hola

Durant el darrer trimestre de l’any passat es va detectar al parc del Calderí un niu de vespa velutina o asiàtica, que es va retirar d’aquest espai situat entre l’empresa Alstom i el terme municipal de Mollet del Vallès. La Regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Santa Perpètua ha informat que fins ara és l’únic cas que s’ha detectat a la via pública i que es va resoldre. El departament municipal asseny­ala que davant possibles incidències cal seguir la informació bàsica sobre la vespa asiàtica del Servei d’Agents Rurals i el Protocol d’Actuacions que es duen a terme per minimitzar els danys causats envers l’apicultura, la biodiversitat i la salut de les persones.

Aquesta espècie de vespa invasora no és més perillosa que les autòctones però la Regidoria de Salut informa que es converteix en perillosa si la persona a la que pica és al·lèrgica a la picadura de vespes i afegeix que l’empresa de plagues, adjudicatària del servei, està preparada tècnicament per resoldre qualsevol incidència relacionada amb vespes velutines o asiàtiques. Es va detectar per primera vegada a Catalunya l’any 2012, a l’Alt Empordà. Les comarques amb més afectacions són l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès. La vespa asiàtica té un color castany fosc i el tòrax és castany i groc ataronjat. La principal diferència respecte de la vespa crabro és que les obreres són de 3 centímetres de llargària i les reines poden arribar als 4,5 centímetres. Si localitzeu un niu o un exemplar, podeu fer arribar la informació d’on es troba i què és, a la regidoria de Salut Pública. L’Ajuntament actua i es fa responsable de les incidències de la via pública i en edificis de titularitat municipals. En habitatges particulars seran els propietaris els que es faran càrrec de la solució del problema, com en qualsevol tipus de plaga.

Protocol d’actuació en cas de picada

Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, encara que no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La majoria de persones atacades per les vespes asiàtiques presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després de varis dies.

En cas de picada cal:

/ Rentar la zona de la picada amb aigua i sabó i, si es pot, aplicar gel o aigua freda.

/ Als primers moments de la picada es pot intentar desnaturalitzar els components del verí usant calor a la picada, tal i com es pot fer en la picada d’altres vespes.

/ A les persones al·lèrgiques poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes greus.

/ En cas de picades múltiples la inoculació del verí també pot provocar aquests símptomes generals greus.

Després d’un atac de vespa asiàtica si s’observen aquests símptomes generals, sense perdre la calma però de forma urgent cal trucar al 061 o anar el més aviat possible a un centre mèdic per rebre el tractament adequat perquè aquests símptomes poden ser molt greus i poden conduir a un shock anafilàctic.


Foto: Vespa asiàtica / Didier Descouens. Wikimedia Commons

0
0
0
s2sdefault