Les onades de calor cada cop són més habituals i presenten períodes més prolongats d’altes temperatures. Aquest excés de calor pot suposar un perill per a la salut: agreujar una malaltia, provocar deshidratació o un cop de calor. Tot i que des del CAP fem seguiment presencial i telefònic a persones amb diferents factors de risc, sigui edat, malalties cròniques o altres condicions de vulnerabilitat, també volem aprofitar aquest espai per recordar-vos el perill que poden suposar les onades de calor i com prevenir els seus efectes.
Persones son més vulnerables
Aquelles menors de 4 anys o majors de 75, les que pateixen malalties cròniques (com ara hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars o respiratòries, entre d’altres), discapacitats físiques o mentals i limitacions de la mobilitat o autocura, determinades circumstàncies socials (viure soles o en situació de pobresa), així com les que presenten problemes mentals o de conducta a causa d’addiccions. També pot influir prendre medicaments com antidepressius, tranquil·litzants i diürètics.I cal parar atenció en les pràctiques esportives intenses, o vigilar en alguns llocs de treball on les temperatures siguin elevades habitualment, com és el cas de la construcció, l’agricultura, ramaderia o pesca, o els llocs tancats amb focus radiants de calor (forns, cuines, hivernacles, mineria).
Recordeu que davant d’un cop de calor cal trucar immediatament al 061 Salut Respon, ja que és una emergència mèdica. A més, des d’aquest servei, disponible les 24 hores del dia durant tot l’any, us poden donar consells de salut, indicar-vos els centres sanitaris més propers o, si cal, activar una atenció domiciliària.
La hidratació és molt important
Mantenir una bona hidratació és important, sobretot a l’estiu. De fet, la campanya del Departament de Salut d’aquest estiu posa l’èmfasi en la importància d’hidratar-se bé durant aquests mesos de calor, especialment entre les persones més vulnerables. Podem estar ben hidratats a través dels líquids o d’altres aliments sòlids com les verdures o hortalisses i la fruita. Es recomana tenir aigua sempre a l’abast, acompanyar durant els àpats o dur sempre una ampolla o cantimplora si es surt fora de casa. Cal oferir aigua als infants, ja que tenen menor capacitat per expressar la set, i a les persones grans, ja que tenen menor capacitat per percebre-la. Es desaconsella prendre begudes amb contingut alcohòlic perquè afavoreixen la deshidratació.
A més a més, es pot ajudar a regular la temperatura de l’organisme aplicant aigua a la cara, els canells o la nuca, o incrementant la freqüència de les dutxes o banys a les platges o piscines.
Protegim-nos, també a casa
Evitar, en la mesura del possible, sortir al carrer durant les hores de més calor. Si no queda més remei, no rebeu l’exposició del sol directe: opteu per llocs frescos o amb ombra a l’hora de caminar o de buscar resguard. Es poden aprofitar els equipaments públics amb climatització, com biblioteques o museus, centres comercials... A Santa Perpètua de Mogoda comptem, per exemple, amb la Biblioteca Josep Jardí com a refugi climàtic.
En cas d’haver de fer un trajecte en cotxe també s’aconsella aprofitar les hores de menys calor i, en cap cas, deixar infants o gent gran a dins amb el cotxe i les finestres tancades.
Si és necessari sortir, es recomana vestir amb roba de teixits transpirables naturals (cotó, lli) poc ajustada i de colors clars, portar barret o gorra, i crema protectora solar.
A dins de casa també es poden prendre mesures per evitar els efectes de la calor. Durant el dia és preferible romandre a les estances més fresques. Si toca el sol directament a les finestres es poden tancar les persianes. Aquestes es poden obrir en sentits oposats per crear corrents d’aire, i a la nit, per ajudar a refrescar tota la llar.
Foto:Cal beure aigua sovint / L'Informatiu