hola

L'Associació d’Amics de Santiga, el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) i el Cineclub Cisco Mosenya organitzen un programa d'actes aquest dissabte 16 de gener amb motiu de la commemoració el 18 de gener de la festivitat de Santa Prisca. El programa d’activitats començarà a les 10.30 hores a l’Església de Santiga amb la celebració d’una missa que tindrà l'aforament limitat degut a les restriccions de la pandèmia. Aquestes mesures han provocat que la benedicció dels panets es faci a l'exterior de l'església per permetre l'assistència de més persones. Aquesta tradició tindrà lloc cap a les 11 h. Amics de Santiga ha recordat que l'entitat repartirà un entre cada família assistent.

El programa d'actes finalitzarà a les 12 h amb l'acte acadèmic que enguany té per títol Ferran Sala, de la música popular de l'avi Genís a la professional i anirà a càrrec de Lluïsa Sala, filla i néta dels dos músics perpetuencs.

La secretària d'Amics de Santiga, Anna Vinyallonga, ha recordat que la celebració de Santa Prisca des de fa ja uns anys inclou un acte acadèmic. Vinyallonga ha subratllat que degut a les restriccions del Procicat a l'església de Santiga només podrà haver el 30% d'aforament i per això la benedicció dels panets tradicionals tindrà lloc a l'exterior.

Amics de Santiga recorda que Santa Prisca es venera a l’església de Santa Maria l’Antiga, de Santa Perpètua de Mogoda, des de temps immemorials, i va ser una jove màrtir romana del s. II dC. L’entitat assenyala que es tracta d’una tradició molt arrelada al nostre municipi que té relació amb el fet que Prisca en llatí vol dir antiga. La secretària de l'entitat també recorda que hi ha la creença força arrelada que qui guarda el panet beneït a casa al llarg de l’any, està protegit contra les malalties, tempestes i deslliura també al bestiar de les malures.

Anna Vinyallonga ha recordat que aquest 2020 hi ha hagut canvi de junta de l'entitat i que són moltes les cases de Santa Perpètua on sempre s'ha vist un panet de Santa Prisca reservat durant tot l'any. Vinyallonga ha destacat que l'acte acadèmic escollit enguany és especial perquè parla d'una nissaga de músics perpetuencs.

La nova junta s'ha pres aquest 2021 amb molta il·lusió i està treballant per dur a terme les diferents activitats previstes, sempre que la situació sanitària ho permeti.


Foto: Imatge d'arxiu de benedicció de panets / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Les entitats omplen l’agenda cultural per la Diada de Santa Perpètua
05 Mar 2021 10:47 - RedaccióLes entitats omplen l’agenda cultural per la Diada de Santa Perpètua

A causa de la pandèmia Santa Perpètua no podrà gaudir de la tradicional programació de Festa Major [ ... ]

El Centro Cultural Andaluz organitza la segona conferència del cicle de música, cant i ball flamenc
05 Mar 2021 10:38 - RedaccióEl Centro Cultural Andaluz organitza la segona conferència del cicle de música, cant i ball flamenc

El Centro Cultural Andaluz ha plantejat una sèrie de conferències sobre la música, el cant i el ball [ ... ]

La Casa de Andalucía commemora a CAM Bernades el Dia d'Andalusia
02 Mar 2021 10:19 - RedaccióLa Casa de Andalucía commemora a CAM Bernades el Dia d'Andalusia

L'acte commemoratiu del Dia d'Andalusia organitzat per la Casa de Andalucía el 28 de febrer va comptar [ ... ]