hola

El confinament ha suposat un canvi en la vida dels humans i també en la flora i la fauna. Aquestes setmanes de quietud, de gens de trànsit, de silenci han coincidit també en una època fantàstica per a la natura com és la primavera i totes aquestes circumstàncies han tingut uns resultats que per als ulls d'un especialista en la natura no passen desapercebudes i si a més els vol compartir, doncs els apropa a la majoria de la ciutadania. Aquest és el cas del president de l'entitat local Associació Catalana de Recerca Ecològica i Social, ACRES, Joan Daranas, que fa uns dies va compartir a les xarxes socials la gran varietat de fauna que havia localitzat a la riera de Caldes.

Daranas va explicar que la llista de fauna observada s'assembla a les de 2006 i 2007, els anys amb més diversitat de vertebrats a la riera de Caldes, segons el seu registre. Aquesta primera setmana de maig va localitzar tres ànecs de collverd, tres polles d'aigua, dos bernats pescaires, tres rossinyols bords i dos teixidors "Remiz pendulinus". Tots envoltats d'una discoteca d'ocells de fins a 25 espècies i sota l'atenta mirada dels conills.

La que podria ser la gran notícia ornitològica és la presència tardana d'una parella de teixidors. Joan Daranas ha explicat que el fet que estiguessin molt vinculats a un salze durant tota l'estona en el mes de maig fa pensar fins i tot en una possible nidificació, que seria la primera a Santa Perpètua.

El president d'ACRES ha afirmat que arrel de la construcció dels col·lectors els darrers deu anys la riera de Caldes ha anat recuperant la seva natura pròpia i ha detallat el tipus d'aus que ha pogut albirar aquest mes de maig

Tres factors fan possible aquesta quantitat de fauna que són l'aigua néta, un abril plujós i el confinament, segons ha descrit Daranas que considera que aquesta diversitat no és extraordinària però sí notable.

El president d'ACRES considera que el confinament ha obert una porta per regular l'accés dels humans als espais naturals fent senders, circuits per bicicletes de muntanya, eliminant vehicles a motor que travessin el cor d'ecosistemes. Joan Daranas creu que aquesta és una oportunitat única perquè entenguem que hem de conviure amb els veïns animals i la flora.

La presència de dos teixidors "Remiz pendulinus" al mes de maig a la riera de Caldes i a prop d'un salze serà seguida de prop pel membres d'ACRES ja que aquests ocells acostumen a passar per Santa Perpètua fins principis o mitjans d'abril en migració prenupcial. Si es tractés d'una nidificació seria la primera al nostre municipi.

 

Foto: La riera de Caldes durant l'estat d'alarma / Josep Cano

 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies - Especial Coronavirus

Esquerra proposa 47 mesures per fer front a la crisi provocada per la Covid 19
Esquerra proposa 47 mesures per fer front a la crisi provocada per la Covid 1925 Maig 2020 11:49 - Redacció

Esquerra ha proposat al govern municipal 47 mesures de xoc per fer front a la crisi sanitària, social [ ... ]

Comença la XXI Setmana sense fum amb el lema 'Desconnecta't de la cigarreta, endolla't a la vida'
Comença la XXI Setmana sense fum amb el lema 'Desconnecta't de la cigarreta, endolla't a la vida'25 Maig 2020 11:03 - Redacció

Del 25 al 31 de maig se celebra la XXI Setmana Sense fum, aquest any adreçada a la població jove amb [ ... ]

La UCF Santa Perpètua, a l'espera de la decisió de la Federació sobre els descensos
La UCF Santa Perpètua, a l'espera de la decisió de la Federació sobre els descensos25 Maig 2020 10:57 - Redacció

La Unificació Club de Futbol Santa Perpètua està a l'espera de conèixer la decisió definitiva de [ ... ]