hola

EntrevistaEntrevista - Entrevista

Al parc dels Països Catalans, al barri de Can Folguera, ens trobem amb els coordinadors del Pacte Local Democràtic Pel Dret a Decidir. Són l'Albert Oller, el Josep Capdevila, el Gabriel Fadó i el Xavier Gispert i debatim amb ells sobre el Pacte Local, el manifest al voltant del qual gira el Pacte, la presentació pública d'aquest projecte ciutadà i sobre el Dret a decidir. Els coordinadors han estat els encarregats de contactar amb les entitats i associacions locals i explicar-les els objectius del Pacte: sumar el màxim de suport a favor del Dret a decidir el futur polític de Catalunya i afavorir un debat plural i lliure al voltant d'aquest tema. Fins al moment, un total de 22 entitats estan adherides al Pacte Local.

Què és el Pacte Local Democràtic Pel Dret a Decidir?

 

Albert Oller (A.O.): El Pacte és un grup d'entitats unides al voltant d'un manifest que reivindica el Dret a decidir. És a dir, expressa la voluntat dels ciutadans de poder escollir, triar i votar el que pensen i volen pel futur del nostre país.

Quina és l'essència d'aquest manifest?

Xavier Gispert (X.G.): És un manifest impulsat per partits polítics del nostre municipi conjuntament amb una sèrie d'entitats. Aquest document reflexiona sobre la situació actual que viu Catalunya des d'un punt de vista polític, posa en valor el compromís de les entitats adherides al Pacte pel Dret a decidir i dóna veu al ciutadà per tal que pugui exercir lliurement allò que en democràcia hauria de ser el més habitual, votar. Votem en unes eleccions i la ciutadania respecta el resultat d'aquelles eleccions i el que demanem és poder fer-ho al voltant d'una decisió tan important com és el fet de decidir lliurament el futur polític del país, sigui l'opció que sigui.

Quins són els objectius del Pacte Local?

A.O.: Hi ha dos objectius principals, un és la presentació del Pacte, la seva visualització i suport públic i l'altre és que, per poder fer-ho, necessitem sumar el màxim possible d'entitats a Santa Perpètua adherides al Pacte.

Josep Capdevila (J.C.): El Pacte vol sumar sensibilitats i facilitar que tothom es pugui expressar indistintament de les seves opcions polítiques i indistintament de com visualitzi el futur del país.

Com aconseguiu la complicitat de les entitats i associacions locals?

A.O.: S'ha fet un primer contacte amb les entitats a través del correu electrònic i se'ls ha presentant el manifest. També se les ha convidat a adherir-se al Pacte. Els coordinadors també hem contactat directament amb les entitats perquè pensem que parlant ens entenem millor i podem transmetre millor el missatge que volem fer arribar.

Teniu una radiografia feta de l'acceptació de les entitats sobre el Pacte Local?

A.O.: Estem en ple procés de contacte amb les entitats i de recollida d'adhesions. Fins ara hi ha una un total de vint-i-dues entitats adherides i moltes altres ens costa que s'hi aniran afegint després de realitzar reunions de junta i assemblees. L'important és que, a curt termini, es visualitzi el suport del teixit associatiu de Santa Perpètua al Dret a decidir.

En què pot afavorir el Pacte Local a la realització de la consulta del 9 de novembre?

(J.C.): El Pacte Local reforçarà l'exercici democràtic i permetrà que la gent a nivell col·lectiu manifesti la seva adhesió i el seu acord en l'exercici fonamental de la democràcia, que és votar, independentment de l'opció triada. A la fi, el punt principal del manifest és recordar-nos precisament això, que tenim el dret inalienable i universal d'expressar-nos a les urnes i que, en base a aquest dret, s'articula la resta de la democràcia. Sabem que és donar voltes al mateix però no ens podem cansar de repetir-ho i dir-ho, hem de votar i tenim el dret de votar.

A.O.: El Pacte com a tal és important perquè demostra i visualitza que el Dret a decidir no és una cosa dels polítics i dels seus partits, sinó que és també una petició de la ciutadania i, d'alguna manera, reforça i pressiona els nostres representants al Parlament per tal que segueixin treballant en aquesta direcció.

De quina manera presentareu aquest Pacte a la ciutadania?

A.O.: Amb un acte previst per al dijous 5 de juny a les 21 hores al Casal de la Gent Gran, al qual tota la ciutadania hi està convidada. Aquesta presentació l'hem plantejat com a un espai per debatre entre tots sobre el Dret a decidir, per aprofundir en aquest sentit democràtic i comptant amb diverses personalitats. També volem que sigui la visualització del suport de Santa Perpètua al Dret a decidir.

X.G.: L'acte estarà presidit per Vicenç Altaió, fill de Santa Perpètua, i també hi prendran part personalitats de diferents àmbits i ideologies com ara el president del Pacte Nacional Pel Dret a Decidir i expresident del Parlament de Catalunya, Joan Rigol; la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; i el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Joan Carles Gallego. La presentació del Pacte vol esdevenir un espai de debat entre tots els participants i de visualització del suport associatiu local al Dret a decidir.

El 25 d'abril de 2010, es va realitzar a Santa Perpètua una consulta popular sobre la independència amb una participació del 10,27%. Penseu que l'interès sobre la consulta ha augmentat al municipi en aquests quatre anys?

A.O.: Al voltant d'això tothom opina i tothom s'atorga l'opinió de la majoria silenciosa però tot són especulacions. Al final, només hi ha una forma de saber què pensa la societat i aquesta forma és deixant-la votar per tal que els ciutadans diguin lliurement quina opció volen. La resta són ganes de perdre el temps o desviar el punt d'atenció.

X.G.: Probablement al 2010, en el moment de la consulta popular, no era tan habitual parlar amb tanta naturalitat de l'exercici del Dret a decidir vinculat a un futur polític i iniciatives com aquel­la encadenades a, per exemple, la sentència sobre l'Estatut, la retallada de competències, la situació política a nivell de país, les lleis educatives, els atacs a la llengua han anat configurant una determinada atmosfera i, avui, el Dret a decidir és un debat a taula de qualsevol conversa quotidiana. Per tant, penso que avui en dia aquest debat està molt interioritzat i normalitzat en la societat.

Genera crispació entre la societat el debat sobre el Dret a decidir?

A.O.: Tothom pot tenir una experiència i opinió personal, però, en el meu cas, en absolut. Suposo que això de la crispació, a algú li ha interessat vendre-ho, però la meva sensació és que no té res a veure amb la realitat en la qual vivim.

X.G.: A nivell de debat polític el tema ha esdevingut central i en aquest àmbit cadascú defensa la seva posició amb estil partidista i, potser, també de crispació. A nivell de carrer, hi ha debat, però no de crispació. De fet, el Pacte vol contribuir a un debat sa i lliure entre ciutadans. És un dels seus principis i entenem que és el que cal defensar.

Foto: Els coordinadors del Pacte Local Democràtic Pel Dret a Decidir, (de dreta a esquerra) Albert Oller, Josep Capdevila, Gabriel Fadó i Xavier Gispert, al parc dels Països Catalans / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault