hola

Josep Maria FigueraEntrevista - Entrevista

Figuera Perruquer ha estat distingida amb la Q de qualitat i amb una estrella del Comitè theQhair. Aquesta menció reconeix la innovació i la qualitat dels salons de bellesa. La perruqueria que regenta Josep Maria Figuera al carrer de Vidal i Barraquer és la primera de Santa Perpètua en rebre aquesta insígnia però no serà l'única. El mateix Figuera explica en aquesta entrevista que ja hi ha salons interessats en el distintiu. Josep Maria Figuera és vicepresident de la Federació catalana de perruqueries i bellesa (Fedcat), president del Gremi de perruquers de Barcelona i del de Sabadell i amb el perruquer Albert Catalán va iniciar, fa més de 2 anys, el projecte theQhair, la guia de qualitat de la perruqueria segle XXI. En aquests moments, el distintiu comença a estendre's per tot Catalunya i l'Estat amb la finalitat d'atorgar a les perruqueries un certificat de qualitat i professionalitat que pretén donar-li un impuls al sector.

Figuera Perruquer ha rebut un distintiu de qualitat i professionalitat, el primer que atorga la guia theQhair a Santa Perpètua de Mogoda. Com se sent?

El dia de la distinció em sentia estrany i vaig aixecar-me molt nerviós però a la vegada estava molt content. Com a impulsor de la guia de qualitat theQhair, estic satisfet d'haver iniciat el camí cap a la innovació del sector que tan estimo i de donar-li el prestigi que es mereix. A més, com a perpetuenc, estic molt orgullós que la guia de qualitat theQhair sigui un projecte en el qual estan implicats tres veïns de Santa Perpètua, com ara en Joan Xicola, en Ramón Caro i en Dani López. La projecció que podem donar-li al municipi és molt gran. La part més difícil d'haver rebut aquest distintiu ha estat aconseguir que fos possible, que la guia de qualitat theQhair creï una comunitat de perruqueries a nivell estatal que apostin directament per la qualitat, el prestigi i la innovació. I això és precisament el que estem aconseguint.

Com van ser els seus inicis a la perruqueria que regenta al carrer de Vidal i Barraquer?

Sóc perruquer de nissaga i he volgut seguir les passes del meu pare. Ell és barber i ho serà fins que es mori. Esperem que sigui d'aquí molts anys. Aquesta és la meva herència i el meu orgull. L'amor a aquesta professió és la que em va fer decidir a dedicar-me al món de la perruqueria davant dels estudis universitaris. Aquest és el sentiment de la família i d'aquest sentiment i d'aquesta petita barberia, que es va obrir al setembre del 1967 a Santa Perpètua de la mà del meu pare, estem aconseguint millorar-la i fer les coses millor. Sento que estic aportant el meu petit gra de sorra a aquest sector i això m'omple de satisfacció.

De quina manera ha evolucionat la seva perruqueria en aquests més de quaranta anys d'atenció als clients?

Ha donat moltes voltes. Aquest establiment va néixer l'any 1967 en aquest barri, el que coneixem com l'Empedrat, en un moment en el qual pràcticament no hi havia ni habitatges. El meu pare va apostar per obrir una barberia, que era la meitat en espai del que és ara, i anava compaginant la seva feina a Nissan Motor Ibèrica amb la feina al local. Poquet a poquet el saló es va anar consolidant com a la barberia de Cal Manyo i val a dir que encara avui hi ha gent que li diu així. M'emociono moltíssim en recordar aquests inicis. El sentiment de no voler fallar un pare i el sentiment de voler fer les coses bé sense oblidar els meus orígens és molt important per a mi i potser sóc una mica romàntic en aquest aspecte, però són les meves arrels, és el meu pare i és el meu poble. Han estat molts anys per assolir el que avui és Figuera Perruquer i els nous impulsos que li estem donant al sector. Estem apostant per un servei de qualitat, excel·lència i innovació, per deixar de plorar i passar a l'acció i en creure en nosaltres mateixos. 

En quina situació es troba aquest sector a Santa Perpètua?

Les estadístiques de fa uns quatre anys ens diuen que a Santa Perpètua hi ha al voltant d'uns 80 salons de perruqueria i estètica. El món canvia molt ràpidament, l'economia canvia molt ràpidament i és molt important adaptar-se als canvis. Penso que hi ha salons al municipi que comencen a assimilar el canvi i opten pel camí de la innovació i la qualitat i hi ha altres salons que potser han arribat a un cert estancament. La guia de qualitat theQhair s'ha creat també per dinamitzar aquests salons i perquè els seus propietaris sàpiguen que tenen una capsa d'eines disposada a ajudar-los a millorar en tots els aspectes.

Fins quin punt és important la innovació en el sector de les perruqueries? 

Som un sector totalment creatiu i hem de marcar tendències i pautes, donar nous consells i engrescar al sector. La part creativa i artística és importantíssima. És molt important el que està creant aquesta guia de qualitat, unes eines que van des de bancs de coneixements, formació, campanyes de promoció i de fidelització, entre d'altres. A més, la guia de qualitat permet disposar d'un diagnòstic de l'establiment que donarà mesures per millorar el negoci. Tot el que la guia de qualitat aporta és el que necessita un professional per tirar endavant, a part de la seva voluntat i la seva iniciativa.

Com neix la guia de qualitat theQhair?

La guia de qualitat theQhair neix com a una iniciativa meva personal i del perruquer Albert Catalán. És veritat que mai no hem estat sols i hem comptat sempre amb el suport de la Federació catalana de perruqueries i bellesa (Fedcat) i dels gremis que en formen part. Al 2009 va començar a rotllar aquesta guia de qualitat i a dia d'avui ja hem col·locat un primer distintiu a Madrid, s'estan avaluant altres establiments a aquesta ciutat i també es certificaran salons a Màlaga, Saragossa, Xixon i Paris. Pensem que theQhair pot ser la solució dels problemes que té el sector. A més, com a vicepresident de la Fedcat, president del Gremi provincial de perruquers de Barcelona i del de Sabadell tenia l'obligació de buscar solucions per als nostres agremiats i pels salons en general.

Què implica el distintiu de theQhair?

El reconeixement de totes les administracions i dels membres del sector de les perruqueries com a saló de confiança i de professionalitat. Aquesta seria la part essencial de la Q de qualitat, però, a part d'això, es tracta d'una vertadera capsa d'eines, com ja he dit.

Com és pot aconseguir aquest distintiu?

Hi ha una fase d'autoavaluació del propi saló. El comitè d'avaluació demana a l'establiment que interioritzi les seves necessitats, els seus punts forts i febles. A partir d'aquí, el comitè de theQhair emet un diagnòstic i se li comunica si està dins dels paràmetres o si té la qualitat necessària per obtenir el distintiu. Altres beneficis que atorga theQhair és el fet que hi ha una guia online, i a partir de gener en paper, en el qual apareixen tots els salons distingits. Tot això suposa molta promoció a nivell del consumidor i del sector.

Foto: Josep Maria Figuera a la seva perruqueria / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault