hola

Una quinzena de persones van prendre part ahir diumenge en les Jornades Europees de Patrimoni que a Santa Perpètua es van centrar en El Vapor Arañó.

El dia abans un grup nombrós de persones, algunes d'elles van assistir a les dues activitats, va fer una visita guiada a l’església de Santiga, un edifici romànic del s. XI amb afegits gòtics, barrocs i renaixentistes. Sota els fonaments s’amaga una església anterior preromànica (s. IX-X) i una important vil·la romana (s. I-V). Aquesta visita formava part del programa Ruta de les esglésies amagades que es fa amb els ajuntaments de Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles i Montcada i Reixac.

L'activitat sobre el El Vapor Arañó va incloure una projecció audiovisual, una introducció històrica, a càrrec del CREM, sobre aquest conjunt arquitectònic del s.XIX, que és l’únic vestigi industrial de l’època que perdura a Santa Perpètua de Mogoda. L'acte va finalitzar amb una explicació sobre l’estat actual de les obres, el procés de rehabilitació i el projecte de futur del Vapor Arañó, impulsat per l’Ajuntament i cofinançat conjuntament amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La directora de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Santa Perpètua, Teresa Mira, va ser la ponent que va explicar el procés d'obres i el futur espai museístic. Mira va explicar que les obres de la nau petita on es troba la màquina de vapor avancen a bon ritme. L’equip que hi treballa ha substituït la coberta, repicat les façanes i descobert diferents elements originals que seran rehabilitats i en uns tres mesos podrien estar acabades.

Durant els treballs de la coberta de la nau petita s’han retirat els elements deteriorats, com totes les bigues de fusta i les acaballades malmeses pels tèrmits, i s’han restaurat els que s’hi podien conservar. Després, s’ha col·locat un panell nou i, a sobre, teules originals. Pel que fa a la façana, s’ha repicat tant l’exterior com l’interior. En la rehabilitació s’han utilitzat diversitat de materials i tècniques; per exemple, s’han cercat diferents tipus de morter i totxana per intentar acostar-se al màxim a l’original.

A l’interior de la nau, s’han descobert una roda de pedra, que mecanitzava una de les màquines que hi ha a la part alta de la nau, i un pou d’aigua que es cobrirà amb un vidre per deixar-lo a la vista de les visites. També es continua treballant en la restauració de la màquina de vapor.

A l’exterior, el campanar estava una mica inclinat en sentit nord i s’ha reforçat de manera discreta amb unes varetes de resina incrustades.

Les obres de restauració i rehabilitació continuaran amb la nau alta del Vapor. La directora de Territori i Sostenibilitat, Teresa Mira, ha explicat que començaran quan acabin les obres de la petita. Mira comenta que en la nau alta s'han fet moltes prospectives per evitar sorpreses, però que sempre hi ha secrets en els edificis.

Aquestes obres formen part del Projecte turístic industrial del Vapor Arañó i Centre d’Indústria Viva, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), amb una subvenció d’1,3 milions d'euros, i l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, amb un cost de 2,7 milions d’euros. L’objectiu és convertir-lo en un centre museístic amb exposicions fixes i temporals, que també organitzi activitats.

El projecte inclou una sala amb capacitat per a 400 persones que estarà obert a entitats i ciutadania. Teresa Mira va explicar que com que ja està definida definitivament la nau alta s'ha de treballar en paral·lel la redacció de l'espai museïtzat i el contingut.

Teresa Mira va lloar el treball fet des de la Regidoria de Cultura en els anys que fa que organitza les Jornades Europees del Patrimoni i que aquestes activitats generen que la ciutadania també pugui aportar la seva memòria històrica.

Les obres de la nau petita del Vapor van a bon ritme i es preveu que finalitzin el gener de 2019. Després els treballs continuaran per la nau alta. L'objectiu municipal és que tot el complex museístic del Vapor Arañó estigui obert al 2020.


Foto: L'arquitecta teresa Mira, durant l'explicació de les obres / L'Informatiu

 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El Servei de Comunicació ha organitza un taller de fotografia amb mòbil durant les activitats de lleure adreçada als joves
10 Jul 2020 10:32 - RedaccióEl Servei de Comunicació ha organitza un taller de fotografia amb mòbil durant les activitats de lleure adreçada als joves

El Servei de Comunicació ha participat aquests dies a les activitats de lleure a l'estiu de l'Ajuntament [ ... ]

L'Oficina de Gestió Tributària de la Diputació ha reobert les seves portes aquesta setmana
10 Jul 2020 10:15 - RedaccióL'Oficina de Gestió Tributària de la Diputació ha reobert les seves portes aquesta setmana

L’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona ha reobert les portes de l’Oficina [ ... ]

L'ús de la mascareta a la via pública és obligatori a partir d'avui encara que es mantingui la distància de seguretat
09 Jul 2020 12:24 - RedaccióL'ús de la mascareta a la via pública és obligatori a partir d'avui encara que es mantingui la distància de seguretat

A partir d’avui les persones de més de 6 anys estan obligades a l’ús de la mascareta [ ... ]