El Punt d’Acollida i Informació (PAI) de l’Ajuntament de Santa Perpètua és un servei municipal que ofereix informació i assessorament sobre l’obtenció de permisos de residència i treball inicials, renovacions i tramitació d’informes d’estrangeria municipals, com ara l’informe d’arrelament social a Catalunya, entre d’altres. També altres aspectes rellevants com l’empadronament o la nacionalitat espanyola per residència. A més, ofereix atenció i acollida al nou veïnatge del municipi i informació sobre els recursos i serveis de la ciutat. El PAI es troba situat a l’avinguda de Mossèn Jacint Verdaguer 38, baixos, en l’edifici de la Gent Gran. El telèfon és el 93 574 13 53 i l’adreça electrònica pai@staperpetua.cat
D’altra banda, ofereix formació per l’acollida de persones nouvingudes com el coneixement sociocultural de Catalunya i d’Espanya, ús de les TIC o llengües, entre d’altres. Aquest any han participat més de 40 persones a les formacions del servei d’acollida. També es promouen accions de sensibilització i formació com la xerrada de l’Albert Parés del passat 20 de juny en el marc de la programació del Dia de les persones Refugiades.
El PAI treballa amb cita prèvia, es pot demanar per correu, telèfon o presencialment a la seu del servei, de 9 a 14h de dilluns a divendres. Els dies d’assessoria són els dimarts, dijous i divendres.
El Punt d’Acollida i Informació (PAI) informa que l’any 2023 es van demanar més de 600 assessories per part de persones de 35 nacionalitats diferents. Principalment per persones procedents del Marroc, Colòmbia, Espanya i per últim, Nicaragua. Durant el passat exercici es van demanar 22 informes d’adequació de l’habitatge per reagrupar a un total de 42 persones, 31 d’aquestes menors, dels quals 21 infants en la franja de 0 a 10 anys.
Pel que a fa aquest any 2024, s’han demanat més de 300 assessories, principalment en els mesos de febrer i de maig. El tràmit més consultat ha estat l’Arrelament familiar, per autoritzacions de residència per a familiars de persones espanyoles, seguit de l’Arrelament social.
La regidora de Ciutat Diversa, Sandra Gómez, ha expressat que aquest és “un recurs fonamental destinat a oferir suport i assessorament a les persones nouvingudes al municipi”. “El nostre objectiu no es limita només a la tramitació de documents legals. També ens dediquem a l’atenció i acollida del nou veïnatge del municipi, proporcionant informació sobre els recursos i serveis disponibles a la ciutat”.La idea és facilitar l’arribada de les persones nouvingudes “ajudant-les a sentir-se part de la nostra comunitat des del primer dia”