hola

Sala de Plens

Les ordenances municipals de 2017 mantenen la línia de contenció de la pressió fiscal sobre la ciutadania dels darrers exercicis i el compromís de l’equip de govern d’eliminar els increments abusius o injustificats, segons va exposar l’alcaldessa en la sessió plenària celebrada ahir 25 d’octubre. Isabel Garcia va argumentar que “amb aquestes ordenances s’asseguren els serveis municipals de qualitat que es venen donant a la població”.

Dos dels impostos i taxes van ser els que van generar més debat: l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i la taxa per la gestió de residus municipals.

Després de tres anys de bonificació en la quota de l’IBI per a habitatges amb increment del 0%, l’Ajuntament es veu obligat a aplicar aquest impost sense bonificació. Per això, segons va explicar el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Organització i Economia, Albert Ortiz, s’han fet simulacions fins comprovar que rebaixar el tipus impositiu del 0,52 al 0,49 serà el de menor impacte. Ortiz va comentar que el 20% dels habitatges tindran un rebut menor que al 2016 i un 80% patiran un petit augment.

Aquesta explicació d’Ortiz va arribar després de les crítiques dels grups municipals a l’oposició que es van queixar de la poca informació facilitada pel govern sobre l’impacte sobre el rebut de l’IBI. Aquest va ser un dels motius del vot contrari de la PCCA, segons va argumentar el seu portaveu, Francesc Rodríguez. El regidor de la CUP, Salvador Alemany, va apuntar que el seu grup ha presentat una proposta d’ordenança per regular sancions en l’IBI dels habitatges buits d’empreses financeres i grans propietaris. El portaveu del grup municipal de C’s, Joan Albalat, també va criticar que no havien tingut informació concreta sobre l’impacte de la modificació de l’IBI. I el portaveu d’ERC-MES, Pol Altayó, també va criticar la falta de precisió sobre la repercussió de l’IBI per part del regidor d’Hisenda i va exposar que el seu grup va presentar onze propostes i algunes s’han acceptat com la bonificació per als vehicles elèctrics, per a les persones aturades que vulguin accedir a una parada del Mercat Municipal, així com l’adequació de la publicitat en espais esportius.

Respecte de la taxa per la gestió de residus municipals no patirà increments. En el decurs del Ple, es va afirmar que el model de recollida selectiva a Santa Perpètua s’ha de canviar o estudiar perquè amb la taxa més baixa de la comarca estem a la cua de la recollida selectiva. També, el portaveu d’ERC-MES, Pol Altayó, va subratllar que la Generalitat pujarà substancialment el cànon per aportacions a l’abocador. Altayó creu que el cost l’ha d’assumir qui més contamina i va apostar per la recollida porta a porta, a l’igual que el regidor de la CUP.

L’alcaldessa, Isabel Garcia, va reconèixer que “amb la taxa de residus no es cobreix ni el 30% del cost del servei i que cal obrir un debat polític i social sobre el model de recollida selectiva de residus al municipi”.

Les ordenances municipals inclouen bonificacions en diferents aspectes socials, mediambientals i de generació d’ocupació. L’impost sobre vehicles de tracció mecànica afegeix bonificacions de fins al 75% per als vehicles elèctrics i híbrids endollats i del 50% per als vehicles amb emissions ECO. En canvi, s’elimina la bonificació per a vehicles de més de 25 anys perquè són més contaminants. En la línia municipal d’aposta pel vehicle elèctric, l’Ajuntament inclou una bonificació del 95% de la quota de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) per a la instal·lació d’infraestructures de càrrega de vehicles elèctrics en zones d’estacionament amb accés al públic. També es bonificarà el 95% de l’ICIO en edificis destinats al servei públic i als que es dediquin a habitatges de protecció oficial.

Pel que fa a l’Impost d’Ac­tivitats Econòmiques (IAE) es bonificarà un 50% durant tres anys a les noves empreses; un 15% per la utilització d’energies renovables i s’afegeix una bonificació de fins al 30% per la creació d’ocupació. Les ordenances municipals es van aprovar amb els vots favorables d’ICV, PSC i ERC-MES, l’abstenció de C’s i la CUP i el vot en contra de la PCCA.

D’altra banda, el Ple va aprovar una modificació de crèdits de 49.940 euros, el compte general de 2015 i va declarar d’especial interès les obres de construcció de l’escala d’emergència a l’Escola Santa Perpètua. Els treballs els executarà la Generalitat que és qui ha demanat aquesta declaració que serveix per estar exempta del pagament de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

La Corporació també va aprovar una proposició sobre l’estudi informatiu de la B-40, Quart Cinturó, en el tram Terrassa - Granollers. L’Ajuntament insta a la Generalitat que aturi la licitació de l’estudi i reclami a l’Estat la competència plena sobre aquesta infraestructura de mobilitat. També demana a la Generalitat que compti amb l’Ajuntament i convidi a la Campanya contra el Quart Cinturó en el procés de redacció específic del Pla de mobilitat del Vallès. La proposició va ser aprovada per ICV, ERC-MES, CUP i PCCA i el vot en contra de PSC i C’s.

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Raül Romeva presenta aquest 19 d’abril el seu darrer llibre a la sala la Filadora del Vapor
19 Abr 2024 11:33 - RedaccióRaül Romeva presenta aquest 19 d’abril el seu darrer llibre a la sala la Filadora del Vapor

L’economista, escriptor, analista i polític català, Raül Romeva, presenta el seu nou llibre Idiota! [ ... ]

Política
Junts per Santa Perpètua participa a l'acte de Puigdemont
22 Abr 2024 13:13 - RedaccióJunts per Santa Perpètua participa a l'acte de Puigdemont

Junts per Santa Perpètua va participar a l’acte del món local de suport al l'expresident de la Generalitat [ ... ]

Política
Raül Romeva presenta el llibre 'Idiota! Breu tractat sobre el respecte'
22 Abr 2024 13:25 - RedaccióRaül Romeva presenta el llibre 'Idiota! Breu tractat sobre el respecte'

L’economista, escriptor, analista i polític català, Raül Romeva, va presentar el seu nou llibre [ ... ]

Política