hola

Isabel Román presideix l’entitat local Residu Zero SPM formada en la seva majoria per dones del municipi que volen donar a conèixer un estil de vida basat en la reducció de residus a la vida quotidiana. Aquesta associació difon propostes que permeten minvar residus amb petits canvis d’hàbits com la substitució de les bosses de plàstic per les de xarxes o cotó o la compra a granel, entre d’altres. Aquests dies l’entitat participa activament en les activitats de la setmana del clima.

Què és Residu Zero?
Un espai per donar a conèixer a la ciutadania molts petits canvis que podem fer de forma individual, a nivell domèstic. Creiem que la gent no ho fa per falta de voluntat, sinó per desconeixement. Volem difondre tot allò que nosaltres sabem i el que anem aprenent. Sovint es parla del que poden fer les empreses, els governs, que hi tenen una gran responsabilitat, però a nivell particular podem decidir què o no adquirim i com ho comprem. Com a particulars, podem decidir moltes coses. Volem explicar i ensenyar petits canvis que s’han de fer gradualment per ajudar a millorar el medi ambient.

Com va sorgir la idea de crear aquesta entitat a Santa Perpètua?
Al 2018, l’AMPA d’Els Aigüerols va organitzar una xerrada sobre el moviment Residu Zero, amb Yve Ramírez, una bloguera de Barcelona. Qui vam anar, vam tenir la sensació que se’ns queia una bena dels ulls. Jo mateixa, per exemple, desconeixia l’existència de bossetes de reixeta per evitar les de plàstic per comprar fruita o verdura o que hi hagués detergent a granel. Des de llavors estem fem aquests petits canvis en el nostre dia a dia.
Durant la darrera edició de la Mostra d’Entitats, vam pensar que a Santa Perpètua faltava una entitat així, perquè a nivell individual podem arribar a persones del nostre entorn, però com a entitat podem fer-ho a més ciutadania, mantenir reunions amb l’Ajuntament...

Majoritàriament, a l’entitat sou dones. Esteu més sensibilitzades?
Som vuit dones i un home. També hem fet aquesta reflexió. Com a explicació ens diuen que hi estem més implicades perquè som les que majoritàriament prenem les decisions en l’àmbit domèstic i molts dels canvis que plantegem estan relacionats amb el que comprem.

Quines accions teniu previst fer properament?
Recentment, hem participat al vermut musical de l’Associació de Concessionaris del Mercat Municipal, al Dia de la Riera i a la festa de presentació de la programació de la Xarxa Municipal de Centres Cívics. Durant aquesta temporada farem xerrades als equipaments i tallers sobre com fer una neteja sostenible a casa. No és necessari comprar milers de detergents diferents sinó que amb uns productes molt bàsics i a l’abast de tothom es pot netejar perfectament. El que ens passa és que estem en una societat que ens atabala amb la publicitat i acabem comprant de tot. A la Regidoria de Medi Ambient li hem presentat una sèrie de propostes que creiem que es poden fer a nivell municipal i ens agradaria poder col·laborar-hi si finalment l’Ajuntament les posa en funcionament.

Quin és el repte que us fixeu i la resposta que espereu de les institucions?
El repte seria que es comprometessin realment, que no sigui només un discurs com potser el que es va fer en la pròpia investidura d’aquesta legislatura sobre el canvi climàtic. De fet, s’ha creat una regidoria nova, la de Canvi Climàtic i Transició Energètica. En volem propostes. Nosaltres reclamem a l’Ajuntament que compri una vaixella per cedir-la a les entitats. En breu es farà l’Homenatge a la Gent Gran amb un miler de persones. Durant el berenar, els plats, els gots... segurament es llençaran i encara que puguin ser biodegradables, són residus. Hi ha entitats que organitzen berenars, sopars... que podrien utilitzar la vaixella municipal i evitar la generació d’un volum important de residus. S’han de fer petites coses cada any. Una altra proposta seria identificar al municipi els comerços on pots comprar a granel.

Perseguiu un repte utòpic? Zero residus
És l’objectiu. Evidentment, crec que sí és utòpic però sí ara estem generant 100 i podem arribar a generar 30, doncs hem deixat de generar 70. Crec que zero és difícil perquè estem en una societat i en una economia basada en comprar i llençar. Potser l’objectiu no és assolir el 100% de zero residus però si ens hi acostem, tot això que guanyem. Tot allò que no gastem és un residu que no es genera. Però tampoc cap flagel·lar-se si no arribem al 100%, jo també llenço escombraries i compro uns determinats iogurts envasats perquè als meus fills els agraden.

Les empreses i els grans supermercats no ho posen fàcil. Què hem de fer nosaltres com a consumidors?
Hem d’insistir-hi. Ja en comencen a ser conscients. N’hi ha que, per exemple, no et posen cap problema per anar a comprar amb els tuppers. Si vas a un establiment on et posen la safata de porexpan amb els tres embolcalls de plàstic, com a clients podem dir al botiguer que no tornarem fins que no ens deixin portar els nostres tuppers. Com a consumidors tenim el poder de decidir què i on compren. I no estem sols, hi ha molta gent que fa el mateix que nosaltres. Quan anem amb el tupper la gent s’hi fixa, i potser la propera vegada compren amb els seus.

Calen canvis dràstics en els models de consum?
Sí, totalment. No podem estar sempre consumint i generant residus. Hem de reutilitzar molt més, pensar si abans de comprar una cosa la necessites realment o bé, si la pots aconseguir de segona mà o que et deixin puntualment. Els recursos no són infinits, algun dia acabaran i no hi haurà petroli ni aigua neta.

És difícil actuar amb coherència?
És important no obsessionar-se. És a dir, tot allò que pots fer, fes-ho i si hi ha una cosa que no pots modificar, tampoc no cal donar-li més voltes, potser no és el moment i ho podem deixar per més endavant. Hem de donar valor al que estem fent per la natura en aquests moments.

El dia que es publiqui aquesta entrevista està convocada la vaga mundial pel clima. Des de Residu Zero què fareu-proposeu?
Hem participat en el taller de pancartes per a les manifestacions de dijous a Santa Perpètua i de divendres a Barcelona. Ens trobarem el 27 de setembre, a les 17 hores, a l’estació de tren de la Llagosta per anar-hi junts en tren. Durant aquesta setmana també hem instal·lat paradetes informatives de boicot al plàstic a diferents punts del municipi.

L’Ajuntament declararà l’estat d’emergència climàtica. Com ho valoreu?
Positivament, sempre que això es tradueixi en fets reals i en accions. Des del món local es poden fer moltes coses i afavorir el medi ambient. Per exemple, tancar carrers al trànsit i afavorir la mobilitat en bicicleta, reduint en les vies urbanes la velocitat dels vehicles, fent més zones de vianants. S’han d’estudiar i pensar en fer accions reals i mesurables.

Parlaves d’una vaixella. Quines demandes feu a l’Ajuntament?
Identificar els comerços on es pot comprar a granel. En el Mercat Municipal, engrescar la gent a comprar amb els teus envasos a canvi d’un obsequi, creant un carnet. També trobo important que en el marc de la programació estable es programin xerrades als escolars i es podria instal·lar compostadors a les escoles. Tots els centres disposen de menjador i sempre sobra alguna cosa del menjar. Els infants veurien que les restes es poden utilitzar, fer-ne compost i acabar al jardí de l’escola.

Residu Zero s’ha adherit al projecte de la Fundació Savia, que impulsa la creació de la institució del Defensor/a de les Generacions Futures. Què vol ser aquesta institució?
És una figura que hauria de supervisar totes les decisions que es prenen des dels diferents governs per si afecta a generacions futures. Un exemple. Si el Govern català decideix fer sòl edificable a una zona de Gallecs, aquesta figura estudiaria la superfície que ara tenim per passejar, per gaudir i segurament s’hi oposaria. Seria una figura que revisaria que no estem hipotecant el futur de la gent que encara no ha nascut. Encaixa molt bé amb nosaltres perquè el que intentem és preservar el que tenim pels que vinguin després i no ens ho podem polir ara. Hi haurà altres generacions que tindran el mateix dret de viure bé, amb qualitat ambiental, sense pol·lució o amb zones naturals per passejar-hi.

Perfil
Nom: Isabel Román
Any i lloc de naixement: 1970 / Valladolid
Professió: Economista

Resideix a Santa Perpètua des de l’any 1972. Casada amb dos fills, de 11 i 9 anys, té moltes aficions, entre elles, llegir, anar en bicicleta, caminar, viatjar, la reposteria, o fer manualitats, i l’apassiona els temes socials i medi ambientals. Presideix Residu Zero SPM que es va presentar publicament durant la diada de Sant Jordi. L’entitat considera que l’acció més petita és millor que la intenció més gran i anima la ciutadania a realitzar petites accions en el dia a dia ja que tot suma.

 

Foto: Isabel Román presideix Residu Zero SPM, una entitat local formada majoritariàment per dones, que fomenta accions quotidianes amb el lema L’acció més petita és millor que la intenció més gran / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“Fer pel·lícules sobre personatges històrics dona l'oportunitat al públic que els conegui”
“Fer pel·lícules sobre personatges històrics dona l'oportunitat al públic que els conegui”

El divendres 28 de juliol, el cicle de cinema del programa Estiu al parc finalitzarà amb el passi d’un [ ... ]

"En manga hi ha còmics per a lectors des de 6 anys, 12,15,25 i fins i tot per a la tercera edat"

El còmic al Japó és tota una cultura que abarca des de petits a grans i amb una tradició de segles. [ ... ]

''Amb La Xarxa els infants desenvolupen la imaginació, aprenen valors i gaudeixen del teatre en família''
''Amb La Xarxa els infants desenvolupen la imaginació, aprenen valors i gaudeixen del teatre en família''

Xarxa Santa Perpètua és una entitat del municipi que impulsa el teatre infantil i juvenil amb una [ ... ]