hola

Els professionals de l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord es sumen a la commemoració el 13 de juny del Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell i ho fan recordant alguns consells, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la prevenció i el diagnòstic precoç d’aquesta malaltia.

Aquest any, a més, a causa de la situació provocada per la COVID-19, l’exposició al sol no es farà com habitualment. Aquest any, la pell no ha pogut adaptar-se de forma natural com acostuma a fer els mesos previs a l’estiu. Per això, els professionals sanitaris coincideixen en incidir en el fet que l’exposició al sol s’ha de fer de forma progressiva i que cal evitar les hores compreses entre les 12 i les 16h, quan la radiació arriba amb la màxima intensitat. Aquest aspecte, juntament amb l’aplicació freqüent de protectors solars, és clau per a la prevenció del càncer de pell, ja que l’exposició excessiva a la radiació ultraviolada és el factor de risc més important de patir-lo.

A més, cal tenir en compte que els efectes de les radiacions ultraviolades s’acumulen al llarg de la vida, tot i l’aplicació de fotoprotectors. De fet, l’evidència científica revela que més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir si s’evitessin l’exposició intensa al sol i les cremades solars, especialment durant la infància i l’adolescència.

Des de l’atenció primària es recorda que per evitar l'exposició solar directa cal fer ús de para-sols, ulleres de sol i barret. També roba especialitzada. Els protectors solars són un altre imprescindible. S’ha d’utilitzar un factor de protecció adequat per cada tipus de pell, aplicar-los 20 o 30 minuts abans de l’exposició al sol i després de cada bany o si es sua molt. Aquest any, caldrà integrar en aquestes rutines l’ús de mascaretes, la higiene de mans i la distància social de seguretat. Es recomana tenir especial cura de les mascaretes, per evitar que estiguin en contacte amb la humitat i poder utilitzar-les posteriorment. Preferiblement s’han de guardar en un embalatge de paper i, després, en algun embolcall impermeable.

L’autoexploració és una pràctica clau a l’hora de poder detectar precoçment el càncer de pell. S'han d'explorar les taques i les pigues que tenim a la pell, tenint en compte que les lesions premalignes o malignes solen complir una sèrie de característiques com no ser simètriques, tenir vores irregulars, presentar més d’un color i que es barregin de forma irregular, i tenir un diàmetre que vagi augmentant. En cas d’identificar alguna piga o taca amb aquestes característiques o una nova lesió, cal contactar amb els professionals d’atenció primària pels canals habituals.


Foto: Cal utilitzar protectors solars / FreePick

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

La Xarxa de Centres Cívics ofereix 50 tallers per a adults online en directe
28 Oct 2020 12:15 - Estrella NúñezLa Xarxa de Centres Cívics ofereix 50 tallers per a adults online en directe

La Xarxa de Centres Cívics Municipal ofereix actualment cinquanta tallers per a adults de manera online [ ... ]

Es detecta un brot de Covid-19 a la Residència La Florida amb 19 residents i 9 treballadors positius
27 Oct 2020 15:00 - RedaccióEs detecta un brot de Covid-19 a la Residència La Florida amb 19 residents i 9 treballadors positius

  La Residència La Florida ha informat d'un brot de coronavirus al centre que afecta a un total [ ... ]

El Punt de Suport Associatiu programa una nova Formació per a entitats de manera virtual
27 Oct 2020 09:39 - RedaccióEl Punt de Suport Associatiu programa una nova Formació per a entitats de manera virtual

El Punt de Suport Associatiu de la Regidoria de Participació i Acció Veïnal de l’Ajuntament de [ ... ]