Isabel Garcia, la candidata de Santa Perpètua En Comú (SPMEC), va ser investida novament alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda el 15 de juny. Garcia ha estat escollida batllessa de l’onzena Corporació Local en obtenir el suport de 13 dels 21 regidors de l’Ajuntament; va sumar els 9 vots del seu grup municipal i els 4 del PSC, formacions que han assolit un acord de govern, i que dona continuïtat al mandat que ha finalitzat, del qual l’alcaldessa fa una valoració molt positiva. La transparència municipal, la convivència, l’atenció a les persones, la mobilitat, l’ocupació, el comerç, la formació i l’espai públic i els serveis municipals de qualitat són els eixos principals del nou govern municipal, que properament presentarà el seu Pla de mandat, document que suposarà el seu “compromís amb la ciutadania”.
Quins seran els eixos d’aquest mandat?
Ara estem acabant d’elaborar el Pla de Mandat Municipal 2019-2023, que serà el compromís del nou govern municipal amb la ciutadania. El Pla girarà a l’entorn de cinc eixos: un ajuntament rigorós, responsable i transparent com a motor de la millora de la ciutat; reforçar la convivència i la participació dels veïns i veïnes, el dret a l’habitatge i els serveis públics; un municipi on les necessitats de tothom continuïn sent una prioritat, amb especial cura dels més vulnerables; afavorir solucions als problemes de transport públic i mobilitat, millora de parcs i l’espai públic i altres serveis municipals; i una prioritat per la modernització del parc industrial, el comerç de proximitat i les oportunitats d’ocupació i formació.
Quan aprovarà el cartipàs municipal? Ens pot avançar en quines àrees es dividirà?
El cartipàs s’aprovarà segurament la primera setmana de juliol. Les tinències d’alcaldia i les delegacions de competències en regidors/es de l’Equip de Govern ja estan realitzades. L’estructura del nou Ajuntament es basarà en tres àrees. En aquest mateix l’Informatiu trobareu el nou organigrama de l’Ajuntament. Ara estem acabant l’estructura tècnica i executiva, per començar a treballar a tot ritme el més aviat possible.
Els grups municipals van coincidir durant la investidura que la majoria de la ciutadania no havia superat encara la crisi. Com afronta el nou Consistori aquesta situació?
Aquesta és una realitat que ningú pot negar. Un mercat laboral amb una precarietat desmesurada i salaris baixos. Des de l’Ajuntament no podem ni regular el mercat laboral, ni obligar a pujar els salaris. Què podem fer? Continuarem oferint possibilitats formatives i l’adquisició de noves habilitats professionals. Continuarem col·laborant amb el teixit empresarial per enfortir-lo, ampliar-lo i contribuir a la seva modernització. Continuarem apostant per sectors estratègics com el vehicle elèctric, les tecnologies 4.0 i la logística avançada. I seguirem reclamant a l’Estat una regulació justa del mercat laboral i l’increment de salaris.
Santa Perpètua continua esperant equipaments com l’Escola Els Aigüerols, la rehabilitació del Bernat de Mogoda, millores en els serveis sanitaris, el finançament de les escoles bressol i l’EMA... Què farà el nou govern local?
Continuarem exigint a les administracions competents el compliment dels seus compromisos i obligacions. Tindrem el primer contacte amb el Delegat Territorial d’Ensenyament per recordar-li que està incomplint els terminis sobre la rehabilitació del Bernat de Mogoda. Demanarem a la Generalitat que concreti la instal·lació del CUAP al CAP de La Florida i li reclamarem el pagament d’1,2 milions d’euros pel finançament de les escoles bressol municipals, guanyat en sentència judicial. Farem el mateix amb la creació de l’Escola-Institut Els Aigüerols.
Només quatre formacions conformen el nou Ajuntament. Com valora els resultats electorals?
El resultat electoral és el que ha expressat democràticament la ciutadania a les urnes. L’increment de participació ha fet més difícil arribar al 5% dels vots per obtenir representació municipal. Globalment faig una valoració positiva dels resultats. Divuit edils de 21 són d’esquerres i no ha obtingut representació la ultradreta. Està clar que Santa Perpètua és d’esquerres.
Quins són els motius de la reedició de l’acord polític de govern de SPMEC amb el PSC?
Vam coincidir en una valoració molt positiva del balanç de l’anterior mandat i del funcionament del govern. Un govern d’esquerres estable i cohesionat que ha complert amb els seus compromisos davant de la ciutadania. En la campanya electoral hem defensat el balanç realitzat, tenim una coincidència programàtica molt important i tots dos partits hem expressat la voluntat de pactar entre les esquerres. A partir d’aquestes coincidències no ha estat difícil arribar a un nou acord de governabilitat per a Santa Perpètua.
Durant la investidura, ERC va manifestar que estava disposada a entrar al govern “sense línies vermelles” però va criticar que no va tenir opció a negociar amb SPMEC. Quin va ser el motiu?
Per compartir un govern municipal, el primer de tot és que hi hagi confiança política entre els socis de govern. Això és imprescindible. I això és el que hem trobat fàcilment amb el PSC, després de compartir el govern a l’anterior mandat. Amb ERC mantenim coincidències i discrepàncies programàtiques, com amb la resta de partits, però no hem trobat la suficient confiança per compartir govern. Ara bé, això no vol dir que tanquem la porta a parlar de programa i de propostes concretes. Som un govern que sap escoltar, negociar i, arribat el moment, acordar.
A l’igual que al darrer mandat, en aquesta nova Corporació només un terç dels membres són dones. Com es pot trencar aquesta barrera?
Aquesta és una qüestió que depèn, en gran part, de la voluntat política dels partits a l’hora de concretar les llistes electorals. En funció de les previsions electorals cada partit pot situar més dones en llocs de sortida. Després, el resultat electoral també influeix. Jo estic molt orgullosa de la llista de SPMEC i del resultat electoral que ens ha possibilitat aportar quatre dones de nou al Ple.
A l’espera de sentència, el perpetuenc Jordi Cuixart continua en presó preventiva. Tornarà la pancarta de suport al president d’Òmnium Cultural a la façana de l’Ajuntament?
La Junta Electoral ens va obligar a treure la pancarta en període electoral per mantenir la “neutralitat institucional”. L’Ajuntament va acatar la resolució, encara que no compartia el fons. Jordi Cuixart no representa cap partit, ni ha tingut càrrecs institucionals. És un perpetuenc de naixement i avui el president d’Òmnium Cultural. La pancarta només demana la seva llibertat, res més. Tinc el compromís personal amb la família de Jordi Cuixart de tornar a penjar-la mentre sigui a la presó i trobarem el moment oportú. Tant de bo no l’haguéssim de tornar a penjar!
Perfil
Nom: Isabel Garcia Ripoll
Any i lloc de naixement: 1961. Sabadell
Professió: Mestra
Isabel Garcia va néixer a Sabadell tot i que fa més de 30 anys que viu a Santa Perpètua. És mare i a l’actualitat viu al barri de Can Folguera. L’alcaldessa és mestra de professió i cooperativista de l’Escola Bressol Quitxalla de Mollet del Vallès. Isabel Garcia va entrar a l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda l’any 1995 com a primera tinent d’alcalde i regidora de Serveis Socials i Ensenyament. A mitjans de 2002, va accedir a l’Alcaldia, càrrec que va ocupar fins al 2007, per passar a l’oposició fins a l’any 2011, en el qual va recuperar la presidència de la Corporació, que va revalidar a les eleccions de 2015. L’alcaldessa s’ha presentat en cinc ocasions a unes eleccions municipals a Santa Perpètua, primer amb les sigles d’ICV i en aquests darrers comicis per Santa Perpètua en Comú (SPMEC). En totes aquestes cites electorals la seva formació ha estat la llista més votada.
Foto: Isabel Garcia, amb el bastó d’alcaldessa, a la primera planta de la Casa de la Vila, un cop finalitzat el Ple d’investidura / Josep Cano