hola

Som Mobilitat és una cooperativa de consum sense ànim de lucre que disposa de 1.200 associades que es dedica a treballar per moure’ns diferent, mirar de contribuir a que els cotxes de combustió no contaminin, que la mobilitat sigui més sostenible, no generi problemes de salut, de congestió, no generi pèrdua de temps i de productivitat econòmica ni pèrdua de salut mental. Vol que es generin espais de convivència perquè les persones puguin anar a peu o en bicicleta; que es fomenti el transport públic, i treballar per una mobilitat diferent que deixi de banda el CO2. El coordinador és Arnau Vilardell que ens explica que ara a Santa Perpètua es pot provar el servei sense ser-ne soci.


Com podem compartir un vehicle elèctric amb Som Mobilitat?
A Santa Perpètua ara és molt millor i fàcil perquè amb el projecte que estem duent a terme amb l’Ajuntament de Santa Perpètua no cal ser soci. Es pot provar apuntant-se al web www.sommobilitat.coop/staperpetua i permet gaudir gratuïtament de quinze hores de vehicle elèctric que no cal fer en el mateix dia. Un cop facis servir les hores que dona l’Ajuntament, després pots decidir si vols continuar apostant per aquesta cooperativa i anar construint aquesta petita xarxa de carsharing. Aquesta iniciativa també pot servir per reflexionar sobre, per exemple, eliminar el segon vehicle de la família. És un bon moment per comparar despeses: combustible, peatges, reparacions, impostos, amortització del cotxe, aparcament. Les estadístiques diuen que ens gastem entre 4.000 i 5.000 euros anuals en un cotxe i traduïdes en hores de mobilitat són tantes que no te les gastes. Si fan números segur que hi ha moltes persones que els surt més a compte desfer-se del segon cotxe familiar i optar per compartir un elèctric. En el cas de Santa Perpètua, on hi ha molt polígon industrial cal una solució general i pública a la mobilitat. El model de vehicle compartit i elèctric no pot donar resposta, de moment, però si pot ajudar també en el cas de les famílies que habitualment es mouen en transport públic que facin números perquè els sortirà més econòmic compartir quan el necessitin. Va en funció de cadascú i cada situació.

Tenim grup local de Som Mobilitat?
A poc a poc aconseguirem el grup. Hi ha dos socis des de fa temps que ens estan ajudant. Actualment, la iniciativa amb l’Ajuntament de Santa Perpètua i el CREVE, que és un referent del vehicle elèctric, esperem que pugui generar interès per formar grup i perquè aporti la visió des de Santa Perpètua per a Santa Perpètua.

Per què és millor el vehicle elèctric i compartit?
Elèctric. Ara estem vivint una transició en l’àmbit de l’energia. Com generem energia, evitant contaminació i l’escalfament global. En mobilitat passa igual. Venim d’un model que crema combustible de forma indiscriminada i molt poc eficient, que genera molts problemes de salut i de contaminació i la transició d’aquests motors passa per generar alternatives, unes bateries elèctriques cada cop més eficients... I Compartit. Si agafem tots els cotxes actuals i els convertim en elèctrics no resoldrem els problemes de mobilitat. Hem de pensar a reduir, en moure’ns diferent, en aprofitar l’espai públic per caminar aquells recorreguts de cinc, deu o quinze minuts i anar en bici per fer desplaçaments de vint o vint-i-cinc minuts. Recuperar la lògica d’utilitzar el transport públic per desplaçar-nos entre ciutats. I pensem que tot aquest model afavoreix una cohesió social més gran, és més equitatiu, més just i més sostenible. Però tot aquest model passa també per sumar-hi noves iniciatives com el vehicle elèctric compartit.

Hi ha suport de les administracions al vehicle elèctric?
L’energia quan tu contractes pagues principalment potència. En l’àmbit de la mobilitat elèctrica impedeix que es puguin construir xarxes perquè el que es paga és potència i no energia consumida. Venim d’una època molt fosca en que s’han fet moltes passes enrere i estem veient que a poc a poc les administracions van fent coses cap a aquesta transició. Hem de dir que la bandera de la mobilitat elèctrica s’ha aguantat des dels ajuntaments durant aquesta transició. Han estat els ajuntaments els que han apostat pels punts de recàrrega, que estan apostant per ser exemples canviant la seva flota de vehicles. Són punta i capdavanters en aquesta transició, amb les seves coses bones i dolentes. Sort d’aquells municipis que durant aquesta època fosca han apostat per un nou model de mobilitat elèctrica perquè ara hi ha d’altres administracions que sembla que volen avançar en el mateix camí.

La consciència mediambiental està encara lluny del convenciment d’eliminar els vehicles de combustió?
Sí, estem lluny. Estem just començant. Som Mobilitat va néixer el juny de 2017. Quan vam començar teníem la sensació que quan parlàvem de vehicle elèctric compartit se’ns veia com uns il·luminats. Ara tenim la sensació que se’ns escolta i se’ns reconeix o que s’ha assumit, per bona part de la gent, que sigui de la manera que sigui el vehicle elèctric i segurament compartit és el futur. En poc temps hi ha hagut un canvi molt important i nosaltres estem encantadíssims si hem pogut contribuir en un 1% millor que millor. El canvi es va notant, ara falta anar-ho concretant i facilitar que la gent pugui carregar, desplaçar-se amb alternatives al cotxe privat de combustió amb una millora del transport públic i una millora de les infraestructures més eficients (trens, tramvies, bus elèctric).

La por a quedar-se sense bateria és inevitable?
Ara és una mica una aventura. Com a usuari puc dir que quan no puc fer servir el transport públic, faig el recorregut en vehicle elèctric. Els límits d’una bateria com la del cotxe que tenim a Santa Perpètua permet fer 250 o 300 km si vas molt tranquil per la carretera. Si vull fer un recorregut llarg, planifico la ruta amb els punts de recàrrega que es poden trobar per exemple a www.electromaps.com en funció de l’autonomia de la meva bateria. Això m’ha permès anar tranquil·lament a València, als Pirineus o a Saragossa.

Posseir un bon cotxe com a demostració d’estatus econòmic impedeix l’avanç cap al vehicle elèctric?
Jo crec que això quedarà obsolet. Sempre hi haurà algú amb ganes de demostrar que té un cotxe més gros i més potent que el veí i hi ha marques que aposten per aquest posicionament personal fins i tot en vehicle elèctric com és Tesla. Però en les grans ciutats i les zones de l’àrea metropolitana on hi ha més transport públic, una majoria de persones joves no tenen cotxe i està canviant claríssimament el rol i la visió que tenen del cotxe.

Les marques de vehicles estan apostant per l’elèctric?
Les marques saben perfectament que el vehicle elèctric és el futur però estan estirant al màxim el model econòmic que els ha permès tenir el màxim de beneficis i ara mateix és continua venent combustió. Tots tenen la seva secció d’elèctric però si vas a un concessionari et venen combustió. És una aposta una mica enganyosa, estan optimitzant els beneficis que puguin generar de la combustió. El debat entre empreses automobilístiques i petrolieres està mirant d’alentir el canvi. Nosaltres diem que si maximitzéssim els beneficis socials i mediambientals hauríem d’estar ja apostant clarament pel vehicle elèctric en contra dels beneficis d’automobilístiques i petrolieres. És un debat latent. Nosaltres ho veiem com aquella època en la qual es deia que el tabac no era dolent quan van començar a sortir consciències disposades a fer lleis per minimitzar-ne el consum.

Els joves tenen prou consciència mediambiental?
Sí, els joves són els que quan tinguin 30 o 40 anys ens diran què hem fet nosaltres amb el seu món. Per això plantegem el Som Hackathon en la qual partiparan estudiants de batxillerat i d’universitat i que segueix la lògica de compartir, d’apostar per una econòmica en la qual l’interès públic prevalgui sobre l’econòmic. I això no vol dir que no et puguis guanyar bé la vida. Un exemple és l’app de Som Mobilitat ja que al darrere hi ha un desenvolupament tecnològic molt important. Tan important que el 2018 vam constituir una cooperativa de segon grau a nivell europeu. Som Mobilitat és impulsora i cofundadora perquè sabem que treballant en xarxa, compartint coneixements i recursos aquests projectes no només són viables econòmicament sinó competitius davant de privats.

Perfil
Nom: Arnau Vilardell Fradera
Any i lloc de naixement: 1974, Mataró
Professió: Geògraf i gestor de projectes

Geògraf de professió ha estudiat a diversos centres de referència (UdG i UPC i ESADE) diferents cursos de postgrau i màster en gestió de projectes i direcció d’equips. A nivell professional ha estat liderant projectes en l’àmbit de la gestió de serveis, equipaments i projectes (públics i privats) en l’àmbit turístic, culturals, educatiu i sòcio-educatius a Arcàdia Gestió Cultural SCCL, Encís SCCL, i MagmaCultura SL. Actualment s’ha integrat a l’equip impulsor de Som Mobilitat.


Foto: Arnau Vilardell, amb el vehicle elèctric de Som Mobilitat que es pot utilitzar gratuïtament per part de la ciutadania de Santa Perpètua / Txema Gerardo

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"La solidaridad de los pueblos de España ha sido básica en la supervivencia de los saharauis"

Los niños y las niñas saharauis que participan en el programa Vacaciones en paz, que coorganizan la [ ... ]

"Tot el que estem fent té el màxim de sentit i val la pena"

Jordi Cuixart i Navarro és perpetuenc i president d’Òmnium Cultural. El 16 d’octubre de 2017 va [ ... ]

“Espero que aviat hi hagi un altre perpetuenc jugant a Primera Divisió”
“Espero que aviat hi hagi un altre perpetuenc jugant a Primera Divisió”

El de Santa Perpètua està responent a la confiança total del seu entrenador, Quique Sánchez Flores, [ ... ]