més gran. Ens feia respecte perquè veníem d’una situació econòmica dolenta i la resposta ha estat fantàstica. Moltes gràcies a tots els petits comerços i els més grans que han volgut patrocinar-nos. Enguany més patrocinadors que mai i més col·laboració i més voluntaris que ens ajudaran a la festa, o sigui que estem absolutament encantats ja que tot tira bé, funciona bé i tenim molta il·lusió i moltes ganes. Nosaltres volem que la gent entengui que no és una festa per l’entitat sinó una festa per a tot el municipi. Sempre s’ha demostrat. És una de les festes que té més gent i volem que s’obri molt més. Per això fem iniciatives per a infants, que els joves participin i seguirem en aquesta línia d’obrir-nos al màxim perquè la gent la gaudeixi i la senti com a seva. Nosaltres li hem posat el títol Tots som una passada perquè aquest municipi ho és i també tenim l’eslògan Sense tu no som ningú facis el que facis, venir de públic, participar, col·laborar.

A nivell legal, hi ha coses que també canvien en aquesta passada?
Sí, la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat forma part de la Federació Catalana dels Tres Tombs i ens regim per un Protocol de Benestar Animal. Això fa canviar coses com que els participants han d’omplir una inscripció prèvia i el dia de la passada han de presentar una documentació obligatòria que inclou assegurança del carruatge, de l’animal i dels ocupants i els papers dels vehicles i remolcs, entre d’altres. Si no es compleix amb aquests requisits no es podrà participar a la passada. Nosaltres pensem en la seguretat i en el bé dels animals perquè és una qüestió indispensable perquè la tradició dels Tres Tombs, que a Santa Perpètua és festa d’interès local declarada pel Ple, continuï viva i tingui futur.

Aquest diumenge tindrà lloc el Dinar de Germanor, en el que es farà el lliurament de les Ferradures de Plata. Qui la rebrà enguany?
El Dinar de Germanor també és una activitat oberta. Tothom que vulgui pot assistir, però cal adquirir els tiquets amb antelació. I sí, durant el dinar es fan actes molt tradicionals en el sí de l’entitat com el traspàs d’abanderats o l’entrega de les Ferradures de Plata als socis de més edat que encara no l’han rebuda. Són tres, el Joan Dordal, la Maria Rosa Girbau i malauradament li farem el reconeixement al Ramon Vilà que ha estat més de quaranta anys a l’entitat, els últims a la junta de la que n’era el vicepresident i que no ens podrà acompanyar per decisió del qui mana per qui dalt que se’ns emporta les millores persones

Perfil


Nom: Joan Mestres i Miquel
Lloc i any de naixement: 1955, Santa Perpètua
Professió: transportista jubilat

El seu pare ja transportava troncs amb el carro fent de carreter, d’aquí va sorgir fundar una empresa familiar de transports, per això des de petit que celebra la festa de Sant Antoni, com un fet important per a tota la família, preparant els guarniments, gaudint del ball al local del Coro, del sorteig del porc o de la coca. Sempre ha estat relacionat d´una manera o una altra amb la festa com a participant, col·laborador, soci, i fa tres anys va entrar a la junta després d’una petició que no es va haver de rumiar gens. Malauradament amb la pèrdua d´un amic i vicepresident molt estimat la junta li va proposar ser el president i ho és des de fa un any.

Foto:Joan Mestres afronta la primera Festa de Sant Antoni Abat com a president de la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"La vocació és fonamental per ser un bon mestre"

Josep Maria Mercadé va ser un dels fundadors, quan tenia 21 anys, de l'Escola Tabor. El centre compleix [ ... ]

“The Perfect Fool va néixer de la necessitat de fer música i de la complicitat de dos desconeguts”
“The Perfect Fool va néixer de la necessitat de fer música i de la complicitat de dos desconeguts”

El tercer disc de The Perfect Fool va arribar a la Ràdio i ràpidament va seduir tothom. Simply therapeutic [ ... ]