hola

Panets

Actualitat - Política

Aquest diumenge és 18 de gener, festivitat de Santa Prisca, i l'Associació d'A­mics de Santiga organitza juntament amb el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) i la col·laboració del Cineclub Cisco Mosenya els actes commemoratius de l'efemèride. L'Església de Santiga acollirà la tradicional missa amb benedicció i repartiment dels panets de Santa Prisca, a les 9.30 h i, a les 11 h, s'ha programat la conferència La necròpolis medieval de Santiga, s. XI – XIII (Campanya 2012).

La xerrada anirà a càrrec del grup d'arqueòlegs de l'empresa ABANS Serveis Culturals, SL, que van ser els encarregats d'estudiar les troballes que van posar al descobert les obres de millora del sanejament entre la plaça de Santiga i la rotonda de la carretera B-140 el 2012. Aquelles excavacions a 3,5 metres de profunditat van localitzar "29 enterraments amb la característica que tots ells miraven cap al Castell de Santiga", segons ha explicat el president d'Amics de Santiga, Jaume Vinyals, que ha avançat que a la conferència d'aquest diumenge els arqueòlegs que en van prendre part haurien de confirmar que aquests cadàvers daten dels segles XI-XIII. Aquestes troballes, més les fetes en la fase de rehabilitació de l'Església, estan oferint "dades importants per a la reconstrucció de la història de la zona", apunta Vinyals, que comenta que "tants enterraments podrien indicar que Santiga era una plaça de certa importància o que va esdevenir una epidèmia mortal en algun moment".

Amics de Santiga repartirà un panet beneït per família. La tradició del panet no se sap des de quan es duu a terme, però la creença és que protegeix de qualsevol malura i el costum és conservar el panet d'un any per a un altre.

Foto: imatge dels tradicionals panets de Santa Prisca / Amics de Santiga

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Santa Perpètua es declara, per unanimitat, municipi lliure de qualsevol discriminació
22 Mar 2024 14:10 - RedaccióSanta Perpètua es declara, per unanimitat, municipi lliure de qualsevol discriminació

  Unanimitat del Ple en l’aprovació de la moció que declara Santa Perpètua població lliure [ ... ]

Política
El PSC proposa al Parlament una resolució sobre l’IE Santiga
22 Mar 2024 12:08 - RedaccióEl PSC proposa al Parlament una resolució sobre l’IE Santiga

El Grup Parlamentari Socialistes-Units per Avançar, a instàncies del grup municipal del PSC de Santa [ ... ]

Política
L'Ajuntament de Santa Perpètua forma part de la Xarxa BELC
29 febrer 2024 11:35 - RedaccióL'Ajuntament de Santa Perpètua forma part de la Xarxa BELC "Construir Europa amb els representants locals"

  Santa Perpètua s'ha sumat a la xarxa BELC "Construir Europa amb els representants locals". Aquesta [ ... ]

Política