Vuit perpetuencs conformen La Belluga, un grup d’animació infantil que acaba de publicar el seu segon disc. El treball porta com a títol Escapa’t de la fila i està disponible a totes les plataformes digitals. Aquest disc és una versió millorada de la banda, que ha anat evolucionant i madurant, aprenent del seu primer disc, Paüra, que van publicar l’any 2019. La Belluga va néixer a Santa Perpètua l’any 2007 i des de llavors han presentat la seva proposta musical a places de pobles catalans i fins a Colòmbia. En aquesta entrevista l’Informatiu ha parlat amb el Gerard Anri i el Sergi Morral, dos dels membres de La Belluga, sobre el nou disc i les seves cançons, l’evolució del grup i el seu futur.
Ja està disponible Escapa’t de la fila, el vostre disc nou. Com ho definiríeu?
Gerard Anri (G.A.): Escapa’t de la fila, segurament, és el treball més complet a nivell musical que tenim. Jo crec que hem madurat bastant. Hem après d’errors o de mancances que teníem en el passat i jo el definiria així, variat i sobretot com vol ser sempre La Belluga, potent, animat i fresc.
Sergi Morral (S.M.): Sí, estic d’acord amb el Gerard. Penso que és com tot, amb el temps es madura, oi? Podríem dir que és una versió millorada de la pròpia Belluga. Sempre endavant i millorant.
Després parlarem una mica de la vostra evolució, però ara, per què aquest títol del disc?
S.M.: Com passa amb tots els títols, de totes les coses que existeixen a la vida, a vegades costa, sobretot quan tractes diferents pals i no està centrat exactament en una cosa en concret. Doncs bé, de tots els temes que teníem, un dia se’ns va encendre la llum i vam dir “Ei! Aquesta frase ens agrada”. Encaixa amb el que és la Belluga i el que pretenem amb el rerefons que portem i, per tant, es va emportar el premi.
G.A.: A part de fer divertir els infants i que s’ho passin bé amb nosaltres, volem crear una miqueta de consciència crítica. Els docents sempre estem posant als nens “a la fila” i és com bé, no siguem conformistes amb el món i lluitem per les coses que volem.
Què fa especial aquest disc?
G.A.: Que no sona tot igual. Hem intentat tocar una miqueta de tots els estils en els que ens sentíem còmodes i en els quals no ens trobem rígids. Hi han cançons de bressol i també hi han altres cançons que arrelen més a La Belluga que hem sigut sempre. Allò especial és la necessitat o ganes de tocar una mica de tot.
S.M.: I això no deixa de ser el que ja venim fent, no? Està una mica més pensat, amb una intenció més contundent. Potser diria que amb el que havíem fet en un inici, i sense perdre aquesta essència de bellugaire, doncs hem obert noves fronteres.
Heu presentat el disc al Festival Canallada, aquí a Santa Perpètua. Com ha estat l’experiència?
S.M.: Sempre és especial tocar a Santa Perpètua i més si vas amb quelcom tan fresc i nou que no ha escoltat ningú. Poder dir que estrenes disc a casa sempre fa especial il·lusió. Tot i així, volem avançar que a aquest espectacle se li ha de donar una volta. Estem treballant fa molts mesos en això i ens farà molta il·lusió poder presentar aquestes cançons amb el nou espectacle de La Belluga en els propers mesos.
La següent pregunta anava una mica per aquí. Hi haurà gira?
G.A.: De moment tenim disc, estem treballant en això i aparcar l’espectacle de Paüra, el nostre primer disc. Volem començar amb un espectacle nou que inclogui aquestes i altres cançons. Per tant, hi haurà gira de no sé quants anys i volem fer un espectacle molt pensat, molt treballat i a veure si surt el que ens passa pel cap!
Com ha rebut el públic aquest segon disc?
S.M.: Pel que fa al públic, estem acostumats a que sigui de proximitat. Sí que toquem arreu del territori, però no estem massa acostumats. La gent està encantada i rebem bones notícies. En tot cas estem molt gratificats i ens sentim molt acompanyats pel públic amb aquestes noves cançons.
G.A.: Jo m’hi sumaria. Les crítiques són bones. A la gent sembla que li agrada i hem anat seguint, sobretot Spotify, com evoluciona la recepció. I ostres! quan va sortir i vam veure que el disc va arribar a mil reproduccions en una setmana. Te n’adones que la gent l’escolta i li agrada. Tinc amics que m’han dit que el seu fill se sap les cançons dos dies després de sortir el disc.
Com és d’important que infants i famílies gaudeixin de la música amb grups com el vostre?
G.A.: Intentem fer música que de primeres no penses que és música per infants. La fem per tothom. Sí que potser les temàtiques apel·len una mica a aquest infant que tenim dins. Volem tocar perquè tothom pugui gaudir de La Belluga.
S.M.: Som un grup familiar, tenim un rerefons que pot remoure la consciència a infants i també a adults. És el que pretenem amb aquest disc. Que després que els nens l’escoltin tinguin dubtes i preguntes i que ajudin a canviar coses que a vegades venen des de dalt i que costen de canviar.
D’aquest disc nou, teniu alguna cançó que creieu que pot suscitar més dubtes i consciència a infants i famílies?
S.M.: De tots els temes n’hi ha un que considero especialment interessant, que seria El que et quedi clar. Saber que vivim en una societat i que hi ha coses que potser estan millor, coses que estan pitjor i que hem de conviure amb elles. Però també està molt bé que la canalla i les famílies en general aprenguin a dir això m’agrada o no. És una de les cançons que tindrien un missatge més potent en aquest sentit.
G.A.: Jo no em decanto, toquem temes que estan al dia a dia, com el canvi climàtic. Molts de nosaltres ens dediquem a l’educació hi hem fet un tema dedicat al jovent, i també als adults, que passen tot el dia amb el mòbil. En aquesta cançó reivindiquem molt el fet de sortir al carrer, respirar aire fresc i recuperar el contacte amb les persones.
Porteu quinze anys als escenaris, des de 2007. Com ha evolucionat La Belluga?
S.M.: La gent del poble ho sap molt bé. Tot va començar amb uns monitors d’esplai i això ho diem sempre perquè ens en sentim molt orgullosos. La cosa va començar a funcionar i va progressar. El primer espectacle era totalment popular i de cançons tradicionals, cançons que eren nostres. Ha anat evolucionant, hem anat canviant i podem dir ara que ja portem dos discos, o sigui que comencem a crear història, ni que sigui a Santa Perpètua i a les poques poblacions que ens coneguin. Però nosaltres encantadíssims d’omplir carrers i places i anar sumant.
G.A.: No tenim res a veure a nivell personal. Amb el pas dels anys hem intentat professionalitzar un un joc per nosaltres. Ho intentem sense arribar a ser professionals, perquè tots nosaltres ens dediquem a altres coses. Arrenquem moments de la nostra vida personal per dedicar a aquest projecte i fer-ho el més professional possible.
Què demaneu al futur?
G.A.: Què demanem al futur de La Belluga? Tenir temps per assajar tots junts! (riu).
S.M.: Broma. Jo diré una frase molt senzilla: li desitjo una llarga, llarga, llarga vida.
G.A.: Jo desitjo que seguim tenint ganes de fer coses i que la gent tingui ganes d’escoltar-les. Jo espero que no triguem quinze anys a fer un altre disc.
Perfil
Nom: La Belluga
Any de naixement: 2007
Components: Marc Colomines, Gerard Anri, Sergi Morral, Gerard Pla, Nil Altayó, Pol Altayó, Pau Sànchez i Ferran Ventura
La Belluga és un grup d’animació familiar que va néixer a Santa Perpètua fa quinze anys de manera accidental. Cinc monitors d’esplai van començar a fer música i, fins ara, han voltat per diferents pobles i han arribat a actuar a Colòmbia. La banda ha estrenat el seu segon disc que porta com a títol Escapa’t de la fila. En aquest treball hi ha temes d’estils molt diferents: una cançó bressol, una mica de funky, rock, pop... En definitiva, cançons per a tots els gustos! En aquesta entrevista dos membres de La Belluga ens parlen del disc i la seva història.
Foto: Gerard Anri i Sergi Morral són dos dels vuit membres de La Belluga / Josep Cano