hola

El Departament de Salut ha posat en marxa un programa de gestió del benestar emocional mitjançant els equipaments d’atenció primària. En el cas del CAP Santa Perpètua ja està integrada la figura referent del programa, la Carla Doblado. L’incorporació d’aquesta professional ve donada per la necessitat d’abordar la salut mental i el benestar emocional de la població que la pandèmia de la Covid-19 ha accelerat. L’equip del CAP Santa Perpètua explica en aquesta pàgina aquest nou servei destinat a prevenir el malestar emocional comunitari.

l passat octubre, el Departament de Salut va posar en marxa un programa per a l’abordatge comunitari del benestar emocional a través dels equips d’atenció primària. Aquest és un projecte que s’està implementant a través de l’Institut Català de la Salut, i pel que ha estat necessari incorporar una nova figura a l’equip de professionals dels CAP: la de referent de benestar emocional. L’Equip de Santa Perpètua de Mogoda ja té integrada aquesta figura i, per ara, ja ha anat iniciant el projecte al municipi.

Aquesta nova figura sorgeix de la necessitat d’abordar la salut mental i el benestar emocional de la població, que fa temps que es produeix i que la pandèmia ha accelerat. Molta gent no busca l’ajuda que necessita perquè aquest tipus de problemes mentals i patiments emocionals s’han percebut com un tema tabú i han despertat recel per l’estigma social que duu associat.
Arran de la pandèmia, els problemes relacionats amb la salut mental s’han visibilitzat i normalitzat una mica més. Definitivament ja són més persones les que parlen al respecte i veuen la necessitat de donar importància a aquesta problemàtica. I és que possiblement, a les persones els ha afectat d’una manera o una altra: persones grans que s’han pogut sentir soles durant el confinament, gent que s’ha quedat a l’atur, joves que han vist les seves relacions socials més limitades, etc.

Amb tot aquest context, el programa té com a objectiu incrementar i millorar la promoció i prevenció del benestar emocional a la comunitat, millorar el coneixement i la intervenció precoç sobre els factors psicosocials de la comunitat i reduir la medicalització de temes relacionats amb el malestar emocional.

El CAP deixa clar que no està dirigit a fer una intervenció psicològica com a tal, és a dir, aquesta persona no passarà consulta directament amb la ciutadania, sinó que es tracta d’una atenció dirigida a prevenir el malestar emocional que pugui haver-hi dins de la comunitat, en aquest cas a Santa Perpètua de Mogoda, en tots els grups d’edat. La figura de referent de benestar emocional permet incrementar les accions d’acompanyament i millorar l’eficiència de l’abordatge dels problemes de salut mental de les persones en risc de patir-los. És a dir, l’objectiu no és tractar la malaltia mental com a tal sinó evitar que el malestar emocional derivi en malalties més greus, relacionades amb salut mental.

El que vol l’equip del CAP Santa Perpètua és proporcionar estratègies i eines a la població perquè les persones puguin tenir cura del seu benestar emocional, i donar a conèixer els recursos que tenen a l’abast perquè es puguin beneficiar, en cas que els necessitin. Per exemple, Santa Perpètua compta amb diferents associacions i amb un gran ventall d’activitats de les que poden participar mitjançant la prescripció social que fan els professionals sanitaris de l’equip. En aquest context, el CAP forma part d’aquests actius del municipi i al llarg de tot l’any organitzen grups psicoeducatius i tallers diversos en funció de les necessitats detectades en la població.Aquesta nova figura entra a formar part tant en la definició de les propostes en la prescripció social com en la de les activitats comunitàries, i aporta coneixement en l’àmbit del benestar emocional que serveix per complementar i orientar a la resta de professionals de l’equip.

A més, pot treballar en xarxa tant amb els equips d’atenció primària com amb els centres educatius, els centres cívics i equipaments comunitaris. En aquest sentit, pot participar en els programes de salut comunitària que es duen a terme des de l’equip, amb intervencions a centres educatius, casals de joves i de gent gran, residències, entre d’altres (per exemple, en el Programa Salut i Escola, fent xerrades sobre hàbits i relacions saludables).

Aquesta figura poc a poc s’anirà consolidant. Però el CAP Santa Perpètua vol fer saber a la ciutadania que ja han engegat aquest projecte i que actualment se centren en detectar les necessitats de la població com a punt de partida.


Foto: La nova referent de benestar emocional del CAP Santa Perpètua és la Carla Doblado / Institut Català de la Salut

0
0
0
s2sdefault