hola

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Ball de gitanesEntrevista - Entrevista

El Ball de Gitanes de Santa Perpètua arriba als seus 30 anys de vida en un moment immillorable. El grup compta amb tres colles nombroses, de petits, joves i grans, i amb ànims de continuar perpetuant aquesta dansa tradicional del Vallès. El grup prepara per al dissabte 17 de maig una celebració especial que commemori aquest trentè aniversari. Per fer-ho, l'entitat ha decidit mostrar a la ciutadania perquè estima aquesta dansa i perquè és especial. El grup ha preparat una ballada que repassarà la història de l'entitat i incorporarà elements tradicionals que la faran més vistosa i dinàmica. Vicenç Soley és el president de l'entitat des dels seus inicis. Amb ell i amb els assajadors, Francesc Surroca, Ferran Ventura i Madrona Griñán, parlem en aquesta entrevista.

 

 

Com i per què neix el Ball de Gitanes de Santa Perpètua?

Vicenç Soley (V.S.): Neix de la voluntat d'un grup de parelles amb ganes de recuperar aquesta dansa i de la seva empenta per fer-ho. Inicialment, va ser una mica precari perquè ens costava molt esforç comptar amb algú que ens ensenyés, però, poc a poc es va anar 'fraguant la cosa'. Era l'any 1984 i comptàvem amb 12 parelles. Els inicis van ser molt bonics, tots aportàvem el que teníem per tal de poder continuar fent el que ens agradava.

Quina és la tradició d'aquesta dansa?

V.S.: És una tradició molt antiga i molt arrelada, especialment al Vallès. Recordo als inicis del ball de gitanes a Santa Perpètua demanar unes castanyoles a un amic i aquest ja em deia 'guardame-les bé que eren del meu avi!' Imagina't si ve de lluny això!

I per què de gitanes?

V.S.: La dansa té el seu origen en les ballades que els gitanos feien a les seves celebracions i que els pagesos catalans imitaven pels voltants de la festa del Carnaval amb la intenció de copiar el que feien els francesos per a aquestes dates.

Com ha evolucionat en aquests trenta anys l'entitat?

V.S.: Hi ha hagut moments bons i dolents, però, per arribar on ens estem ara, ha estat fonamental comptar amb la colla de petits i amb els assajadors adeqüats que, en certa manera, hi han donat estabilitat.

S'imaginava, quan va començar, arribar als 30 anys del Ball de Gitanes?

V.S.: Ni m'ho pensava perquè la nostra idea era tornar a ballar sense cap aspiració però veig que hem deixat llavor i gràcies al jovent es veu clarament que hi haurà continuïtat.

Quin és el futur de les colles de Santa Perpètua?

Ferran Ventura (F.V.): Ara, amb la quantitat de gent que tenim a les colles, no sembla que el nostre futur més proper hagi de ser incert. Tot està anant molt bé, i aquest any, hi ha hagut moltes incorporacions de nens petits. Tenim una colla jove, que va fent arrel a l'entitat, que participa plenament en les nostres festivitats i ballades i la cosa pinta molt bé.

Un futur molt esperançador per a les colles, doncs.

F.V.: Així ho veiem. Tenim fornades noves de nens i nenes i estem molt contents, amb moltes ganes de fer coses. Sembla que tot està funcionant molt bé darrerament. Disposem de tres colles de petits, joves i grans i els tres grups són molt nombrosos, entre 8 i 10 parel­les. A més, tots tenim moltes ganes i empenta i la gent s'hi esforça molt i això es nota.

Què té d'especial el ball de gitanes?

Francesc Surroca (F.S.): Jo vaig començar a ballar de ben petit, amb el meu pare i sempre m'ha agradat molt ballar a les colles. Trobo que és un ball molt alegre i he fet molts amics aquí. En definitiva, m'ho passo molt bé ballant.

De fet, sereu vosaltres qui haureu de continuar perpetuant el ball de gitanes a Santa Perpètua?

Madrona Griñán (M.G.): I en tenim moltes ganes. Aquest any, tant per a mi com per al Ferran, ha estat molt especial perquè ha sigut el primer que començàvem com a assajadors. Tot és molt diferent quan ensenyes els altres. Costa molt portar una colla, en el meu cas de petits, però intentem que els nens s'ho passin bé ballant i s'estimin aquest ball com ho fem nosaltres. És una satisfacció molt gran veure'ls créixer amb el ball de gitanes i créixer amb ells.

Moltes emocions

M.G.: Jo m'emociono molt quan veig que els petits ho fan tan bé, em fa sentir molt orgullosa de l'esforç que fan. Treballen molt tot i ser nens i els hem de felicitar.

Està prou reconegut culturalment el ball de gitanes?

F.V.: No gaire. El problema deu ser que el món de les gitanes està molt centrat al Vallès i fora no se'n parla gaire. En l'àmbit cultural, a nivell de Catalunya, les gitanes estem una mica apartades. Hi ha d'altres tradicions com les sardanes, els castellers o els gegants més vistoses i que aplegen molta més gent. El ball de gitanes és un món més petit. Tot i això no tenim complexes, als llocs on és viu molt el ball de gitanes es fa molt intensament. A Montserrat, per exemple, s'hi fa una trobada anual de tots els grups de ball de gitanes que hi ha i és espectacular veure'ns a tots.

De quina manera es pot donar un impuls al ball de gitanes?

F.V.: Cal reivindicar el ball de gitanes. Esperem que amb la festa dels 30 anys la gent que no ens coneix ho faci i tots plegats donem a conèixer més aquesta tradició.

M.G.: El que acostumem a fer són rodes i d'aquesta manera les colles anem voltant pels diferents pobles. A més, tenim alguna ballada puntual però no son gaires. Al final, tot queda molt reduit al Vallès.

En què consistirà la festa dels trenta anys del ball de gitanes?

F.S.: Ensenyarem el que sabem fer i serem nosaltres, no hi haurà cap altra colla de fora. Repassarem el que s'ha ballat durant aquests trenta anys, però també l'hem pensat per tal que sigui diferent.

En quin sentit?

M.G.: Pensem que la gent està molt acostumada a veure sempre el mateix tipus de ballada i, en aquesta ocasió, hem volgut fugir d'aquesta visió. La de dissabte serà més dinàmica i diferent. A més, comptarem amb la col·laboració dels diablots, de l'àvi i del cavaller.

Què voleu dir?

F.V.: Abans, quan es feien les gitanes, hi havia uns personatges que apareixien amb les colles per fer els balls més vistosos. El diablot és un personatge molt enèrgic que fa gresca; el cavaller representa l'amo de les gitanes que demana permís al poble per poder ballar i l'avi ve a ser el poble que assisteix a la ballada. Per a nosaltres, aquests personatges representen la tradició del ball de gitanes i aporten un toc diferent i vistós a la festa.

Què espereu d'aquesta celebració?

F.V.: Esperem que el conjunt de totes les coses faci que encara disfrutem més ballant, que la gent gaudeixi del que fem i participi també en aquest espectacle. Animem a tothom que vingui a veure'ns i que no esperin veure el que fem sempre, perquè no s'ho trobaran.

I tu, Vicenç?

V.S.: Jo només espero que faci bon temps.

Foto: Vicenç Soley (amb el cartell dels 30 anys de l’entitat) amb els assajadors de les colles, Madrona Griñán (petits), Ferran Ventura (joves) i Francesc Surroca (grans) / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault