hola

Malgrat que l’estiu és una època de vacances i moltes persones esperen l’arribada dels mesos de calor pot ser perillós quan es registren altes temperatures durant moltes hores fins i tot a la nit. D’això en diem onades de calor. Quan es donen aquests fenòmens meteorològics cal extremar precaucions per tal d’evitar problemes de salut derivats.En aquest espai us recordarem aquells consells a tenir en compte davant d’una possible onada de calor. Aquest any ja hem viscut episodis de molta calor a Santa Perpètua, fins i tot abans del que es podria esperar i per això hem de tenir cura, tant de la nostra salut com la dels més indefensos.

L’excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures molt altes es perllonga, la temperatura del cos pot elevar-se fins a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata. Els símptomes més freqüents d’un cop de calor són un augment de la temperatura corporal superior a 40ºC, mal de cap, nàusees i vòmits, pell envermellida, calenta i no suada, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i alteracions de l’estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri. Si trobeu alguna persona en aquesta situació, l’heu de traslladar a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis d’emergències (112). Un cop de calor també pot derivar en esgotament, deshidratació, rampes i erupcions cutànies.

Els consells per fer front a l’onada de calor són, entre d’altres, tancar les persianes de les finestres on toca directament el sol i durant les hores de sol; obrir les finestres de casa per refrescar-la durant la nit; estar-se a les estances més fresques i utilitzar algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient; beure aigua sovint i vestir roba de colors clars i que no sigui ajustada.

La gent gran i els menors són col·lectius de risc i cal tenir cura d’ells per evitar que pateixin lipotímies i cops de calor. Si feu viatges en cotxe no deixeu mai ni infants ni animals dins amb les finestres tancades. Al carrer es recomana evitar el sol directe; utilitzar crema de protecció solar; portar una gorra, utilitzar roba lleugera, caminar per l’ombra, portar aigua i veure sovint. A l’estiu cal vigilar l’alimentació i evitar els menjars molt calents i aquells que aporten moltes calories.

Si opteu per anar a la piscina, a la platja o al riu, estany o pantà, heu de tenir en compte que cal mantenir les distàncies de seguretat de 1,5 m entre grups de bany­istes i també a la zona de gespa, dutxes i vestidors. Eviteu sempre les aglomeracions.

Protecció solar

Si es vol prendre el sol, cal fer-ho amb cura. Només 15 minuts d’exposició a les radiacions ultraviolades poden danyar la pell. Passar llargues estones sota els raigs de sol o no utilitzar fotoprotecció són accions que comporten riscos com ara les cremades, l’envelliment prematur de la pell, o el desenvolupament d’un càncer de pell. Els nadons i els infants durant els primers anys de vida són molt sensibles als efectes de les radiacions solars i als cops de calor, per això se’ls ha de protegir de l’exposició directa al sol i donar-los aigua perquè mantinguin una bona hidratació.

0
0
0
s2sdefault