hola

Els portaveus de l'alumnat de cinquè de Primària de les escoles de Santa Perpètua van exposar ahir dijous el què han après sobre el reciclatge en el decurs del ple del Consell Infantil Municipal. Per a ells reciclar sembla fàcil, però han comprovat que només el 27% dels residus se separa.



Una de les dificultats, segons van explicar ahir al ple, és que no sabien a quin contenidor s'han de llençar algunes coses i per això proposen una app mòbil que resolgui els dubtes. Els representants del Consell també insten a l'Ajuntament a canviar el model de recollida selectiva pel porta a porta o per contenidors amb identificació. Altres aspectes que va plantejar el Consell Infantil Municipal a l'Ajuntament en matèria de residus va ser fer tallers per ensenyar bé la separació de residus i a reutilitzar; donar bosses de roba i cubells per a la brossa i premis a qui utilitzi la deixalleria. L'aposta pel vehicle elèctric també és una opció que potencia el Consell Infantil Municipal, així com l'energia solar.

L'alumnat de cinquè de Primària també tenia demandes per als centres educatius. Consideren que a l'escola es poden fer activitats amb material de rebuig; reutilitzar els llibres de text i les joguines; usar paper reciclat i aprofitar el paper per les dues cares. També reclamen contenidors als patis i al menjador i no llençar els excedents d'aliments dels menjadors escolars.

Els membres del Consell van plantejar accions que podien fer ells mateixos per augmentar el reciclatge de residus com ara classificar bé, fer servir carmanyoles, fer manualitats amb materials reciclats, aprofitar roba, llibres i joguines d'altres i anar més en bici i menys en cotxe, entre d'altres. I per a les famílies els encàrrecs passen per no comprar tants productes envasats, utilitzar cubells per les cinc fraccions de residus i estalviar energia.

La representant de l'Escola La Florida, June Sanahuja, va explicar quin havia estat l'encàrrec de l'Ajuntament al Consell Infantil Municipal.

La portaveu de l'Escola Bernat de Mogoda, Milena Gukasyan, va afirmar que fer millor el reciclatge no els sembla tan complicat, però que han comprovat com només es separa el 27% de les deixalles.

Sara Rodríguez, del Col·legi Sagrada Família, va fer participar al públic amb preguntes sobre on van alguns residus com les ampolles de vidre, les bombetes o els xiclets a través de la web residu on vas i va demostrar com es tenen dubtes i va proposar la creació d'una app per resoldre'ls.

El representant de l'Escola Els Aigüerols, Hugo Aguilar, va explicar que una activitat va ser anar a una planta de tractament de residus on van saber que el 90% dels residus que es llencen a la resta es podrien reciclar.

Jan Oller, portaveu de l'Escola Tabor, va donar a conèixer les dades d'una enquesta feta a 227 famílies on queda palès que el que més se separa és el paper, seguit del vidre i dels envasos, amb més d'un 60%.

La representant de l'escola Santa Perpètua, Martina Rocha, va descriure les conclusions sobre dos models diferents de recollida que els han semblat bons per implantar a la localitat. Són el porta a porta i els contenidors amb identificació en els quals cada família té una targeta que permet obrir el contenidor i elimina l'anonimat de les escombraries.

aya Morata, de l'escola Santiga va afirmar que després de fer una anàlisi a l'atzar de bosses llençades a la resta han comprovat que no se separen bé els residus i que cal millorar ja que només el 7% del que hi havia era resta.

El regidor d'Educació, Antonio Egea va expressar que els representants han mostrat una gran capacitat de treball i molta creativitat i va subratllar que les propostes dels infants "tenen un component transformador important".

La Sala de Plens de l'Ajuntament va acollir ahir el ple del consell infantil que va comptar amb la presència de representants dels grups municipals, membres de la comunitat educativa i els representants perpetuencs del Consell Nacional de la Infància de Catalunya, Jara Egea i Jordi Gómez.

 

Representants municipals 

Representats dels grups municipals d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Partit dels socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya- Moviment d'Esquerres (ERC-M), Ciutadans, les CUP i la PCCA van assistir al Ple del Consell Infantil Municipal i van lloar la feina dels infants tot destacant l'aprenentatge que havien fet.

El representant de la PCCA, Francesc Rodríguez va coincidir amb la infància en què els millors models de recollida per augmentar el reciclatge són el porta a porta i els contenidors amb identificador. Rodríguez va animar a practicar les tres erres (reciclar, reutilitzar i reduir).

Salvador Alemany, de les CUP, va descriure els representants del consell d'agents actius per al reciclatge i els va animar a informar tothom per conscienciar i augmentar el reciclatge.

El portaveu de C's, Joan Albalat, va manifestar que els adults "hem d'aprendre molt encara" i va destacar la importància de treballar a favor del medi ambient.

La representant d'ERC, Montse Vinyallonga, va coincidir amb la infància que la tasca de reciclar no és fàcil i va valorar positivament alguna de les propostes que el Consell va indicar.

El representant del PSC, Joan Martínez, va aprofitar el seu torn de paraula per manifestar la implicació dels nens i les nenes en un tema com el del Medi Ambient i la seva sensibilitat vers l'entorn.

El portaveu del grup municipal d'ICV, Joan Alcántara, va destacar la feina al voltant de l'obligació del reciclatge.El Ple del Consell va deixar un missatge clar i comú; l'obligació de deixar un món millor i millorar també Santa Perpètua.


Foto: Els represenatnts del CIM a la Sala de Plens / L'Informatiu

 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Millora de la seguretat viària a la carretera B-140
15 Abr 2024 17:26 - RedaccióMillora de la seguretat viària a la carretera B-140

L’Ajuntament de Santa Perpètua està finalitzant els treballs de millora de la seguretat viària [ ... ]

L'Ajuntament renova el Segell Infoparticipa que atorga la UAB
15 Abr 2024 17:16 - RedaccióL'Ajuntament renova el Segell Infoparticipa que atorga la UAB

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha renovat el Segell Infoparticipa com a reconeixement a [ ... ]

Joventut obre inscripcions per participar a un taller per gestionar l'angoixa i l'estrès
15 Abr 2024 10:06 - RedaccióJoventut obre inscripcions per participar a un taller per gestionar l'angoixa i l'estrès

Avui 15 d'abril s'han obert les inscripcions per participar al Taller Em comprenc, eines per a [ ... ]