hola

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

La Roser Miralles és la coordinadora de l’Equipament socioeducatiu El Formiguer, de Santa Perpètua de Mogoda. Aquest espai està ubicat a la plaça Can Folguera i va obrir les seves portes al desembre de 2015. Va ser la Roser qui va estar al capdavant d’aquest projecte municipal i reconeix que la seva tasca li agrada i motiva veure que hi ha resultats. El Formiguer atén famílies derivades dels Serveis Socials de l’Ajuntament amb necessitats socioeconòmiques determinades i puntuals.


Què és el Formiguer? 
Un espai on infants i famílies fan activitats de tot tipus amb la intenció de potenciar les relacions paternofilials i disminuir els factors de risc. Com el nostre propi nom diu, som un formiguer, ple de formigues treballadores, constants i que treballen per una fita comú; voler ser una mica millors.

Com treballeu a aquest centre obert? 
El Formiguer es va pensar perquè funcionés com el nou model de serveis socioeducatius aprovat recentment, amb la intenció d’oferir una atenció integral a l’infant i la seva família. Penso que el plat fort del nostre centre és treballar amb tot el nucli familiar incloent-lo en la dinàmica del centre i propiciar l’assemblearisme com a motor de tota l’acció. Intentem fer partícip a tothom (infant i adult). Oferim atenció integral, i això suposa tenir un equip multidisciplinari i un treball en xarxa sòlid: des d’un servei de pedagogia, un servei d’atenció emocional i un equip d’educadors i monitors referents dels infants, facilitadors del fet socioeducatiu. Tots vetllem perquè les famílies se superin.

Com estan responent al serveis els usuaris? 
Som un projecte molt jove encara com per treure unes conclusions definitives, de fet, actualment estem iniciant un estudi per avaluar quin impacte està tenint. Tot i així, m’aventuro a dir que hem fet una evolució molt positiva, i en part ha estat gràcies a la implicació de les famílies i dels infants. Des del principi han estat presents en la vida del centre i hem volgut que el centre se’l facin seu. Algunes famílies han rebut molt bé la proposta i s’han vinculat molt bé des del principi, d’altres els costa més, però no deixarem mai d’animar-los a participar i a formar part d’El Formiguer sempre que ho necessitin.

Quines activitats realitzeu? 
Fem de tot i més, o si més no ho intentem. Cada tarda amb els infants berenem, fem una estona d’estudi assistit, fem assemblees (decidim quines activitats fer i les valorem) i projectes (enguany de medi ambient). També fem activitats conjuntes amb les famílies: tallers cada mes, activitats a la comunitat (Castanyada, Fira de Nadal, Sant Jordi...) i amb altres entitats (sempre que es pot), sortides cada trimestre i, si es pot, colònies a l’estiu. Amb les famílies exclusivament fem tallers d’aprenentatge de temes concrets, s’organitzen per comissions de participació en activitats comunitàries i fem assemblees de valoració del servei, amb la voluntat de fer-lo créixer i millorar.

Per què és important l’existència d’aquests serveis? 
Serveis com el nostre són un pont per aquelles famílies que en algun moment de la vida necessiten una empenta; algú que els escolti i que els orienti per poder tornar a volar soles de nou. Treballem molt amb els infants oferint una atenció integral però la clau és treballar amb tot el nucli familiar: el fet de donar suport, l’acompanyament, la capacitació parental i el tractament social a les famílies és molt important per la prevenció de possibles situacions de risc.

Dos anys i mig en funcionament, com valores el camí fet?
Ha estat un camí dur, engegar un projecte de 0 no és fàcil i menys tenint en compte que és un nou model de serveis socioeducatiu. Hi ha hagut molts alts i baixos, però fent la vista enrere puc dir que hem aconseguit coses molt bones, i allò que no ho ha estat tant ens ha servit per millorar i seguir endavant, sempre endavant! Esperem celebrar molts més anys.


Foto: Roser Miralles, coordinadora d’El Formiguer / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"La creación de la entidad suposo un antes y un después en las reivindicaciones"

L’entitat local ADSP Junts per la Diversitat ha celebrat el seu 25è aniversari amb un sopar de germanor [ ... ]

"Volem treure el màxim de suc a la lectura"

La Biblioteca Municipal Josep Jardí va rebre durant l'any 2016 un total de 39.201 visitants i va realitzar [ ... ]

Daniel Muñoz: “Veure en funcionament el vehicle que hem construït ja és una recompensa”
Daniel Muñoz: “Veure en funcionament el vehicle que hem construït ja és una recompensa”

L’equip del CREVE afronta la celebració de l’ElectroCat amb il·lusió. Després de mesos dedicant [ ... ]