hola

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

El Centre de Fauna de Torreferrussa ha atès 10.536 animals durant el 2017, segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat. Els set centres de fauna de la Generalitat han atès el 2017 un total de 14.833 animals, un 16% més que el 2016, la xifra més alta de la seva història.

Quatre, d'aquests set centres, acullen animals malferits per ser recuperats, a banda de dur a terme programes de cria en captivitat. En aquest sentit, el de Torreferrussa, a Santa Perpètua, és el centre que més animals ha atès, concretament 10.536, seguit de Vallcalent (Segrià), amb 2.408 exemplars; Aiguamolls de l’Empordà (Alt Empordà), amb 1.363, i Canal Vell (Baix Ebre), amb 526.
 
Concretament, per famílies, la majoria dels ingressos ha sigut d’ocells (81%), seguit de lluny de rèptils (10%), mamífers (8%), i peixos i amfibis (1%).
La major part dels ingressos ha estat motivat per caigudes de niu (6.253), així com traumes desconeguts (1.589), i captures il·legals (1.270), entre altres.
 
Augmenta la cria en captivitat

A més dels 4 centres propis que atenen i recuperen fauna salvatge, altres tres centres propis es dediquen exclusivament a programes de reproducció en captivitat: són Pont de Suert (Alta Ribagorça), Centre Ictiològic del Delta de l’Ebre (Montsià), i Molí de les Fonts (Garrotxa).
 
La Generalitat també manté acords amb 4 centres més per a la recollida, recuperació i cria en captivitat de fauna: el Centre de Recuperació d’Animals Marins de Catalunya (CRAMC), en col·laboració amb la Fundació CRAM; el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), en col·laboració amb l’Ajuntament de Masquefa; el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRTA), en col·laboració amb l’Associació Amics de la Tortuga de l’Albera, i el Centre Camadoca, en col·laboració amb l’Associació ADEFFA. També hi col·laboren el centre de Molí del Fort (Alt Camp) i el Zoo de Barcelona.
 
Entre tots, el 2017 han assolit xifres rècord en cria en captivitat en diverses espècies protegides, com ara el cranc de riu autòcton (Astropotamobius pallipes), amb 5.417 noves cries repartides entre el centre Molí de les Fonts (5.097), Camadoca (250) i Molí del Fort (70).
 
Pel que fa a peixos, s’ha aconseguit un estoc de 14.996 exemplars, sobretot de Fartet (Aphanius iberus), amb 5.895 peixos, Samaruc (Valencia hispanica), (noms científics sense accent) amb 4.799 exemplars, Llopet de riu (Cobitis paludica), amb 3.428 exemplars, Rabosa de riu (Salaria fluviatilis), amb 457 peixos, i Espinós (Gasterosteus aculeatus), amb 417 peixos, tots al Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
 
Pel que fa al tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), Torreferrussa, Pont de Suert i el Zoo de Barcelona han obtingut 135 larves el 2017. De tortuga d’estany (Emys orbicularis), el centre de Canal Vell ha aconseguit 91 cries, mentre que de tortuga mediterrània (Testudo hermanni), el CRARC i particulars autoritzats integrats en el programa de cria coordinat n’han obtingut 500.
 
El balanç de cria en captivitat d’ocells, indica un total de 297 polls nous el 2017 de trencalòs (Gypaetus barbatus), xoriguer petit (Falco naumanni), trenca (Lanius minor), i òliba (Tyto alba). Concretament, als centres de Vallcalent i Torreferrussa han aconseguit 3 polls de trencalòs, amb un estoc actual de 17 animals. De xoriguer petit, el centre de Torreferrussa ha obtingut 62 polls, mentre que de trenca, n’han aconseguit 91 a Vallcalent. Finalment, a Pont de Suert han aconseguit 7 cries de visó europeu, amb un estoc de 12 animals.
 
Els centres de fauna de la Generalitat, segons recorda la conselleria de Territori, són una peça clau per a la conservació de la biodiversitat del territori. La seva contribució quant a recuperació de fauna i reproducció d’espècies en perill d’extinció i vulnerables és determinant, així com la implicació i dedicació constant del seu personal i dels voluntaris que hi col·laboren. Durant el 2017, 57 voluntaris i 105 estudiants en pràctiques han donat suport als centres en diverses tasques. Des del 2010, aquesta xifra arriba als 394 voluntaris i 632 estudiants en pràctiques.

El Centre de Fauna de Torreferrussa és uns dels pioners de l'Estat i es va crear l'any 1980.


Foto: Un poll de trencalós criat en captivitat a Torreferrussa / Generalitat de Catalunya

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Nova edició del projecte de millora de la qualitat de vida de la gent gran
28 Mar 2019 11:03 - RedaccióNova edició del projecte de millora de la qualitat de vida de la gent gran

La Regidoria de Benestar Social i Atenció a les Persones ha endegat una nova edició del Projecte per [ ... ]

Demà es reuneix la Taula Catalana de Codesenvolupament al Centre Cívic El Vapor
22 febrer 2019 13:29 - RedaccióDemà es reuneix la Taula Catalana de Codesenvolupament al Centre Cívic El Vapor

El Centre Cívic El Vapor acollirà aquest dissabte 23 de febrer a partir de les 10.30 hores una assemblea [ ... ]

Salut Pública instal·la demà una paradeta en el marc de la XX Setmana sense fum
29 Mai 2019 10:47 - RedaccióSalut Pública instal·la demà una paradeta en el marc de la XX Setmana sense fum

La XX Setmana Sense Fum se celebra del 25 al 31 de maig amb l’objectiu de sensibilitzar la població [ ... ]