hola

Avui 20 de juny és el Dia Mundial de les Persones Refugiades. L’ONU el va declarar amb l'objectiu de rescatar de l’oblit la dramàtica situació que viuen milions de persones desarrelades entre refugiades, apàtrides, desplaçades internes i sol·licitants d’asil que actualment hi ha al món, que es veuen abocades a marxar de casa seva per motius religiosos, polítics, ètnics, o d’orientació sexual, entre d’altres. A l'abril de 2015, l’enfonsament d’un vaixell amb centenars de persones que fugien dels seus països cercant refugi a Europa va provocar una onada d’indignació i rebuig de part de la ciutadania europea a la manca de resposta dels Estats.

L'Ajuntament de Santa Perpètua en el ple de juny de 2015 va aprovar una proposició de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània, d’acord amb la moció consensuada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. A través d'aquest document l'Ajuntament instava al govern central a demanar una major dotació de recursos a la UE per suport jurídic, assistència, acollida i integració social a refugiats i augmentar el nombre de places d'asil, entre d'altres.

Ara l'Ajuntament s'adhereix al manifest elaborat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que remarca que l'any 2018 "el Mediterrani va tornar a ser la ruta migratòria més perillosa del planeta, amb almenys 2.299 vides perdudes en les seves aigües. D’elles, més de 800 van ser en les rutes cap a Espanya, la qual cosa suposa un dramàtic increment respecte a l’any anterior. No obstant això, la resposta de la major part dels països de la UE va ser criminalitzar la tasca solidària de salvament que realitzen els vaixells de les ONG".

Al desembre passat, l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar el Pacte Mundial per a la Migració Segura, Ordenada i Regular i del Pacte Mundial sobre Refugiats. Un pacte no vinculat i que no ha estat signat per tots els països. La situació d'emergència no ha acabat. Per això, el municipalisme català dona suport a la campanya #mónlocalrefugi. Un del seus objectius és sensibilitzar els ajuntaments de la importància de la cooperació internacional per atacar les causes dels conflictes, més enllà de gestionar les conseqüències sobre la població civil que es veu obligada a fugir cercant refugi i protecció internacional.

Segons dades de l'Agència de Refugiats de l'ONU, 25,4 milions de persones són avui en dia refugiades i s'estima que cada dos segons una persona s'ha de desplaçar de casa de manera forçada a causa de conflictes o persecucions. Els refugiats s'enfronten a reptes relacionats amb la pobresa, l'educació, la llengua, la violència sexual, l'explotació i el tràfic de persones, la salut i molt més. Aquests desafiaments poden persistir més enllà de l'asil polític i el reassentament.

Exposició bibliogràfica a la Biblioteca

D'altra banda, la Biblioteca Municipal Josep Jardí, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial dels Refugiats, presenta del 18 al 29 de juny una exposició bibliogràfica que “ens ha de permetre apropar-nos a una realitat estremidora en la que cal prendre-hi partit”, segons explica l’equipament cultural. L’exposició estarà situada al racó temàtic al costat del taulell de préstec i recull llibres, còmics, novel·les, dvds i publicacions infantils i juvenils.


Foto: Imatge d'arxiu / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Zambon renova el conveni i aporta 10.000 per al projecte ComunArt de l'EMA
22 Oct 2020 14:15 - RedaccióZambon renova el conveni i aporta 10.000 per al projecte ComunArt de l'EMA

L'empresa farmacèutica de Santa Perpètua Zambon ha tornat a patrocinar el projecte ComunArt de l'Escola [ ... ]

En marxa la campanya de vacunació contra la grip en el CAP Santa Perpètua
22 Oct 2020 13:45 - RedaccióEn marxa la campanya de vacunació contra la grip en el CAP Santa Perpètua

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa la campanya de vacunacions contra la grip que [ ... ]

Els ingressos per Covid-19 a l'Hospital de Mollet superen la cinquantena
21 Oct 2020 14:34 - RedaccióEls ingressos per Covid-19 a l'Hospital de Mollet superen la cinquantena

El número de persones ingressades per Covid-19 a l’Hospital de Mollet gairebé s’ha multiplicat [ ... ]