El grup de teatre Tàndem presenta una nova edició del cicle TEATRE de temporada, un projecte d’arts escèniques al Teatre del Centre de Santa Perpètua que té l’objectiu d’ampliar la proposta cultural perpetuenca i crear una programació teatral estable. El cicle començarà el 25 de setembre a les 18 hores amb l’obra professional Les bones intencions de la companyia Sala Trono de Tarragona i protagonitzada per la Míriam Iscla i el Joan Negrié. En aquesta producció, a la Paula i en Pere les coses mai no els han sortit com esperaven i, una nit, munten una empresa de festes temàtiques. L’Informatiu ha parlat amb ells sobre l’obra, els personatges, quines són les bones intencions que tenen en aquest moment i el valor del teatre professional.
Com descriuríeu Les bones intencions?
Míriam Iscla (M.I.): És una comèdia amb un toc que neix de la veritat i de la complicitat entre els intèrprets i el públic. És una història que va de dos personatges que són losers però que són molt purs i busquen trobar un camí a la vida que els faci feliços. Com a conseqüència, penso que la felicitat s’extén a la platea.
Joan Negrié (J.N.): No puc estar més d’acord amb la Míriam. És el que hem treballat i el que hem proposat. És un espectacle de bon rotllo, que avui en dia crec que és una cosa que és necessària quan vas al teatre. Això parla de dos losers, dues persones normals que el que intenten a la vida és ser feliços i agafar-se de la mà adequada per aconseguir-ho.
És una obra amb la qual el públic se sentirà reflectit?
M.I.: El públic s’hi sentirà reflectit, se sentirà part de l’espectacle. Esperem que sigui còmplice. El públic que vingui ho ha de fer amb ganes de passar-s’ho bé, de jugar, d’estar oberts, de deixar-se emportar per l’empatia que provoquen els personatges i de passar una hora i deu minuts de festa.
Llavors entenem que, sense avançar res, el públic té un paper important en l’obra?
J.N.: No, si no passa res, vull dir, no és cap espòiler. És un espectacle que, com dèiem, no és només nostre, sinó que és del públic. Bàsicament és un espectacle on el públic té un paper important i ha de formar-ne part. En cap moment fem res que sigui intimidatori, això que quedi clar. És una obra bonrotllisme i que, per tant, segur que tothom que vingui voldrà formar-ne part.
Són personatges que no saben dir que no, que les coses no els hi van bé... Us heu sentit identificats amb ells en algún moment?
Home, potser no tan identificats, però sí que els entenem perfectament. Els estimem moltíssim i fem tot el que sabem fer per poder-los explicar com pensem que són. Són personatges molt purs. I això fa que els estimis moltíssim. Tant qui els fa com qui els rep. Són personatges molt bonics i que, és a dir, potser no et sents identificada, però reconeixes moltes coses perquè al cap i a la fi tots estem fets de parts perdedores, de parts guanyadores, de parts il·lusionants, de parts lúdiques. En fi, penso que són uns personatges que de seguida són molt transparents. Llavors, de seguida el públic els entén, els estima i juguen amb ells. És una funció molt, molt bonica de fer i no l’he vista, però em sembla que és molt bonica de veure.
J.N.: Jo crec que en aquest cas són personatges que la gent entendrà perfectament, malgrat les seves circumstàncies i la seva forma de fer i d’actuar en certs moments. Com deia, els dos busquen ser feliços com sigui i a la vida real també ho fem quan intentem buscar aquesta felicitat. Molts cops també ens equivoquem, però malgrat els personatges s’equivoquin també, el públic els entendrà perfectament perquè som persones humanes.
I d’on sorgeix crear Les bones intencions?
M.I.: De l’amor que ens tenim el Joan i jo. Ens estimem moltíssim i ens admirem l’un a l’altre en el teatre, sorgeix de les ganes d’estar a dalt de l’escenari jugant i fer jugar. I això vol dir trobar-se i treballar perquè aquest espectacle sigui rodó, i ens ha sortit així després de molta feina de la mà del Marc Artigau i el Joan Maria Segura. Han sigut uns còmplices i generosos de voler fer aquest viatge amb nosaltres.
J.N.: Oh, i tant! Ha estat l’única part positiva que ens ha pogut donar la pandèmia, tenir temps per poder pensar i treballar. Anàvem quedant i pensant què podíem fer i així va ser. Vam sumar aquestes complicitats que han fet que el paquet final sigui tan bonic.
Els personatges munten una empresa de festes temàtiques i personalitzades. Estreneu Les bones intencions al 2022, l’any on no hi ha restriccions per la Covid-19. Va una mica tot lligat, oi?
M.I.: Nosaltres hem tingut una sort molt gran, que és poder fer aquesta funció un cop les restriccions ja estaven de baixa, perquè és una funció que amb mascareta hi hauria una barrera que penso que ens va molt bé, que no hi sigui. L’obra es nodreix també dels somriures de la gent i de la complicitat. La pandèmia ha sigut una patacada en tots els sectors. En el teatral també, però penso que el sector de la cultura ha lluitat moltíssim, perquè aquesta pandèmia no ens destrossés més del que la cultura generalment ja està destrossada. I la lluita ha sigut molt gran a tots els nivells, a tots els sectors. I finalment, penso que ens n’hem sortit prou dignament i que tornem a tenir un teatre sense mascareta. I això fa que la felicitat sigui triple, tant pels de dalt com pels de baix.
Joan, com ho has viscut tu com a director de la Sala Trono?
J.N.: Aquest espectacle si no s’haguessin eliminat les restriccions no l’hauríem pogut fer. Per tant, el fet de poder fer-ho després de dos anys hem aconseguit acabar aquest cicle amb aquesta primera proposta. Aquesta litúrgia és celebrar el que veus com a espectador sense mascareta, amb la persona del costat tocant-lo si cal i, evidentment, mirant a la cara de l’espectador, podem veure com actors el somriure del públic.
Quines bones intencions teniu vosaltres en aquest moment?
M.I.: Ja no bones, sinó úniques! Doncs treballar, portar aquesta comèdia arreu de Catalunya i que la gent la gaudeixi. Ens agrada molt fer-la, la nostra intenció és que tothom s’ho passi bé, quanta més gent millor, tenim moltes ganes de fer la gira.
J.N.: Subscric les seves paraules. Ara mateix l’únic que desitjo és poder seguir fent aquesta feina amb gent que estimo per tants pobles on faci falta. És el millor regal que he pogut tenir en aquest moment.
Míriam, en el teu cas t’hem de felicitar pel Premi Margarida Xirgu 2022 com a millor actriu de la temporada teatral barcelonina. Com ho valores?
M.I.: Hi ha moltes coses que em fan il·luisó d’aquest premi. Per una banda, perquè té nom de dona, té una entitat pròpia i explica la història del teatre a Catalunya en boca de dona. És un exemple del talent femení teatral que tant ens costa que se’ns valori igual que als homes. Em fa especial il·lusió perquè me’l donen per dos treballs, Crim i càstig, i per Les bones intencions, amb uns amics, una entrega i que hem buscat perquè ens ha donat la gana. Les dues m’encanten i em defineixen.
Com és d’important que el teatre professional arribi a municipis com Santa Perpètua?
M.I.: Nosaltres fem teatre per la gent. Quanta més gent vegi el que volem explicar, millor, és el nostre objectiu. La Sala Trono fa un treball brutal perquè els espectacles es descentralitzin de Barcelona i el més bonic poder explicar les històries. Catalunya és molt gran i anem on hem d'anar, ens fa molta il·lusió i no ens fa gens de mandra. Ens agrada anar amunt i avall, sempre és diferent. Cada plaça és un lloc important per nosaltres.
J.N.: Una altra concepció del teatre és portar-lo allà on la gent ho vulgui veure. El nostre objectiu principal és aconseguir que arribi el teatre professional on normalment no hi arriba.
M.I.: Vull afegir que convido a tota la ciutadania a venir a veure Les bones intencions, a passar-s’ho bé, a omplir el teatre i amb ganes de seguir la proposta.
Perfil
Nom: Míriam Iscla i Joan Negrié
Any i lloc de naixement: 1966, Pineda de Mar / 1978, el Tarragonés
Professió: Actriu i actor
Míriam Iscla i Joan Negrié són els protagonistes de l’obra Les bones intencions, una producció de la Sala Trono. Iscla va cofundar la companyia T de Teatre i després es va dedicar a diferents projectes. A la televisió ha interpretat diversos personatges, com la Diana durant les sis temporades de la sèrie Jet Lag. La Míriam ha rebut el Premi Margarida Xirgu 2022, que distingueix la millor actriu de la temporada teatral barcelonina. Per la seva part, Negrié és director de la Trono i entre els seus darrers treballs destaquen la sèrie Servir y proteger, Merlí i Com si fos ahir i el seu paper a El fotògraf de Mauthausen. És director del Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT)
Foto:La Míriam Iscla i el Joan Negrié protagonitzen l’obra professional Les bones intencions / Albert Rué