hola

 

Aquest cap de setmana es commemora el primer aniversari de l’inici de l’emergència sanitària causada per la Covid-19, un any que, segons manifesta l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, “ha estat molt dur i molt difícil per a tothom”, però del qual en podem treure les mostres de solidaritat viscudes i aprendre a valorar les coses més importants. Dotze mesos de pandèmia, que han trastocat “les nostres vides i la nostra manera de relacionar-nos” i que la primera edil afronta amb un missatge d’esperança.

Com recorda la declaració de l’Estat d’Alarma del 14 de març de 2020?
Dos dies abans, la Generalitat havia decretat l’emergència sanitària i vam procedir a tancar els equipaments educatius, socials i esportius. La declaració de l’Estat d’Alarma incrementava el nivell d’emergència i decretava el confinament a les nostres llars, a excepció dels serveis essencials. L’endemà, el diumenge 15, ens vam reunir com a Comitè d’Emergència per organitzar els serveis municipals i la protecció de la ciutadania. Hi havia molt poca informació, però havíem d’actuar de forma ràpida.

Com definiria els darrers dotze mesos?
Ha estat un any molt dur i molt difícil per a tothom, per la ciutadania, per l’Ajuntament, pel sistema sanitari... La pandèmia ha trastocat les nostres vides i la nostra manera de relacionar-nos. L’Ajuntament s’ha adaptat a la situació per continuar oferint serveis. Ha estat un any molt dur per a tothom, però ho superarem.

Com ha continuat funcionant l’administració local que presideix durant aquest temps?
D’entrada, incorporant totes les mesures de seguretat per protegir a la plantilla dels serveis essencials que havia de continuar prestant serveis sí o sí. Després, adoptant les eines digitals per fer possible el treball a distància i els espais telemàtics adients per continuar prenent acords en una situació absolutament desconeguda per a nosaltres. Hem remodelat molts espais de l’Ajuntament per complir les normes sanitàries.

Els tràmits electrònics i les videoconferències són habituals un any després. Què ha suposat la tecnologia per a l’administració?
Aquest ha estat un canvi cabdal i ha vingut per quedar-se. En els primers mesos de confinament els tràmits electrònics i les videoconferències es van convertir en eines essencials que ens van permetre continuar treballant i oferint serveis a la ciutadania. Les consulCesca Mejías Isabel Garcia: “Ha estat un any molt dur per a tothom, però ho superarem” tes telefòniques es van disparar i sempre hem intentat tenir en compte a les persones que tenen dificultats per accedir a Internet. Durant aquest temps tota la comunicació municipal va ser digital, la web, la ràdio, les xarxes socials i el telèfon van ser fonamentals per mantenir la ciutadania informada.

Les repercussions econòmiques i socials s’han vist reflectides en un departament com Serveis Socials?
Les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia han afectat molts departaments municipals, però Serveis Socials ha multiplicat la seva feina i els recursos per ajudar a la ciutadania. De forma molt ràpida calia atendre les necessitats de les famílies i persones més vulnerables. Havíem de garantir serveis tan bàsics com l’accés als aliments i els consums energètics, per exemple. Havíem de cuidar a la gent gran que viu sola a casa. Una part molt important del Pla de Xoc municipal es va dedicar a Serveis Socials.

Una part del sector comercial està sent especialment colpejat econòmicament per aquesta pandèmia. Quines mesures ha pres i està prenent l’Ajuntament?
La capacitat econòmica d’un Ajuntament com el nostre per oferir ajudes al sector comercial o a d’altres és limitada. Més si tenim en compte que al 2020 van caure els ingressos municipals en prop de dos milions d’euros, pel no cobrament dels serveis no prestats i pels ajuts que es van concentrar en el Pla de Xoc que contemplaven diverses mesures per afavorir el sector, com l’exempció de la Taxa d’Ocupació de la via pública per bars i restaurants que hem allargat, recentment, mentre estiguem en estat d’alarma.

L’àmbit cultural també ha estat sacsejat per la Covid-19. El seu govern va apostar per la cultura i per celebrar per exemple una Festa Major adaptada. La cultura és segura?
Estàvem convençuts que si es prenien totes les mesures de seguretat, la cultura era segura. Per això, ens vam decidir a organitzar la Festa Major d’Estiu. Una festa major totalment diferent però que, donades les circumstàncies, va ser un èxit de participació. La cultura és segura amb mesures i la col·laboració de la ciutadania.

I les escoles, són segures? El seu tancament va simbolitzar l’inici de tot.
El compromís i l’esforç de tota la comunitat educativa ha fet possible que les escoles puguin continuar obertes. Hi ha hagut brots i s’han tancat aules, però les dades de contagis converteixen les escoles en un dels llocs més segurs. Els professionals de l’educació han estat i estan a l’alçada del repte.

La ciutadania ha vist reduït els moments i espais d’oci i esportius i a Santa Perpètua tenim molta població esportista, com ens ha afectat?
El món esportiu ha estat molt castigat per la pandèmia, les restriccions d’aforament i les mesures de seguretat han condicionat molt la pràctica esportiva, sobretot en espais tancats. El nostre Servei d’Esports ha superat totes les fases, des del tancament total als tancaments parcials. El control de l’aforament i la cita prèvia ha estat un repte tecnològic que finalment ha donat llum a una aplicació telemàtica per facilitar tot el procediment.

El pressupost de 2020 es va transformar per adaptar-se a la situació. El de 2021 s’ha aprovat també condicionat per la situació. Es podrà canviar?
A l’inici de la pandèmia vam veure que totes les previsions pressupostàries havien de canviar per fer front a la situació. Algunes despeses s’estaven multiplicant i els ingressos municipals queien. Per això, vam reformular el pressupost de 2020, vam fer un pla de contenció de la despesa i vam aprovar un Pla de Xoc municipal per fer front a les necessitats més urgents de la ciutadania. Amb els resultats del 2020 veurem quin és el marge de maniobra. No serà un any fàcil.

En relació a d’altres municipis, Santa Perpètua ho està fent bé?
En general ho estem fent bé. La majoria de la ciutadania, amb excepcions, respecta i aplica les normes de seguretat sanitària. Vull destacar especialment, el comportament dels infants en tot aquest temps, perquè senzillament ha estat exemplar.

El procés de vacunació està sent molt lent. Per què?
A tota Europa les vacunes estant arribant amb retard. El procés de fabricació està sent més lent de l’esperat. És un procés complex, en el que cal complir amb la prioritat dels grups d’edat i personal essencial. La vacuna és imprescindible per vèncer la Còvid-19.

Al setembre, el Consistori va inaugurar una escultura d’homenatge a les persones que ens estan cuidant i també a aquelles que han perdut la vida.
Va ser un acte molt emotiu, molt especial i esperat. Amb tot el que havíem viscut, calia fer un homenatge a les persones que ens estaven cuidant, especialment de l’àmbit sanitari, i recordar a les persones que ens havien deixat per la pandèmia.

Que n’ha après d’aquesta pandèmia? Treure’m coses bones?
Per respondre aquesta pregunta us recomano molt que veieu els vídeos que s’han gravat amb motiu del 8 de març, els trobareu al canal de Youtube de l’Ajuntament. Quan treballem plegats, els resultats són millors, sobretot en situacions extremes com les que estem vivint. Hem vist moltes mostres de solidaritat durant aquests mesos. Crec que hem après a valorar més les coses importants, com la família, les amistats i gaudir d’uns serveis públics com la sanitat, l’educació i l’atenció a les persones. Hem descobert noves formes de treballar i de relacionar-nos. Crec que hem après moltes coses bones.

El lema del Pacte de Ciutat és Teixim futur i esperança. Quin missatge dona a la ciutadania de Santa Perpètua
Superarem les adversitats treballant en una estratègia conjunta de recuperació econòmica i social. Ho farem des de Santa Perpètua, però també participant de les estratègies a Catalunya, Espanya i Europa. La sortida de la crisi sanitària, econòmica, social i ecològica ens demana canvis profunds per ser més resilients, més igualitaris i respectuosos amb el planeta, perquè no tenim un altre. Aquest és el missatge del Pacte de Ciutat que govern i oposició volem enllestir. I tindrem altres eines com l’ampliació del Pla d’Inversions, l’accés als Fons Europeus i les polítiques del dia a dia de l’Ajuntament. Hem superat altres crisis i aquesta no serà menys.

Foto: L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"L’art comunitari permet trencar el mur de la por cap a algú que desconeixem i relacionar-nos"

L’Escola Municipal de les Arts (EMA) porta a terme un projecte molt especial relacionat amb el programa [ ... ]

“Els vius són els que carreguen amb tot el dolor, la destrucció, les morts i la violència de la guerra”
“Els vius són els que carreguen amb tot el dolor, la destrucció, les morts i la violència de la guerra”

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha commemorat el Dia Mundial de les Persones Refugiades [ ... ]