hola

28 de febrer de 2020 //

Els alumnes de tercer de primària de l’Escola Santa Perpètua, Els inventors i les inventores i Els animals marins, hem après a escriure una notícia i a comprendre el món de la política.
Un bon dia, el nostre mestre va començar la classe preguntant-nos què era una notícia. Sabíem moltes coses, com per exemple que era un text informatiu on s’explicava alguna cosa que ha passat al costat de casa o a l’altra punta del món. Podíem trobar-la a la televisió, a la ràdio, a internet i als diaris en paper. També, vam arribar a la conclusió que totes tenien la mateixa estructura, i per tant, la que estem escrivint nosaltres també hauria de tenir titular, subtitular i el cos de la notícia. Per redactar la notícia ens vam organitzar en grups cooperatius on cadascun de nosaltres tenia una tasca diferent per fer i entre tots havíem d’escriure als lectors de l’Informatiu les activitats que fèiem a classe i què apreníem d’elles.


Un altre dia vam veure un vídeo que ens explicava què eren i per a que servien les eleccions. Vam saber que hi ha països on avui en dia no poden votar, ja que viuen sota una dictadura, és a dir, governen unes persones encara que ningú les hagi escollit. A alguns ens va sorprendre molt que al nostre país fa uns anys passava el mateix o no podien votar les dones pel simple fet de ser-ho.


Per celebrar que vivim en democràcia cada grup havia de crear un partit polític. Entre els membres del grup ens havíem de posar d’acord en l’elecció d’un nom i van sortir de molt divertits com Millorant Santa Perpètua, Escola 2011, Super Toys, El món amb Santa Perpètua, entre d’altres.
Després vam pensar diferents propostes electorals per convèncer els nostres companys i que així ens votessin. Vam tenir temps d’assajar el que diríem i com ho diríem per captar l’atenció del nostre públic. Això és important en una exposició si volem que ens escoltin atentament. En uns dies va arribar el moment decisiu: els mítings de tercer. Estàvem molt nerviosos perquè en pocs minuts calia explicar tot el que havíem preparat: va ser un repte! Algunes de les propostes electorals van ser: ajudar més les persones pobres, fer concursos setmanals de Bley Bley, tenir mitja hora més de pati o construir una pista de ball a l’aire lliure.


Una vegada vam escoltar a tots els grups, disposàvem d’uns minuts per reflexionar sobre a qui votaríem. Els nostres mestres eren els membres de la mesa electoral i d’un en un vam posar el vot dins de l’urna. En acabar, ells feien el recompte dels vots però amb l’observació i la supervisió d’un/a apoderat/da de cada partit polític que s’encarregava de comprovar que el funcionament de les votacions era correcta. Finalment, malgrat que tots vam rebre vots, el partit guanyador de 3rA va ser l’Equip Santa Perpètua i el de 3rB Santa Perpètua i companyia però hi havia un problema i és que ningú havia obtingut la majoria dels vots i, per tant, no podia formar govern en solitari.


Un dels nostres companys va proposar que fes com Pedro Sánchez: parlar amb altres partits polítics per ajuntar-se i poder arribar a la majoria. Vam saber que això es diu coalició. Doncs, vam estar fent càlculs i si el partit guanyador arribava a un acord amb el segon més votat, sumarien majoria. Així ho vam fer, vam intercanviar opinions sobre les diferents propostes electorals, vam dialogar i, finalment, es va arribar a formar una coalició. Aquí vam veure la importància de parlar per poder resoldre els conflictes i no enfadar-nos.
Per últim, vam anar a visitar l’Ajuntament on vam conèixer la Isabel Garcia i en Pere Navarro, Alcaldessa i Regidor d’Educació de Santa Perpètua. Ells ens van ensenyar com era per dins la institució i vam poder seure a la Sala de Plens. Allà, cadascú va llegir la instància que havia preparat on sol·licitava una millora pel nostre poble. La Isabel ens va contestar un per un, es va apuntar els nostres suggeriments i ens va dir que faria tot el que estigués a les seves mans. També li vam explicar el que havíem estat treballant a classe sobre la política, li va agradar molt i ens va dir que el seu partit forma govern amb un altre. Si els més petits som capaços d’entendre’ns, els més grans també ho poden fer.

 

Alumnat de tercer de Primària de l'Escola Santa Perpètua

0
0
0
s2sdefault