hola

El perpetuenc Ferran Figueras ha creuat més d'una desena de països d'Europa durant un viatge en bicicleta que va iniciar el 7 de setembre i va finalitzar el 22 de novembre. Aquest jove ha recorregut Hongria, Croàcia, Sèrbia, Kosovo, Macedònia, Albània, Montenegro, Bòsnia, Eslovènia, Itàlia, Mònaco i França. Afirma que l'experiència l'ha servit per eliminar els perjudicis.

- Com ha anat aquesta nova experiència? Quina ha estat la ruta escollida? 

Ha anat molt bé cada vegada millor i enganxa. El recorregut va començar a Hongria, des de Budapest, i seguint el riu Danubi fins a Croàcia, després entrant de nou a Sèrbia fins a la capital i després vaig creuar Sèrbia de centre fins a Sud, després Kosovo (de Nord a Sud) i Macedònia, Albània (de Sud a Nord), Montenegro, Bòsnia (aquí vaig fer una mica de volta per veure Srebrenica on va passar el genocidi de 8.000 persones durant la guerra dels Balcans, Sarajevo, Mostar), després vaig seguir per la part de la costa croata del centre, no vaig arribar a Dubrovnik, l'interior de Croàcia, Eslovènia (al Sud d'Est a Oest), Itàlia (d'Est a Oest) creuant els Apenins per la vall del Tebbia, segons Ernest Hemingway una de les més boniques del món per arribar a Mònaco i França. Aquí va decidir viatjar un tros per la costa mediterrània i després pels canals del Rhone i el Canal du Midi, vaig creuar la frontera per la Jonquera, Figueres, Olot, Vic i Santa Perpètua.

- Has superat en molts quilòmetres la teva anterior ruta per la península...
En uns dos mil quilòmetres. Ara he fet 4.865 quilòmetres, l'any passat per la Península van ser uns 2.700. El 6 de setembre vaig marxar de Barcelona però fins el dia 7 no vaig començar el viatge que s'ha allargat 77 dies. Són moltes hores en bici, però no penseu que estic sempre pedalant la gràcia de viatjar d'aquesta manera és per fer cicloturisme. Es tracta de veure coses, sinó no tindria sentit.

- Què t'ha ensenyat aquesta nova experiència en bicicleta?
M'ha ensenyat que s'han d'eliminar els perjudicis. Aquest any el viatge ha estat per una zona d'Europa que no és la més coneguda des d'aquí i que fa més de vint anys va patir guerres que van separar l'antiga Iugoslàvia en els estats actuals. Aquests països no estan desenvolupats totalment, però la seva gent és estupenda. La gent humil t'obre les portes i et dóna el poc que té. La imatge que ens van donar durant la guerra de que els dolents eren els serbis... a mi m'ha quedat clar que ho eren els comandants i militars perquè el poble serbi, bosnià, macedoni, kosovar o albanès m'han obert les portes de casa seva de manera espectacular. La gent humil és la que sempre pateix les decisions dels poderosos siguin quins siguin.

- I la tornada... Què tal la rebuda?
Una rebuda bastant impressionant. Dos amics em van anar a buscar a Vic per baixar amb mi en bici fins a Santa Perpètua i, en arribar, em van fer anar a la plaça de l'Església i allà m'esperaven amics i familiars amb una gran rebuda, molt espectacular.

- Ja has pensat en quina serà la teva propera ruta en bicicleta?
Sempre estàs pensant en possibles rutes. No cada any cal fer viatges més llargs, sinó fer el viatge que em vingui de gust. M'agradaria fer una part del Marroc i Sàhara en dos mesos, però ara m'ho prendre amb calma. Primer descansar i després ja veurem.


Foto: Ferran Figueras a Itàlia / Ferran Figueras

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Qui vulgui ser soci de Som Energia ho ha de fer perquè vol millorar el planeta no per estalviar diners"

El perpetuenc i membre actiu de Som Energia Josep Maria Margalida va oferir el 29 de març la xerrada Com [ ... ]

"El reconeixement de l'ONU significa un motiu més per continuar treballant en la línia de codesenvolupament"

La celebració dels 20 anys de SPSolidària va tenir un moment especial, quan la presidenta de l’ONGD, [ ... ]

"La Biblioteca Josep Jardí mira el seu entorn i respon a les necessitats que detecta"

Va aterrar a la Biblioteca Josep Jardí el 21 de març de 2016 després de dotze anys a la biblioteca [ ... ]