hola

Els 5.700 metges d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut i uns 10.000 de la xarxa sanitària concertada amb el Servei Català de la Salut van començar ahir unes jornades de vaga que s'allargaran fins a aquest divendres 30 de novembre. Ahir i avui el CAP de La Florida està tancat durant tot el dia, i entre dimecres i divendres, tancarà en horari de 15 a 20 hores. El CAP de Santa Perpètua atén les urgències.

El facultatius denuncien sobrecàrrega de feina, precarització i falta de professionals. Reclamen un màxim de 28 visites per dia i per metge. Ara n'estan fent al voltant d'unes 40. També exigeixen disposar d'uns 12 minuts per pacient i demanen recuperar els 920 professionals perduts amb les retallades, la recuperació del poder adquisitiu perdut -que xifren en prop d'un 30%- i l'increment del pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.

Metges de Catalunya ha assegurat que el seguiment de la vaga que ha començat aquest dilluns és pràcticament del 100%. Apunta també que professionals d'arreu del territori s'han desplaçat a Barcelona per manifestar-se. Les urgències i les unitats especials funcionen al 100%.

Per la seva banda, el ICS ha informat que el primer dia de vaga s’ha desenvolupat sense incidències destacables. Els serveis mínims han garantit en tot moment l’atenció als dispositius urgents, que en el cas de l’atenció primària s’ofereix als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) i als punts d’atenció continuada (PAC). També ha funcionat amb normalitat el servei del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES). La central de trucades de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha tingut la mateixa activitat que un dia normal. El ICS també ha informat que les negociacions per assolir un acord que desconvoqui l’aturada segueixen obertes.
 
El director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, va explicar ahir algunes de les accions que es posen en marxa per afrontar els reptes de l’atenció primària. Entre la quarantena de mesures previstes, Argimon va destacar la incorporació de 201 metges i metgesses de família per cobrir les necessitats actuals de plantilla i poder assolir l’objectiu d’un temps mig de visita de 12 minuts en una jornada diària d’assistència de 5 hores i 6 minuts.
 
Actualment, la institució té el pressupost necessari per poder-los contractar, però ara no hi ha aquest nombre de professionals a la borsa de treball de l’ICS. Per aquest motiu, i fins que no es trobin nous professionals, l’ICS proposarà que aquells professionals que ho vulguin podran augmentar el nombre de pacients que tingui assignats a canvi d’un increment de salari proporcional a aquest augment.


Foto: La porta del CAP La Florida amb la informació sobre la vaga / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Diumenge finalitza l'enquesta per triar el logo dels 30 anys de la Xarxa de Centres Cívics
22 Maig 2020 12:30 - RedaccióDiumenge finalitza l'enquesta per triar el logo dels 30 anys de la Xarxa de Centres Cívics

Aquest diumenge finalitza l'enquesta que ha endegat la Xarxa de Centres Cívics per escollir la imatge [ ... ]

La Regidoria de Salut Pública realitza un tractament contra les plagues
22 Maig 2020 11:32 - RedaccióLa Regidoria de Salut Pública realitza un tractament contra les plagues

La Regidoria de Salut Pública ha anunciat que durant aquesta segona quinzena de maig procedirà al [ ... ]

Enquesta a la Xarxa de centres cívics per triar el logo dels seus trenta anys
15 Maig 2020 14:53 - Marta HiraldoEnquesta a la Xarxa de centres cívics per triar el logo dels seus trenta anys

La Xarxa de Centres Cívics ha posat en marxa a través de la seva pàgina de facebook una enquesta [ ... ]