hola

Piscina Municipal

Quan les temperatures són anormalment altes, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les administracions ofereixen una sèrie de consells davant de les temperatures molt extremes i l’excés de calor ja que produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) necessaris per a l’organisme.

Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda va alertar el diumenge 10 de juliol la població per una onada de calor. Aquesta setmana en algunts punts de Catalunya s’ha activitat també l’alerta per altes temperatures.

El cop de calor, quan el cos perd la capacitat de regular la temperatura, és una situació greu que requereix assistència mèdica urgent. En cas d’una onada de calor, protegiu-vos del sol i de la calor, manteniu-vos hidratats i frescos. Durant aquests dies, el Departament de Salut de la Generalitat indica que cal dedicar una atenció especial als nadons i nens petits, persones grans, especialment a partir dels 75 anys, i malalts crònics o discapacitats.

En aquest sentit, aconsella visitar aquestes persones almenys dues vegades al dia, mantenir-se en contacte freqüent i revisar amb el seu metge la medicació si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar. Altres recomanacions són evitar les hores del migdia, així com el sol directe, beure aigua sovint, portar una gorra o un barret per cobrir-se el cap i usar roba lleugera de cotó, de colors clars i que no sigui ajustada.

També cal limitar l’activitat física intensa durant les hores de més calor i, si cal fer desplaçaments, evitar agafar el cotxe durant les hores de més calor i no deixar mai nens o persones fràgils amb les finestres tancades.

A casa, s’aconsella controlar la temperatura, tancar les persianes de les finestres on toca el sol directament durant les hores de sol, obrir les finestres per refrescar la casa durant la nit, utilitzar algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient, i si no teniu, mireu de passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etcètera).

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya també recomana seguir les prediccions meteorològiques perquè us anticiparan la informació sobre els dies més calorosos. També recorda el número de CatSalut Respon (061), que us pot atendre diàriament, durant les vint-i-quatre hores. Allí us poden donar consells de salut, indicar-vos els centres sanitaris més propers o, si és necessari, activar una atenció domiciliaria. D’altra banda, l’Ajuntament de Santa Perpètua ofereix un servei d’alertes per informar la ciutadania dels episodis de caràcter extrem de la qualitat de l’aire, com ara per onades de calor, coordinat per les regidories de Salut Pública i Medi Ambient i compta amb la col·laboració dels CAP del municipi. Les persones que vulguin ser informades en temps real s’han d’adreçar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament i facilitar les seves dades de contacte per tal de rebre un missatge de text (SMS) a l’inici i al final de l’episodi. Aquests episodis es refereixen a situacions com la superació dels llindars d’informació i alerta per ozó; i als de superació dels llindars d’informació per nitrogen d’oxigen i partícules en suspensió menors a 10 micres i tractaments fitosanitaris a l’arbrat. També fan referència a les onades de calor o de fred i als casos d’alta pol·linització de la vegetació.


Foto: Refrescar-se sovint és un dels consells davant de les altes temperatures / L’Informatiu

 

 

0
0
0
s2sdefault