hola

L'Equip d'Atenció Primària Santa Perpètua de la Metropolitana Nord de l'ICS ha incorporat la figura de la dietista-nutricionista que pretén impulsar l’alimentació saludable per tal de prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació (hipercolesterolèmia, diabetis tipus II, sobrepès, hipertensió...), especialment entre els col·lectius que més ho necessiten. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya informa que durant els últims anys s’ha detectat una prevalença ascendent dels problemes de salut relacionats amb els hàbits alimentaris, sobretot de l’obesitat, motiu pel qual l’abordatge està més que justificat.

Aquest és un programa, vinculat al Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, per a promocionar, a través dels equips d’atenció primària, una alimentació adequada que ajudi a millorar la qualitat de vida de la població. Suposa una visió complementària i un reforç a la tasca de promoció de l’alimentació saludable en la població general que fa anys duen a terme des dels CAP. A més, també es vol aconseguir reforçar l’abordatge dels casos que presenten algun factor de risc o condició de salut que fa necessària adaptar la dieta habitual d’aquella persona de forma específica.

La dietista-nutricionista treballa de forma multidisciplinària amb la resta de professionals de l’equip, per exemple donant suport, responent interconsultes, revisant recursos educatius o atenent grupalment casos derivats. En aquest sentit, no desenvolupa una funció assistencial: no passa consulta directament, ni les persones usuàries del CAP poden demanar cita per visitar-se. Només en casos puntuals i complexos amb necessitats nutricionals específiques l’equip pot valorar que presti atenció individual.

Sí actuarà a l’àmbit comunitari: en espais per a joves, centres cívics o residències, així com donant suport al professional d’infermeria del programa Salut i Escola. També fa investigació, docència i recerca relacionada amb el seu àmbit de treball.

La dietista-nutricionista dels CAP de Santa Perpètua és Gisela Fernández qui ens ha explicat que hi ha moltes malalties associades a una mala alimentació i que cal treballar des d'aquest àmbit per millorar aquestes patologies.Fernández argumenta que la dietista-nutricionista ha d'ensenyar a menjar bé, a saber triar una bona alimentació adient per a persones amb alguna patologia per tal d'aconseguir una bona salut.

La dietista-nutricionista no passarà consulta directament sinó que rebrà consultes de la resta de professionals de l'equip i valorarà si es pot crear un grup de pacients amb els mateixos problemes i patologies o si és necessària una consulta individualitzada.Gisela Fernández ha matisat que també es treballa amb la referent de benestar emocional i comunitari perquè molts trastorns alimentaris tenen a veure amb la salut mental.

La dietista-nutricionista ha avançat que al territori es treballarà contra l'obesitat infantil i a Santa Perpètua es començarà amb famílies que tenen problemes per afegir tots els grups d'aliments.

En definitiva, les tasques del dietista-nutricionista s’enfoquen en prevenir i tractar de forma principalment comunitària els problemes associats a una mala alimentació, promovent hàbits alimentaris saludables i sostenibles, i una alimentació adaptada a les condicions particulars de risc/malaltia o de pocs recursos socioeconòmics, especialment als col·lectius que més ho necessiten.

 

Foto: Gisela Fernàndez és la nova figura dietista - nutricionista del CAP Santa Perpètua / ICS

0
0
0
s2sdefault