hola

L'Associació d’Amics de Santiga, el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) i el Cineclub Cisco Mosenya organitzen conjuntament el dissabte 20 de gener la Festa de Santa Prisca.

La programació començarà a les 10.30 hores a l’Església de Santiga amb la celebració d’una missa i amb el repartiment dels panets beneïts. Es repartirà un entre cada família assistent. A les 11.45 hores, tindrà lloc la conferència La infinitat de pobles que aplega el Vallès: identitats locals d’ahir i avui a càrrec de Diego Sola, professor i investigador de la Universitat de Barcelona (UB).

Amics de Santiga recorda que la festa que s’havia celebrat a Santiga des de temps pretèrits començava amb la celebració de l’eucaristia i finalitzava amb la benedicció dels panets que en acabar la cerimònia eren repartits entre els assistents. L’elaboració dels panets es feia amb farina que els pagesos de Santiga donaven cada any. L’Associació Amics de Santiga la va recuperar l’any 2009 coincidint amb el projecte de restauració de l’Església de Santiga, tot i que la parròquia de Santa Perpètua mai no ha deixat de commemorar aquesta data i de beneir els panets tradicionals.

L’origen d’aquesta tradició no queda clar però podria ser l’interès dels pobladors de Santiga per demanar a Déu la benedicció dels sembrats que tot just naixien aquells dies o una altra era que la persona o família que guardava aquell panet beneït quedava preservada durant tot l’any dels llamps i malures.


Foto: Santiga tornarà a acollir la benedicció dels panets / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua
22 Mar 2024 13:38 - RedaccióEl CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua

La secció Memòria Audiovisual del CREM oferirà el dimarts 26 de març, a les 19.30 h., a la Sala [ ... ]

El Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí
22 Mar 2024 09:08 - RedaccióEl Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí

Aquest dissabte 23 de març es podrà veure a Santa Perpètua dins del Cicle Gaudí El mestre que va [ ... ]

Divendres es presenta el llibre de la VII Beca de Recerca Santa Perpètua de Mogoda
21 Mar 2024 11:20 - RedaccióDivendres es presenta el llibre de la VII Beca de Recerca Santa Perpètua de Mogoda

La presentació del llibre de la VII Beca de Recerca Santa Perpètua de Mogoda, La Lluita de les dones [ ... ]