hola

La Societat de Carreters de Sant Antoni Abat celebra aquest any el seu centenari amb l’eslògan 100 anys deixant petjada i amb l’objectiu de deixar un bon regust tan a socis com a ciutadania d’aquesta efemèride. El gener de 1916 va començar a caminar aquesta entitat, que durant tots aquest anys, amb comptades excepcions com ara la Guerra Civil, ha celebrat la festa de Sant Antoni Abat i l’ha anat fent créixer. Aquest any, la junta presidida per Joan Humet s’ha proposat que sigui històrica.

La Societat de Carreters de Sant Antoni Abat compleix 100 anys. Quin és el secret perquè una localitat ara tan industrial continuï mantenint una entitat de característiques agrícoles?
Els inicis agrícoles de Santa Perpètua no són tan llunyans. Jo tinc 62 anys i he treballat la terra, encara que fos a desgana. Això és una de les coses que ens preocupa d’aquí endavant perquè els nostres fills ja no han treballat el camp. Nosaltres, de petits, ens ho vam trobar a casa i teníem carro i cavall.
Encara hi ha qui té cavall, però ja no per treballar la terra.

Fa cent anys a les cases hi havia cavall i carro, però ara queda algun soci o sòcia que en tingui?
Algun encara en té, però no pas per a aquesta feina, per a l’agricultura no en queda ni un. A Santa Perpètua hi havia agricultura intensiva i es trebal­lava molt amb cavalls i amb arades. Potser hi havia un cens de 200 cavalls aleshores. S’explotaven camps molts petits. Hi havia una àmplia zona de regadiu des de Mogoda fins a tocar a Palau. Era molt fructífera i productiva i generava feina a tots els pagesos del poble. I també als altres oficis relacionats amb el cavall i amb el carro.

Tot i això els socis de Sant Antoni Abat heu aconseguit transmetre l’estima per la festa dels Tres Tombs i per l’entitat a les noves generacions?
Ha anat passant l’estima dins de cada família d’avis, a pares i a fills, tot i que el cavall ha passat de ser negoci a ser oci. Però, l’important és que continua aquesta estima i gent jove que se la sent molt seva. Ara a la junta tenim noves incorporacions que redueixen la mitjana d’edat.

Preparar un centenari no ha de ser gens fàcil. Quant de temps porta l’entitat organitzant aquest aniversari?
Des del 2013 ja es va començar a pensar en activitats que es posaven a la capsa del centenari, pensant que encara quedava molt i mira ja és aquí. Recordo el dia que vam començar a fer la llista d’activitats que havíem anat pensant fer per al centenari. Era com escriure la carta als Reis perquè com a junta vam decidir que calia pensar tantes coses com la imaginació ens donés, però després calia veure el pressupost de les mateixes i si ens arribava o no. Finalment, ens vam trobar amb 28 accions que finalment han quedat reduïdes a una dotzena.

La festa dels Tres Tombs serà el 7 de febrer. Quines novetats tindrà?
Hem d’anar renovant l’esperit general. Estem convençuts que seran uns Tres Tombs molt especials. Esperem uns 70 o 80 carros i carruatges i uns 300 cavalls. L’inici comptarà amb la imatge de Sant Antoni Abat i la família abanderada, Subirats-Solozábal, que portarà l’estendard i la bandera del centenari, i les entitats federades que hi assisteixin faran lluir les seves banderes a les quals s’imposarà una medalla commemorativa. Una de les novetats més destacades és que la primera banda que es veurà serà la de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Imagineu-vos els músics des de dalt dels cavalls tocant. I també, per primer cop, perquè existeix des de fa poc, participarà el cos muntat dels Mossos d’Esquadra.

El 17 de gener ja vam assistir a l’inici de la dotzena d’activitats previstes, però el 30 de gener l’entitat ha programat una altra novetat. En què consistirà?
Un concert-vermut a càrrec de l’orquestra La Principal de la Bisbal. Tenim aquest gran orquestra per al Sopar de germanor i es va decidir exprimir-la una mica més i fer un concert amb vermut inclòs per set euros de 13 a 15 hores al Pavelló d’Esports. Gràcies al Jaume Subirats, l’abanderat, l’espai tindrà una decoració especial que ha encarregat a l’empresa 08130. Esperem ajuntar molta gent perquè un concert vermut per aquest preu amb la Principal de la Bisbal s’ho val. Altres entitats federades als Tres Tombs ho fan el mateix dia i hem decidit copiar.

A l’abril també plantegeu una gran festa?
Sí. El diumenge 24 d’abril serà un dia molt especial perquè s’ha dissenyat com un Sant Antoni d’estiu i d’agermanament amb moltes entitats locals. Serà una bona festa que durarà tot el dia. Al matí, podrem veure per primera vegada aquí una de les proves del concurs d’estil i elegància que durant l’any desenvolupa el Club d’Enganxes de Catalunya. Ells van voltant per fer aquestes proves i nosaltres ens hi hem ofert per fer aquí una. Més cap al migdia, es farà públic el veredicte del Concurs de fotografia i es podrà veure l’exposició de les imatges que totes han d’haver estat fetes aquest 7 de febrer en els Tres Tombs. També s’exposarà documentació de l’arxiu de la Societat de Carreters i d’eines del camp. I per acabar aquest agermanament amb altres entitats locals fem venir el ball de cavallets i la mulassa de Sant Feliu de Pallarols, amb la cobla la Principal d’Olot i per acabar un bon pica pica.

Per a la Societat de Carreters, el llibre que prepara el CREM és molt important. Com està col·laborant?
El CREM està preparant les jornades i el llibre que sortirà a la llum al novembre per poder recopilar també les festes de 2016. Els del CREM són molts treballadors. Fa temps ja havien començat a fer entrevistes a persones que ara ja no hi són i eren testimonis molt destacats. Han demanat a l’entitat la documentació del nostre arxiu. La secretària, Teresa Gispert, està col·laborant assíduament amb ells. L’arxiu que tenim el conservem gràcies a la meticulositat i treball del Josep Gispert. Gràcies a ell hi ha una informació molt ben guardada i molt ben classificada de tot el que s’ha fet fins ara. El Pepet de Cal Pallart havia fet un recull d’informació molt exhaustiu que ara és d’agrair.

La Societat de Carreters de Sant Antoni Abat té futur?
Estem fent els possibles perquè la gent s’engresqui i s’hi sumi. Tots els pobles necessitarem de tots per omplir els carrers amb cavalls i carros perquè la festa continuï. Espero que sí que els més joves continuïn amb aquesta tradició perquè agrada molt. A Santa Perpètua és la festa més arrelada del municipi. La gran feina a la qual ens enfrontem és aquesta: aconseguir captar gent jove que continuï amb l’entitat i amb la festa.


Joan Humet, en primer pla, acompanyat de la resta de membres de la junta de la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat / Josep Cano

 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“Els infants d’aquí han d'estar molt informats. Són el futur i han de fer un món millor”
“Els infants d’aquí han d'estar molt informats. Són el futur i han de fer un món millor”

Proactiva Open Arms té com a principal missió “rescatar del mar a totes aquelles persones que intenten [ ... ]

''He gaudit molt amb el futbol en diverses etapes i seguiré fent-ho fins que em deixin''
''He gaudit molt amb el futbol en diverses etapes i seguiré fent-ho fins que em deixin''

Fa 22 anys que Vicenç Espí va venir a viure a Santa Perpètua de Mogoda procedent de Santa Coloma [ ... ]

Perigallo Teatro: “El fracàs de la nostra primera obra ens va permetre saber que això no et mata”
Perigallo Teatro: “El fracàs de la nostra primera obra ens va permetre saber que això no et mata”

Cabezas de cartel és l’obra de teatre professional que el Grup de Teatre Tàndem i l’Ajuntament [ ... ]